Hungarikumok

 

Demokrácia és számonkérhetőség


A szabad mandátum rendszerében a választók a képviselőt, személye iránti bizalomból helyezik a vezető testületekbe. A kötött mandátum rendszerében a választók szerződést kötnek a választottakkal, és ha a képviselők a szerződés ellenében cselekszenek, visszahívhatják.

Magyarországon a kötött mandátum rendszerének van régebbi hagyománya. Már a vármegyerendszer kialakulása óta a nemesi vármegyék meghatározott utasításokkal küldték követeiket az országgyűlésbe.

A szabad mandátum rendszerét a feudalizmus után először az észak-atlanti országokban vezették be.

Lássuk, miként mutatkozik a mai magyar gyakorlat? Egykori magyar államfő válaszleveléből ismerjük fel a mai szabad mandátumú rendszer fonákságait.

Az alábbi levél megerősíti a demokratikus választásokkal fenntartott politikai önkény kockázatának valóságát. A választások eredménye jórészt az ígéretek tükörképe. Megszokottá vált a mai rendszerben, hogy az ígéreteknek nem kell feltétlenül összhangban lenniük a későbbi valóságos tettekkel. Bebizonyosodott az is, hogy az összhang hiányának számonkérése gyakorlatilag eredménytelen. Az ilyen rendszerekben a vezetők a választások között ellenőrizetlenül gyakorolhatják a demokratikus álcába öltöztetett önkényt. Az egynapos választás „demokratikus”, csak az ezt követő négyéves uralkodás válik zsarnokivá.


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2013. július 28. Szerkesztette: Vetési Zoltán
Nézettség: 693 Kategória: Magyar kincsek, egyetemes értékek » Közösségek erkölcsi minősége
Előző cikk: A demokratikus rendszer hibáinak következménye Következő cikk: Levél a köztársasági elnökhöz


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: