Hungarikumok

 

A Szent Korona misztériumának és tanának jelentősége


(az előző részlet folytatása)

- Összefoglalom a Szent Korona misztériumának és tanának a jelentőségét. Mivel is kezdhetném? Történelme legnehezebb helyzetein a Szent Korona segítségével lett úrrá a magyar nemzet. Megteremtője volt a nemzeti egységnek a magyar történelem legnehezebb, legdrámaibb helyzeteiben. 

- A Szent Korona oldotta fel tehát mind a katolikus-protestáns ellentétet, mind a politikai meggyőződésből, pártállásból fakadó ellentéteket?

- Igen, és ezt könnyű bizonyítani: hivatott protestáns államférfiaink éppolyan odaadó hívei a Szent Koronának, mint hivatott katolikus államférfiaink. A nagy protestáns erdélyi fejedelmek küzdelmük elsőrendű céljának tekintették, hogy a Habsburg-házi magyar király törekvéseivel szemben a Szent Koronának a történelmi magyar alkotmányban, a Szent Korona-tanban kifejezett akaratát győzelemhez segítsék. Mi a titka például a katolikus és Habsburg-párti Pázmány Péter és a protestáns és Habsburg-ellenes Bethlen Gábor közeledésének, egymásra találásának? A magyar nemzet jövője számára találjuk meg a megoldást, ha ezt a titkot megfejtjük. Miért bízik Pázmány Bethlenben, Bethlen Pázmányban? Mert tudván tudják: lehet más a vallásuk, lehetnek másfélék politikai elképzeléseik, de eggyé kell válniuk a Szent Korona misztériumában és a Szent Korona tanában. És itt van a magyar nemzet megmaradásának a titka! Addig Magyarország mindig talpra állt, amíg a magyar nemzet képviselői - akármilyen pártiak, akármelyik felekezethez tartozók - tiszteletben tartották a Szent Korona tanát, eggyé tudtak válni a Szent Korona misztériumában... Arról kellene bizony sok könyvet írni, hogyan teremtett nemzeti egységet a Szent Korona. Eszembe jut, mily nehéz volt a bécsi titkosszolgálatnak elültetni a magyar nemzet lelkében a turáni átkot... Látom a magyar Habsburg-pártiakat, hogyan változnak át kuruccá abban a pillanatban, amikor felfogják, hogy a király és köre szembefordult a Szent Koronával! Az a nagy baj, hogy a mai kor embere a Szent Korona eszméjét - misztériumát és tanát - már nemigen képes felfogni. A Trianon előtti magyar állampolgár, mondhatni, az anyatejjel szívta magába. Beszélnie sem kellett róla, minden öntudatos magyar - és magyarországi nem magyar - számára olyan volt, mint a levegő. Bűvös védőburoknak tekintették, amelyből kitörni lehet, de nem érdemes.

S aminek a hatása talán a legjótékonyabb volt: kívülről áttörhetetlennek hitték.

A régi időkben elképzelhetetlen volt, hogy felelős magyar politikus szembeforduljon a Szent Koron-tannal, megtagadja. Sokszor tűnt úgy nagy politikusainknak, hogy apolitikus beszélni róla. De valamirevaló magyar politikus soha nem tagadta meg, soha nem fordult szembe vele - egészen 1918-ig, amikor Károlyi Mihályék tudatlanságukban, érzéketlenségükben semmibe merték venni. Azzal, hogy megtagadták a Szent Korona-tant és az egész történelmi magyar közjogot, védekezésképtelenné tették az országot.

- Nagy kérdés az is, miért örvendett oly nagy tiszteletnek a Szent Korona a nemzetiségek körében is?

- Nincs ebben semmi rendkívüli. Hiszen a Kárpát-medencében utoljára a Szent Korona tana volt képes megteremteni a feltételeit a nemzetek, nemzetiségek békés egymás mellett élésének. A Szent Korona-tan a történelmi Magyarország nemzetiségei számára elsősorban a megmaradásuk, nemzetiségi kibontakozásuk feltételeit biztosító jogok tiszteletben tartását garantálta. Másképpen volt ez a rendi társadalomban és másképpen a polgári társadalomban, De joggal mondhatjuk: a Szent Korona-tan a Kárpát-medencében harmóniát teremtett, az ellene forduló nacionalizmusok diszharmóniát - Trianon után. Másképpen is kérdezhetünk: a Szent Korona védőboltozata alatt miért érezték biztonságban magukat a nem magyarok is? Mert érvényesült az egyenlő esélyek elve. Mi az egyenlő esélyek elve a nemzetiségi kérdésben? Ez az, amelyre manapság is oly előszeretettel hivatkoznak a belgiumi vallonok és flamandok, amikor védelmükbe veszik a nemzetiségi kérdésnek azt a megoldását, amelyben egyik nemzetiségnek a másik által való elnyomása akkor is lehetetlenné válik, ha egymás megbecsülésének nincs meg az érzelmi alapfeltétele. Ők azt állítják - és bizonyítják is tapasztalataikkal -, hogy az egyenlő esélyek elve, ha hagyják érvényesülni, csodákra is képes: a gyűlöletet szeretetté tudja változtatni, miképpen az egyenlőtlen esélyek elve, ha érvényesül, gyűlöletté változtatja a szeretetet…


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2013. július 28. Szerkesztette: Vetési Zoltán
Nézettség: 987 Kategória: Magyar kincsek, egyetemes értékek » A magyar Szent Korona és értékrendje
Előző cikk: A Szent Korona tana Következő cikk: A rend működtetését biztosító jogok


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: