Hungarikumok

 

Hungarikumok

   

Ütőgardon
Népi hangszerek, zene » Chordofonok
Nem tudjuk, hogy az ütőgardon milyen úton került a csángók és a csíki székelyek kezébe. A gardon név feltehetően az olasz "bordone" szóból származik, amely az egy hangon kísérő húrokat jelölte.Testét egy darab jávorfából vagy fűzfából vájták ki. Előfordult, hogy csellót alakítottak át gardonná, ezt kávás gardonnak hívták.
Magyar nóta
Népi hangszerek, zene » Zene
A magyar nóta egyéni szerzöktöl származó újkori lírai dal, melyben nép- és müzenei , továbbá szóbeli és irodalmi elemek keverednek , városon és falun, a társadalom több osztálya körében is ismert . Eredetileg hangszeres verbunkos zene: mai értelemben a 19.
Magyar operett
Népi hangszerek, zene » Zene
Az operett könnyed, fülbemászó , de operai igénnyel megírt , dallamokkal átszött történet, sok humorral, melynek központi témája a szerelem, mégpedig az örült szerelem. A cselekmény fonala prózában bontakozik ki, ezekhez kapcsolódnak a zenei tételek (zenekari nyitány, közjátékok, áriák , duettek, tercettek-kvartettek, együttesek, kórusok) és táncjelenetek.
A Káli-medence bemutatása
Magyar táj »
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik legértékesebb gyöngyszeme a Káli-medence. Ez a vidék télen nyugodt, csendes, tavasszal ébred, nyáron nyüzsgõ, de igazán õsszel él. Az érõ szõlõ üzenete: közeledik a szüret. A csodálatos panorámás tájat a medence északi részén fekvõ Fekete-hegyrõl is remekül meg lehet figyelni. A nagyra nõtt tölgyfák már körülzárták az Eötvös kilátót.
A tartós szegfű
Magyar táj »
A tartós szegfű igazi hungarikum, a világon kizárólag a Duna-Tisza közi homokhátságokon él. Egy kedves, rózsaszín virágú, nyúlánk vadvirág a Kiskunsági Nemzeti Park legújabb védelmi programjának főszereplője. Nem is keveset áldoznak rá: az európai unió LIFE Nature alapjának támogatásával több mint 400 millió forintot költenek a tartós szegfű élőhely védelmére.
Aggteleki karszt  (360° panorámás virtuális túra)
Magyar táj »
Magyarország északkeleti csücskén, Aggtelek, Jósvafő környezetében járva lankás dombokat, a fű közül kivillanó fehér mészkősziklákat, kis patakokat láthat az utazó.
Balaton  (360° panorámás virtuális túra)
Magyar táj »
A Balaton egy tenger nélküli ország örök nosztalgiája a nyilt víztükör iránt. Magyar tengernek hívjuk, pedig át lehet úszni egyik partjáról a másikra. Szeretjük kicsinységében is, népdalok, mondák szólnak róla, mindig változó arcát költők örökítették meg, festők álmodták vászonra. Valójában a Balaton nem is olyan kicsi, felszíne majd 600 km2, Közép-Európa legnagyobb tava.
Fertő tó
Magyar táj »
Magyarországnak van egy különös pontja, ahol egy tenyérnyi területen találkoznak egymással az alföldi, a magas hegyvidéki, a mediterrán, és a styeppei szikes vidék éghajlatának elemei. Ez a különleges mikroklíma a Fető-tó környezetében alakult ki. A Fertõ-tó (osztrák nevén Neusiedlersee) Európa legnagyobb sós vizű tava, területén háromnegyed részben Ausztriával osztozunk.
Hegyestű
Magyar táj »
A Hegyestű a Káli - medence keleti szélén található. A vulkánkitörés a felsõ - pannonban mintegy 3,5 - 4 millió évvel ezelõtt, sekély beltengerben történt. A robbanás során nagy tömegû szórt anyag - piroklasztikum - került a felszínre. Ez lerakódva gyûrût, tufasáncot alkotott. A tufagyûrût láva töltötte ki. A tufasánc ill.
Hortobágy  (360° panorámás virtuális túra)
Magyar táj »
Mintegy 25 ezer évvel ezelőtt állandósult a Tisza mai medre, az Alföld északi pereme elvesztette természetes víz-utánpótlását, és ezért szikesedési folyamat indult el. Így alakult ki Európa legnagyobb szikes pusztája, a Hortobágy.

980 cikk | 18 / 98 oldal