Irodalom - Rendületlenül

   

Bezerédi nótája
Kurucok kora
Sárvár alatt sűrű berek a Csere:Leskelődő labanczokkal van tele;Sűrű berek még sincs annyi levele -Mint a mennyi lompos labancz bújt bele.Héja madár le-lecsap a fölyhőbűl...Lovas labancz ki-kicsap az erdőbűl,Kuruczot lát, hertelenűl megpördűl,Tőrbe csalni úgy akarná, de nem gyün.
Boldog Asszony anyánk
Kurucok kora
Boldogasszony Anyánk, régi nagy Pátrónánk!Nagy ínségben lévén, így szólít meg hazánk :Magyarországról,Édes hazánkról,Ne felejtkezzél elSzegény magyarokról!Ó Atya Istennek kegyes, szép leánya,Krisztus Jézus Anyja, Szentlélek mátkája!Magyarországról,Édes hazánkról,Ne felejtkezzél elSzegény magyarokról!Nyisd fel az egeket sok kiáltásunkra,Anyai palástod fordítsd oltalmunkra.
Buga Jakab éneke
Kurucok kora
Mit búsulsz kenyeres, midőn semmid sincsen?Jó az isten, jót ád, légy jó reménységben.Kinyílik az idő, majd a jó tavaszkor,Hová két szemünk lát, oda megyünk akkor.Hogyne búsulnék én, én édes pajtásom,A temérdek gondok uralkodnak rajtom,Gondolkodásim közt se nyugtom, se álmom,Lelkemet is bennem csak alig találom.
Bujdosó ének
Kurucok kora
Belepi hideg hószegény lovam nyomáthegyek orma fedéimmáron a Hazátsosem látom újraidegen föld vára csizmám elvásikfövegemen sárhej, Esze TamásRákóczi, Bercsényihontalan bujdosójó kuruc vitézi.
Bujdosó kuruc kesergője
Kurucok kora
Édes hazám, szánjad válásom,Messze földre van indulásom,Úgy fordulhat, világból is lesz kimúlásom.
Endrődi Sándor - Haj Rákoczi, haj Bercsényi
Kurucok kora
Sebeink csak nem szünnek megFájni, égni,Nem enyhülnek, megujulnakSzenvedési,De legsajgóbb az a régi -Haj, Rákóczi! Haj Bercsényi!Alva járunk, némán nézünk,Félig élünk...Hova tünt el a mi régiDicsőségünk?Nagy ügyünk, nagy vezéri?...
Erdélyi hajdútánc
Kurucok kora
1.Nosza, hajdú, firge varjú,Járjunk egy szép táncot!Nem vagy fattyú, sem rossz hattyú,Kiálts hát egy hoppot!Szájod mondjon, lábod járjonEgy katonatáncot.2.Pöndülj, csizma, járjad, anya!Elől, tollas, elől!Amaz Palkó, kurvafiaVigyáz kívül-belől.Toppants gyorsan, hadd csosszanjon,Ne maradj balfelől!3.
Kaffka Margit - Rodostó
Kurucok kora
Mikor beköltözött az örmény negyedbe,Gyér udvarát kemény regulába szedte.Jóreggel harangszó, mise nyáron, télben,Rendre sorakozott kiki az ebéden;- Ő maga ült fejtül... Nagymesszire nézve,Nem látta, hogy keshedt az urak mentéje.Ír-olvas napestig - vadászgat gyakorta -Francia gróf izent - be sem bocsátotta,Mert a titulusban esett vala vétség,Fejdelmi személye várta, megkövessék.
Kuruc tábori dal
Kurucok kora
Magyarok Istene, rontsd a labanc erejét!Közeleg az óra csata riadóraHogy a magyar akarata, csata vasa, diadalamentse meg a szomorú hazát.Hős Rákóczi népe, kurucok, előre!Diadal veletek, ellenes feletek letiportátok,verje gonoszokat átok!Már a hazán íme újul a vész,Íme a gonoszok seregi fenyegetik.
Lévai József - Mikes
Kurucok kora
Egyedül hallgatom tenger mormolását,Tenger habja felett futó szép zúgását -Egyedül, egyedülA bujdosók közülNagy Törökországban!...Hacsak itt nem lebeg sírjában nyugovóRákóczi nagy lelke, az eget csapkodóTenger haragjában!Peregnek a fákról az őszi levelek,Kit erre, kit arra kergetnek a szelekS más vidékre száll aCsevegő madárkaNagy Törökországból...

514 cikk | 10 / 52 oldal