Hungarikumok

 

Hungarikumok

   

Kis-Balaton
Magyar táj »
A Kis-Balaton madártani szempontból országos és nemzetközi viszonylatban kiemelkedő terület, a Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozó, nemzetközi jelentőségű madárélőhely. Az élőhely jellegéből adódóan elsősorban a vizek, vízpartok madárvilága rendkívül gazdag, de - főleg vonulási időszakban - a környező erdőfoltokat, bokorcsoportokat, szántókat is sok faj felkeresi.
Nemzeti parkok
Magyar táj »
Magyarországon tíz nemzeti park működik, mindegyik európai hírű növény- és állattársulások, egyedülálló természeti kincsek otthona. A parkok feladata, hogy ezeket a pótolhatatlan ökológiai csodákat eredeti, bolygatatlan állapotukban őrizzék - lehetőség szerint az idők végezetéig.
Ópusztaszer
Magyar táj »
Az első országgyűlés helyszíne. Persze a szó valódi értelmében vett országgyűlésről szó sincs, nem is lehet, Ópusztaszer nevéhez köztudatunkban mégis ez a gondolattársítás fűződik. Anonymus Gestájában ugyanis azt hagyományozta, hogy a honfoglalás megtörténte után itt, ezen a helyen gyűlt össze a hét vezér, hogy "szerit ejtsék" a további teendőik megbeszélésének.
Õrvidék magyarsága
Magyar táj »
Őrvidék magyarsága Ausztria legkeletibb és egyben legújabb tartományának az ottani magyarok által használt neve Őrvidék — nem tévesztendő össze az ennek részét alkotó Felső-Őrség nevű vidékkel —, és nem Burgenland.
Sárköz és Gemenc
Magyar táj »
A Sárköz, vagy Tolnai Sárköz földrajzilag egységes, jól körülhatárolható vidék: Tolna megyében találjuk, Szekszárd és Báta között. A mély fekvésű, hajdan mocsaras területet nyugat felől a löszös dombsor lábánál folyó Sárvíz, kelet felől a Duna határolja. Mai településeinek (Öcsény, Decs, Sárpilis, Alsónyék, Pörböly, Báta) határa a dombvidék területére is átterjed.
Tanyavilág
Magyar táj »
A török hódoltság másfél évszázada alatt a megfogyatkozott magyar lakosság igyekezett falvak, városok védelmébe húzódni. A török kiüzése után azonban e kisszámú lakosságnak újból birtokba kellett venni a termőföldeket.
Tihanyi-félsziget
Magyar táj »
Tihanyi-félsziget A Tihanyi-félsziget a Balaton nagy félszigete, mely annak északi partjáról Aszófő táján nyúlik be a tóba. A félsziget 2 km széles, és túlnyomóan mocsaras földnyelv kapcsolja a szárazföldhöz, mely földnyelv csak 6 méterrel emelkedik a tó szintje fölé. Maga a félsziget 5 km hosszú és legnagyobb szélessége 3,5 km.
Tisza
Magyar táj »
A 962 kilométer hosszan tekergőző Tisza Közép-Európa legnagyobb folyóinak egyike, hazánk területén közel 600 kilométert tesz meg. Forrása a Kárpátok északkeleti részében található; az egymástól félszáz kilométerre eredő Fekete-Tisza és Fehér-Tisza találkozásával születik meg.
1905 - fizikai Nobel-díj - Lénárd Fülöp
Nobel díjasaink »
A fizikai Nobel-díjat 1905-ben a katódsugaras vizsgálatokra alapozott atommodelljéért kapta Lénárd Fülöp.
1914 - fiziológiai Nobel-díj - Bárány Róbert
Nobel díjasaink »
A Nobel-díjat az egyensúlyszerv fiziológiájával és kórtanával kapcsolatos munkáiért kapta Bárány Róbert.

980 cikk | 19 / 98 oldal