Hungarikumok

 

Trianon


Magyarország, akaratán és érdekein kívül keveredik bele az első világháborúba úgy, hogy abból Európa legnagyobb veszteseként kerül ki. Elszakítják Kárpát-medencei területének kétharmadát.

Mi lehetett ennek a pusztító törekvésnek a magyarázata? Csupán a területszerzés lett volna?

A világon a 20. század elején erőteljessé válik a világhatalmi erők összpontosítása. Bármely hatalomnak - ha zsarnoki tervei vannak - minden szerves társadalmi rend ellenfele, de a legnagyobb ellenfele az, mely akadályozhatná az önkényének gyakorlását. Ez utóbbi rendnek jellemzője - mint már korábban bemutattuk - a Teremtő Isteni Rendre alapozott hierarchia.

Láttuk azt is korábban, hogy a zsarnokság elleni önvédelmet biztosító legjobb hagyományokat a civilizált világban felismerhetően a magyarság örökítette át a Szent Korona érték- és jogrendje által.

Ezek után feltehető a kérdés: a világhatalmi erők - ha zsarnoki terveik voltak -, a trianoni tettükkel vajon nem épp a létüket leginkább veszélyeztető ellenpólusra, a szakrális hagyományokra igyekeztek a legnagyobb mértékig lesújtani? Ezt mérlegelni kell a trianoni kérdés megértéséhez.

Trianonban, felismerhetően azokat az éltető hagyományokat támadták meg, melyek elvesztésével minden nép vesztessé vált. De, ma már a következményeivel is számolni kell, hisz azok súlyosabbak, mint amit egykor feltételezhettek volna.

 


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2013. július 28. Szerkesztette: Vetési Zoltán
Nézettség: 903 Kategória: Magyar kincsek, egyetemes értékek » Magyar sors és küldetés a történelem tükrében: múlt és jelen
Előző cikk: A Szent Korona-tan tövénycikkekbe foglalása Következő cikk: Trianon titkainak keresése


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: