Hungarikumok

 

Hungarikumok

   

Porcelánok
Iparművészet »
Hazánk jó minőségű agyagban és vízben bővelkedik - így évezredes hagyománya van a kerámiakészítésnek; számos, máig működő fazekasműhellyel büszkélkedhetünk. Ebből az alapból ágazódott ki a porcelánkészítés. A porcelán alapanyaga a kaolin, egy fehér színű közet, mely Tokaj környékén és a Felvidéken bányászható.
A Kibédi Hagyma
Magyar gasztronómia »
Kibédi Hagyma Kibéd a kisküküllö folyó mentén,erdély szívében, Szováta fürdő közelében található. Környék legnagyobb faluja. (lóri nagymamája is ott született) Első feljegyzések 1499-ben említik a települést,amely azóta is őrzi identitását 99% magyar a lakossága. A Kibédiek generációkon keresztül palántás módszerrel termesztik, a piros hagymát.
Ásványvizeink
Magyar gasztronómia »
Európa az ásványvíz források hazája. A földön nincs még egy ilyen gazdag régió, és sehol máshol nem használják fel ilyen intenzíven ezt a természet adta kincset. Hazánk Európa egyik leggazdagabb ásványvízlelőhellyel rendelkező országa, nagy földalatti vízkészlettel rendelkezik, rendkívül gazdag ásvány- és gyógyvizekben.
Birsalmasajt
Magyar gasztronómia »
Birsalmasajt (téli, tápláló csemege, házi édesség)  birsalma A birsalmasajt sárgásbarna színű, áttetsző, késsel jól szelhető, tömör állományú gyümölcskocsonya. Felülete száraz tapintású. Pirosra kevés alkörmös levével, piros musttal, barnára beleolvasztott csokoládéval festették.
Búzacsíramálé
Magyar gasztronómia »
Búzacsíramálé (öntött tésztájú, édes parasztsütemény)   Hozzáadott cukrot nem tartalmazó, nagyon édes ízű, malátázott búzából és búzalisztből készülő, zsírmentes sütemény, amely csíranövény-tartalmának köszönhetően vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag.
Debreceni mézeskalács
Magyar gasztronómia »
Debreceni mézeskalács   (mézeskalács: ajándék jellegű tartós, lisztes édesség)     A mézeskalács története   A mézeskalács számtalan formában és méretben készül pirosra festett, írókázással díszített, omlós, mézet tartalmazó tésztájú, ehető, dekoratív ajándéktárgy. Vásárfia, búcsúfia rangos népművészeti hagyományokkal.
Egri borvidék
Magyar gasztronómia »
Eger már önmagában is megér egy misét, s a táj, aminek kapuja és örzője, legalább annyira figyelemre méltó. Hiszen a Bükk 240 millió éves mészkőormai, páratlan fennsíkja és szurdokszerű völgyei akárhányszor visszavárják a vándort, de Magyarország egyik legismertebb borvidéke is e hegyekkel veszi kezdetét.
Fűszerek
Magyar gasztronómia »
A jellegzetes magyar alapanyagként ismert paprika Amerikából származik, a XVIII. századig valójában csak dísz- és gyógynövényként használták. Elnevezése azonban a magyar nyelvből kerül át több európai ország szókincsébe, jelezve, hogy ez az amerikai bevándorló hazánk földjén kiemelt jelentőséget és felhasználási módot nyert.
Grillázstorta
Magyar gasztronómia »
Grillázstorta (alkalmi dísztorta, cukrászdai szeletes torta)     Magas, toronyszerűen kialakított, gazdagon díszített, általában lakodalmi torta, melynek díszítőelemeit grillázsból formálják.
Gundel
Magyar gasztronómia »
A bajor földről származó Gundel-család a XIX-XX. századi Budapest meghatározó vendéglős dinasztiája. Több generáción keresztül öregbítették a magyar konyha nemzetközi hírnevét, nevük száz év óta a minőség, a kifinomultság garanciája.

980 cikk | 24 / 98 oldal