Hungarikumok

 

Hungarikumok - Épített örökségünk

   

Elhagyatott tanya ? Szarkás, ahol megállt az idő
A Kecskeméthez tartozó Hetényegyházát a hozzátartozó négy tanyaközponttal 1952-ben nyilvánították önálló községgé, majd 1981-ben Kecskeméthez csatolták.Az egyik tanyaközpont, amely így csatlakozott Hetényhez, Szarkás volt.
Esztergomi bazilika (360° panorámás virtuális túra)
Az esztergomi bazilika történelmi, vallási és művészeti szempontból is az egyik legjelentősebb épületünk. Itt koronázták meg első királyunkat, Szent Istvánt 1000-1001 fordulóján, aki az akkor még kis templomot érseki rangra emelte, és ezzel bitosította a magyar katolikus egyház önállóságát és függetlenségét.
Fertődi Eszterházy-kastély
A fertődi Eszterházy-kastélyt gyakran hasonlítják Versailles-hoz, nem alaptalanul. A kor megegyezik, a stílus ugyanaz, a fényüzés nemkülönben, csakhogy az épület egy "kicsit" kisebb, mint a Napkirály lakhelye, minthogy nem is Bourbon rezidencia, hanem "csak" egy magyar hercegi család székhelye. De milyen családé! Az Eszterházyak a XVI.
Festetics-kastély
Festetics Kristóf 1739-ben vásárolta meg a keszthelyi birtokot, amelyen egy romos várkastély es egy régi templom állt. A leromlott állagú épületek elbontása után a családfő egy barok stílusban tervezett, tágas kerttel rendelkező kastélyt álmodott meg, amelynek kivitelezési munkálatai 1745-ben kezdődtek meg.
Gödöllői Királyi Kastély (360° panorámás virtuális túra)
A Grassalkovich-kastély Gödöllőn, Pest megyében található. Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélya. A kastély története A 18. század egyik legjelentősebb főurának, a Grassalkovich család kiemelkedő tagjának, Grassalkovich Antalnak, Mária Terézia bizalmasának (1694–1771) sok mindent köszönhet Gödöllő.
Halászbástya (360° panorámás virtuális túra)
A Halászbástya Budapest egyik legismertebb műemléke, amely a budai várban, a Budai Várnegyedben található. A neoromán stílusú teraszokról csodálatos budapesti panoráma tárul a szemünk elé, a Duna, az Országház talán innen mutatja a legszebb oldalát. Csúcsos süvegű kőtornyai a hét magyar honfoglaló vezért szimbolizálják.
Hollókő (360° panorámás virtuális túra)
Nógrád megye szelíd lankái között apró, eldugott falvak húzódnak meg, amelyeket dolgos parasztemberek, hétszilvafás kisnemesek laktak. Az egyszerű körülmények, a földrajzi elzártság konzerválta a magyarság legarchaikusabb vonásait. A nógrádi palócok zárt tömbje máig ősi magyar nyelvet beszél, őrzi évszázados hagyományait szokásaiban, viseletében, életmódjában egyaránt.
Hősök tere (360° panorámás virtuális túra)
A Hősök tere Budapest legtágasabb, legnagyobb hatású tere a XIV. kerületben, szűkebb értelemben véve a Millenniumi emlékművet jelöli. A Hősök tere az előtte fekvő Andrássy úttal együtt a Világörökség része. Gloriette Az Andrássy út végén 1894-ben még egy Ybl Miklós által tervezett ivókút (Gloriette) állt. A hévizes kutat Zsigmondy Vilmos kezdte fúrni 1868-ban, aki végül 1877.
Hosszúhetény, Zengővár
Vármegye:Baranya Ország :Magyarország     A községtől keletre emelkedő 682 m magas Zengő hegy csúcsán épült kis méretű vár 8-10 m átmérőjű, kör alaprajzú tornyának csekély alapfalmaradványa 1-1,5 m magasságban még áll, és az övező száraz árok, amely feltöltődés ellenére is kb. 2 m mélységben, 3-4 m szélességben ma is látható.
Ibafa - Várhely/Pincehát/Kincsesdomb
Vármegye:Baranya Ország :Magyarország   A várat, várhelyként először Gerecze Péter említette meg a Magyarország műemlékei II. kötet 131. oldalán (A műemlékek helyrajzi jegyzéke és irodalma. Összeállította: Gerecze Péter. Bp.,1906. 131. oldal). Engel Pál kutatásai során, csak Ibafa településéről tett említést.

33 cikk | 2 / 4 oldal