Hungarikumok

 

Hungarikumok - Magyar kincsek, egyetemes értékek - Tudás a magyar nyelvben

   

Tömörkény István: A mag története - 1898 (Olvasmány)
Nagy, komoly ökrök mennek be legelőször a földbe, húzván maguk után a nagy kést, amely a föld hátát hasogatja. A föld az ellen nem szól semmit, áldottabb teremtés, mint ő, sehol e világon nem létezik. Azután emberek állnak a földbe, s dobálják szerteszét a búzamagot. A nagy kés által tett hasításokba esnek a magok, mikre előbb az Isten hasznosító kegyelme kéretett.
A magtól a gombig
A MAG-tól a GOMB-ig keressünk összefüggéseket:MAG - MAGY (ar)MOGY (oró), amiben, ha átalakul az M → B, - lesz belőleBOGY (ó), ami ugyanolyan formájú, mint a BOG - fordítottja GÖB, vagy GÖMB, vagy GOMBFeltételezhető, hogy az első gomb gömb formájú volt és magból (bogyóból) készült. Ma a gomb leginkább korong formájú.
A hungár és mag(y)ar szó elemzése
 Hunor és Magyar:Ikrek a magyar csillagos égen A világ ma minket többnyire hungarnak nevez. Mi, magunkat magyarnak mondjuk.HUNGAR = HUN + GARA HUN szó az ősi nyelven vezetőt, uralkodót, elsőt és irányítót jelent, mely népnévvé lett.A GAR jelentése a mai magyar nyelvben: erő, sokaság, tömeg, egybegyűjtés, gyűjtemény.
A magyar nyelv magyaráz
A magyar nyelv arról is felvilágosít, hogy mi a legfontosabb az életben maradáshoz. A mai pazarló világban különösen figyelmeztető ez!A fontos az, ami táplál és ami véd, szellemileg, lelkileg és testileg.A léthez alapvetően ÉL-ELEM és VÉD-ELEM szükséges. A többi csak akarat sugallta KELL-ék, ami nem feltétlenül SZÜK-ség.Az élelem szó megmagyarázza mire is szolgál.
Ősszavak és új szavak különböző nyelvekben
Gyors összehasonlításban lássunk néhány szót különböző nyelvekben:aD - Da - aDauga - DonateáBRa - oBRazaKaSZt - aGaŢăaNYa - MaMa - Muther - MotherBaRna - MaRo - BRaunCSIk - CSICSoKoR - CSaKRaDoB - BoT - BaTeéleLeM - aLiMentEMber - OM - MAnEZ - acESt - thISFaL - VáR, FaLu - VáRoS - PoLiSGőZ - GaS - GaZhALLÓ - ALOHáZ - CaSa, HoMe - ottHoNKAP - PAKol - PAKk - PACHet - BaGaj -PaCKag...
Csángó nyelv, mint ónyelvi kövület
Varga Csaba, könyvének ismertetőjében ekképpen vall: „Mario Alinei az Etrusco: Una forma arcaica di ungherese (Il Mulino Bologna, 2003), azaz Etruszk: a magyar egyik régies formája című könyvében (mely magyarul Ősi kapocs címmel jelent meg, Allprint Kiadó, 2005.) ránkbizonyította az etruszk és a magyar nyelv korabeli azonosságát.
A magyar nyelv ősisége
Czuczor-Fogarassy hatkötetes szótára (1862 -1874) kb. 2.500 szógyököt (egyszótagú gyököt) állapít meg, melyekre a szóbokrok ezreit építi fel.
Gondolkodók a magyar nyelvről
1480: Marcio Galeotti, a Mátyás udvarába szakadt tudós humanista csodál-kozva jegyzi meg: „A magyarok, akár urak, akár parasztok, mindnyájan egyazon szavakkal élnek.” 1609: Polanus Amandus, a Baselben élő kései humanista írja Szenczi Molnár Albertnek nyelvtana megjelenésekor: „Akadtak, akik kétségbevonták, hogy a zabolátlan magyar nyelvet nyelvtani szabályokba lehetne foglalni.
Mit mondanak nyelvünk eredetéről a kutatók?
1825: Berzsenyi Dániel: „Régóta gyanús előttem az a régi előítélet, amely szerint többnyire azt hittük, hogy mindazon szavaink, melyek az idegenekhez hasonlítanak, kölcsönzöttek és idegenek, arra határoztam magamat, hogy némely szavaink származattját minden figyelemmel megtekintsem, s nyelvünk becsületét e részben is oltalmazzam.
Ismétlődő nevek szerte a világban (A Tamana-jelenség felfedezése)
Az azonosított magyar szavak gyűjteménye egy új tudományágat képvisel, amelyet Tamana névvel jelölnek. Eszerint mintegy hatezer eredeti magyar név és névszerkezet fordul elő szerte az egész világon.Van-e erre magyarázat?„Volt egy lápos, mocsaras őrfalu a délvidéki Bácska megyében. Ez a kis falu a Tamana nevet viselte ősidők óta.

39 cikk | 3 / 4 oldal