Hungarikumok

 

Háttérhatalom a párturalom fölött


Országvezetők és pártok uralma ma már felismerhetően nem a legfelsőbb hatalom uralma, ők is egy felsőbb hatalom zsarnok-szolgái. Teszik ezt nyilván önérdeküket is követve. A globalizált világ jelei igazolják e pártok fölötti központi háttérhatalom létét.

A világpolitikai események legfontosabb szereplői ma már nem a nemzetállamok. „Megjelent ugyanis a történelem színpadán - Drábik János kifejezésével élve - a háttér-hatalom, az óriási magánvagyonok fölött rendelkezők maroknyi csoportja, amely szervezetten és tervszerűen nagymértékben befolyásolja a világtörténelmet.” - véli Síklaky István A civilizációk összecsapása,magyar szemmel című, Huntington könyvét elemző írásában.

„A háttérhatalomnak két fő eszköze van érdekei érvényesítésére. Az egyik a rendelkezése alatt álló tömegtájékoztatás és a vele egybefonódó tömegszórakoztatás (televízió, mozi, újság, rádió) révén nagymértékben meghatározza, hogy a választók kikre szavaznak. A másik: A pártoknak sok pénzre van szükségük működési költségeikre, reklámra, a „megélhetési politikusoknak” való juttatásokra; e költségek fedezetét - különböző úton-módon - a háttérhatalomtól kapják. Ennek fejében gondoskodnak róla, hogy a „közhatalmi döntések” lényegében egybeessenek a háttérhatalom döntéseivel. Ha „homok kerül a fogaskerekek közé”, akkor jön a puccs, a katonai diktatúra, a politikai gyilkosság, aminek révén a „rend” helyreáll, és vissza lehet térni a szokásos „demokratikus” technikákhoz.” - írja Síklaky István.


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2013. július 29. Szerkesztette: Vetési Zoltán
Nézettség: 682 Kategória: Magyar kincsek, egyetemes értékek » Függelék
Előző cikk: Gondolatok a pártdemokráciákról. A pártosodásról Következő cikk: Hogyan szervezzük meg a mai szomszédsági köröket?


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: