Hungarikumok

 

Hungarikumok - Magyar kincsek, egyetemes értékek - Az Ember erkölcsi minősége

   

 
Korábban szóltunk már az önként vállalt áldozat sajátos kegyeleméről, mely az életet a jövőbe vezeti és a látszólag elmúló kegyelmet a jövő kegyelmévé teszi. A kegyelem - emberi szóval szeretet - így soha nem múlik el. Jézus mondja: „Nincs senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja barátaiért.
 
Vegyük észre mi, magyarok, hogy a magyar testvér szó magyarázza meg leginkább Jézus utolsó vacsorai cselekedetét. A bemutatott úrvacsorai szentség üzenete csak magyarul érthető: testvéreivé fogadta nem csak tanítványait, hanem az egész emberi nemzetet. Önmagát, testét és vérét adta érettünk, újjászületésünkért.
 
Hunor és Magor (vagy Magyar) a magyar eredetmonda szerint a hunok és a magyarok ősei voltak. A mondának többféle változata ismeretes, a Gesta Hungarorumban leírt változat a testvéreket Nimród fiaiként említi. A Képes Krónika változata szerint azonban a testvérpár Magor nevű tagja valójában Magóg, s mindketten Jáfet fiai voltak, nem pedig Nimródé.
 
Luciánus (Kr. e. 120) görög bölcselő idézi Toxaris szkíta bölcsnek szavait a szkíta barátság és szövetség egyediségéről, mely a görög gondolkodót is ámulatba ejtette: „... a szkíta barátok sokkal hívebbek, mint a görög barátok... ...
 
A szkíta örökség egy mára elhomályosulni látszó emléke a hát-társ, ami a közeli múltig a magyar komaságban hagyományozódott tovább. A koma nem egyszerű barát, főleg nem cimbora. A hát-társ olyan ember, akinek nem csak hogy hátat lehet fordítani, de feltétel nélküli bizalommal rá lehet bízni akár az életünket is, mert tudja, fordítva is így van.
 
A szkítákat az ókorban az erkölcs mintaképeinek tekintették. Az hogy szkíta erkölcs, egyaránt fogalom volt a rómaiaknál is, a görögöknél is. „Az igazságot a nép veleszületett jelleme, nem pedig a törvények biztosítják.
 
A vérszerződés a magyar hagyomány szerint a magyarság első alapszerződése. A szerződést a hagyomány szerint a hét vezér kötötte Etelközben egymással.
 
A magyarság sok egyedülálló példát szolgáltat a világnak. Ismerjük-e a magyar történelemből Kemény Simon önfeláldozásának történetét? 1442-ben Marosszentimrén, a török elleni vesztesnek mutatkozó ütközet előtt Kemény Simon önként vállalta, hogy Hunyadi Jánossal öltözetet cserélve, életét áldozza.
 
A családi lexikonban a Kemény család büszkén jegyzi ősük hős nevét: Kemény Simon, a szentimrei hős, ki 1440-ben Hunyadi János jelmezébe öltözve, ennek ruháit magára véve, hazájáért s vezéréért, kinek életétől a haza sorsa függött, hősi halált halt. Thuróczy Krónikájában a hős neve hibásan Kamonyának van írva.
 
Mezet bég apró, okos szeme katonáira villant. Serege színe-virága állt előtte, vitéz janicsárok és rettenthetetlen szpáhik. - Az oroszlánt csak az pusztíthatja el - mondta - aki a szívét eltalálja. A magyar hadsereg szíve Hunyadi János. Csak úgy győzhetünk, ha Hunyadit elfogjuk vagy megöljük. - Úgy legyen! - kiáltották a katonák.

66 cikk | 2 / 7 oldal