Hungarikumok

 

Hungarikumok

   

Neumann János
Alkotó magyarok »
Neumann János magyar származású matematikus, fizikus legnagyobb érdeme, hogy feltalálta a számítógépet. Máig az ő elvei alapján működik a viág összes komputere.
Rubik Ernő
Alkotó magyarok »
ifj. Rubik Ernő építész, tervező legsikeresebb találmánya az 1976-ban szabadalmaztatott térbeli logikai játék, amely később "Bűvös kocka" vagy "Rubik kocka" néven terjedt el. 1980-ban csak Magyarországon egymillió darab kelt el belőle.
Rubik kocka
Alkotó magyarok »
A Rubik-kocka (másként Bűvös kocka) mechanikus, egyéni logikai játék. A kocka oldalai különféle színűek és elforgathatók a lap középpontja körül. A forgatás során a szomszédos oldalak színe megváltozik. A rendszertelen forgatással az oldalak színösszeállítása összekeverhető.
Sebestyén Márta
Alkotó magyarok »
Sebestyén Márta hazánk legimsertebb népdalénekese, Magyarország kulturális nagykövete. Több mint 30 éve szerepel a világ minden táján, énekelt a japán császár, a spanyol király és az angol uralkodócsalád tagjai előtt. Csengő hangjában megszólal a múlt, és életre kellnek a népdalokba rejtett, ősidők óta változatlan emberi érzések. 1957-ben született Budapesten.
Semmelweis Ignác
Alkotó magyarok »
Semmelweis Ignác az "anyák megmentője" teljes egészében választott hivatásának szentelte életét. Gondossága, önzetlensége és szakmai felkészültsége miatt páciensei csodálattal tekintettek rá, de a korabeli orvostársadalom sokáig értetlenséggel vegyes roszindulattal fogadta újszerű nézeteit.
Szabó István
Alkotó magyarok »
Szabó István a magyar filmművészet kortalan alakja, örökbecsű mozgóképek alkotója. Viszonylag keveset forgatott, de magasan kiemelkedik a közép-európai mezőnyből: 1982-ben Mephisto című filmje Oscar-díjat nyert, rendezői talentumát pedig harmincnál is több díjjal ismerték el a világ filmfesztiváljain.
SZILÁGYI SZABOLCS
Alkotó magyarok »
SZILÁGYI SZABOLCS Visszapillantó II rész 2010 augusztusában elkészült a 3 kötetesre tervezett irodalmi mű II. kötete is, amit itt olvashat.
Telkes Mária
Alkotó magyarok »
Sajnos kevesen ismerik a Magyarországon született és az Amerikai Egyesült Államokban tevékenykedő tudósnőt, a szolártechnika kiváló szakértőjét, számos nemzetközi elismerés és díj birtokosát, akinek a napenergia-hasznosítás terén tett úttörő felfedezéseit napjainkban is alkalmazzák.
Teller Ede
Alkotó magyarok »
Teller Ede a XX. század egyik legnagyobb fizikusa Budapesten született 1908-ban. Műszaki egyetemre járt, majd 18 évesen elhagyta Magyarországot. Lipcsében Werner Heisenberg, a Nobel-díjas fizikus volt a professzora, doktorátusát 1930-ban nála szerezte meg.
Victor Vasarely
Alkotó magyarok »
Vasarely a leghíresebb XX. századi magyar festők egyike. Művészetét az op-art (optikai művészet) határozta meg, az a stílusirányzat, amelynek ő a legnagyobb kéviselője. Festészetének kulcsszavát, a mozgást úgy értelmezte, mint "azt az erőszakot, amellyel a szerkezetek szemünk recehártyáján közvetlen ingert okoznak".1908-ban született Pécsett. Eredeti neve Vásárhelyi Győző volt.

980 cikk | 22 / 98 oldal