Hungarikumok

 

Hungarikumok

   

Aranycsapat
Sport »
Az Aranycsapat minden idők legjobb magyar futballválogatottjának közismert neve. Ez a csapat az 1950-es évtől 1954-ig (egyes források szerint 1956-ig) játszott együtt. A magyar futballban, az ötvenes évek elejének - három és fél éven keresztül veretlen - csapata.
Magyar kajak-kenu
Sport »
Amikor Wichmann Tamás, Kovács Katalin, vagy Janics Natasa megjelenik a startvonalnál, az ellenfeleknek megremeg a térde. Sportolóink gyakorta esélyt sem adtak a többi hajó számára, és fölényes győzelmeket aratva hódították el a csillogó aranyakat, Magyarország polgárai pedig egy emberként örvendtek sikereiknek.
Magyar öttusa
Sport »
Erős katonai múlttal rendelkező lovas nemzet vagyunk, így az öttusa kiválóan illeszkedik történelmi hagyományainkhoz.
Magyar vívás
Sport »
Katonai gyökerei miatt a vívás a Monarchia idején vált népszerűvé, a hazafias légkörben működő klubbokban honvédtisztek és úriemberek mérkőztek meg egymással - ma már azonban éppoly híresek a női vívóink, mint a férfiak.
Magyar vízilabda
Sport »
Ami a braziloknak a foci, vagy az amerikaiaknak a kosárlabda, az nekünk a vizipóló: nincs még egy ország, amely olyan eredményes lenne a sportágban mint Magyarország. A részletes kimutatás itt található:  http://www.magyarvagyok.com/sport/247-Vizilabda/
A hollóházi porcelán
Iparművészet »
Hollóháza már az Árpád-kortól lakott hely, területe a honfoglaló ősökből származó Aba nemzetség birtokához tartozott. A Hegyközön vezetett keresztül a honfoglaló magyarok útja, és az Aba nemzetség 1038-ban várat épített az Alsó-Kéked mellett Abaújváron.A XIX. század elején fellendül az üvegipar: általánossá válik az ablaküveg használata, fellendül az üvegcsiszolás és festészet is.
Bocskai öltönyök
Iparművészet »
Cikkünkben egy családi vállalkozást mutatunk be, amely immáron több mint 10 éve foglalkozik eredeti szabásmintákat követve, női és férfi Magyar Díszviseleti öltözékek készítésével. Kis-Jakab Péterrel, a vállalkozás tulajdonosával beszélgettünk.
Bocskai viselet története
Iparművészet »
Bocskai viselet történeteIsmert dolog az egyetemes viselettörténetben, hogy egyes ruhadarabok, így a bocskai ruha is, bizonyos történelmi körülmények között jelképpé válnak. Ilyen volt pl. az atilla, mely a reformkorban világnézeti és politikai hitvallást jelentett, s amelyből az 1848-49-es forradalom és szabadságharc meghatározó ruhaviselete lett.
Herendi porcelán
Iparművészet »
HEREND A magyar porcelánkézművesség fellegvára 175 évvel ezelőtt, a Veszprém megyei -a Bakony vidékéhez tartozó- Herenden Sting Vince kis gyárat alapított, ahol először kőedényeket készítettek majd később kisérletezni kezdtek a porcelánkészítéssel. A porcelánkézművesség csak távoli rokona a népi fazekasmesterségnek.
Magyar csikpe és hímzés
Iparművészet »
A hímzés és a csipke a népművészet önálló életre kelt ága, mely az egyszerű praktikumból (a ruházat elemeinek összevarrásából) művészi kifejező eszközzé nemesült. A népi hímzéseknek két nagy csoportját különböztelhetjük meg. Egyik a szűcshímzéseké, melyek alapanyaga a bõr vagy posztó. Mivel ezeket a cifrázott ruhadarabokat mesteremberek készítették, férfihímzésnek is nevezzük.

980 cikk | 23 / 98 oldal