Archívum

 

SZTÁRBOX 2023 – BAN BUDAPESTEN, AVAGY IFJÚKORI ÖKLÖZŐS EMLÉKEIM FELIDÉZÉSE.

SZTÁRBOX 2023 – BAN BUDAPESTEN, AVAGY  IFJÚKORI ÖKLÖZŐS EMLÉKEIM FELIDÉZÉSE.

 

 

 

 

 

 

 

 

SZTÁRBOX 2023 – BAN BUDAPESTEN, AVAGY

IFJÚKORI ÖKLÖZŐS EMLÉKEIM FELIDÉZÉSE.

 

   Nem is olyan régen, 2023. 11. 27 - én tettem közzé egy írásomban, hogy soha nem tudtam focizni, de nem is érdekelt ez a sportág gyermekkoromtól kezdve napjainkig. Természetesen ez nem jelentette, hogy más sportágakhoz valamilyen szinten ne vonzódtam volna. Mostani írásomnak azonban nem az a célja, hogy ezekre részletesen kitérjek, mert a témája pontosan az, amit a címben már előrevetítettem, mégpedig az ökölvívás.

Örömmel fogadtam, mikor az RTL csatorna már hónapokkal ezelőtt reklámozni kezdte, hogy hosszú kihagyás után ismét lesz Budapesten Sztárbox.

Ez a sportág mindig közel állt hozzám és előszeretettel néztem régtől fogva a legendás világhírű öklözők meccseit, amikor közvetítették. Nevek említése nélkül mondom most, hogy különösen tetszettek a nehézsúlyú mérkőzések, ahol legendásan hatalmas ütések csattantak el, de a könnyebb súlycsoport bélieknek is drukkolni tudtam nemzeti hovatartozástól függetlenül. Természetesen kiemelt figyelmet szenteltem a magyar klasszisainknak is, akik hatalmas sikerek után, mint edzők és különféle beosztásokban öregbítették Magyarország hírnevét napjainkig bezárólag. Természetesen beleértem a gyengébb nem képviselőit is, akik szintén világsikereket elérve most is segítik a fiatalabb generációk munkáját, hogy kellőképpen helyt tudjanak állni nemcsak nálunk, hanem a nagyvilágban is.

   Szóval, elejétől a tegnapi Szuperdöntő Gáláig bezárólag végig néztem, szurkoltam a csatározásokat és magamban természetesen minden súlycsoportban voltak kedvenceim, akik akár a művészi világból, színészek, énekesek, fodrász, üzletember – asszony, sztár Séf stb., akár a celebek közül vállalkoztak arra, hogy viszonylag, pár hónapos felkészítés után ringbe szálljanak és megküzdjenek a legjobbaknak járó övért a legvégén. Szakmailag ugyan nem értek hozzá. de azért az elődöntők során is már a tippjeim majdnem minden esetben helyesnek bizonyultak, úgyhogy, a rövid felkészítési bejátszások és a ringben történő összecsapások látványából próbáltam levonni a végkövetkeztetést. Tegnap a Gálán is azok az eredmények jöttek be, amit vártam, de ez nem jelenti azt, hogy ne emelném meg jelképesen a kalapomat azok előtt is, akik már az elődöntők során kiestek.

   Ezalatt megpróbáltam visszaidézni az emlékeim tárházából fiatalkoromnak azt az időszakát, (1962 – 66) amikor az ipari sulit elvégeztem vasesztergályos szakon és az utána következő másfél évet is még Győrben töltöttem.

Egyik gyermekkori és Általános Iskolás Barátomtól Zsargó Bélától megtudtam, hogy az akkori albérletemtől nem is nagyon messze a Győri Dózsa Box klubjába lehet jelentkezni öklözni tanulni. Béla akkor már ott boxolt egy ideje és bemutatott az edzőnek és elkezdtem tanulgatni az alapokat. Számomra ez egy teljesen új világ volt, hiszen eddíg semmijen sportágat „nem űztem”, nemhogy ebbe a kemény, férfias adok – kapok dologba bemerészkedjem és mégis megpróbáltam.

A zsákolás, a felállás, a láb és kézmozgás, ütések előli védekezés, támadások módozatai mind újdonság volt számomra, hiszen akkoriban még a televiziózásból adódó közvetítések is nagyon gyerekcipőben jártak Magyarországon.

   Bélának sokat köszönhetek abban, hogy a közel fél éves időszak alatt különösebben nagy pofonokat nem kaptam, mert igyekezett velem gyakorolni és azért kíméletes volt hozzám. Az önbizalmam azonban kissé megcsappant akkor, mikor az edző közölte velem, hogy többször egy pillanatra behunyom a szemeimet, illetve sűrűn pislogok edzés közben, ha felém irányul a szemben lévő párom ökle. Ha ezt nem tudom megszüntetni, akkor nem sok keresnivalóm van ebben a sportágban. Ezen mélyen elgondolkodtam és teljes mértékben igazat adtam neki, majd utána teljesen kimaradoztam az edzésekről és ezzel az úgymond öklözői „pályafutásom” végleg szertefoszlott. Egyébként is várható volt, hogy behívnak katonának és akkor nem tudtam volna edzésekre járni. Azt máig nem tudom, hogy Béla mikor hagyta abba, pedig később rendszeresen találkoztunk, de ez az időszak valahogyan a feledés homályába merült. A boksz utáni érdeklődésem azonban továbbra is megmaradt, ahogyan már a fentekben is szót ejtettem róla. Ha nem jön ez a Sztárbox, akkor talán mostanában sem jutnak eszembe ezek a régi események, amik Győrben történtek velem.

Karosszékből azonban jóleső érzéssel néztem a képernyőn, ahogy a küzdő felek csépelik egymást, én pedig szurkoltam valamelyiknek.

 

 

Ifj. Nagy Bálint (Valentinus)

 

Gyula. 2023. 12. 11. Hétfő Délelőtt 11:05

Szerkesztés dátuma: hétfő, 2023. december 11. Szerkesztette: Nagy Bálint
Nézettség: 53


   


Tetszik 1 Nagy Bálint kedveli
Nagy Bálint