Hungarikumok

 

Hungarikumok - Magyar kincsek, egyetemes értékek

   

 
Az Ember erkölcsi minősége
Vegyük észre mi, magyarok, hogy a magyar testvér szó magyarázza meg leginkább Jézus utolsó vacsorai cselekedetét. A bemutatott úrvacsorai szentség üzenete csak magyarul érthető: testvéreivé fogadta nem csak tanítványait, hanem az egész emberi nemzetet. Önmagát, testét és vérét adta érettünk, újjászületésünkért.
 
Az Ember erkölcsi minősége
Hunor és Magor (vagy Magyar) a magyar eredetmonda szerint a hunok és a magyarok ősei voltak. A mondának többféle változata ismeretes, a Gesta Hungarorumban leírt változat a testvéreket Nimród fiaiként említi. A Képes Krónika változata szerint azonban a testvérpár Magor nevű tagja valójában Magóg, s mindketten Jáfet fiai voltak, nem pedig Nimródé.
 
Az Ember erkölcsi minősége
Luciánus (Kr. e. 120) görög bölcselő idézi Toxaris szkíta bölcsnek szavait a szkíta barátság és szövetség egyediségéről, mely a görög gondolkodót is ámulatba ejtette: „... a szkíta barátok sokkal hívebbek, mint a görög barátok... ...
 
Az Ember erkölcsi minősége
A szkíta örökség egy mára elhomályosulni látszó emléke a hát-társ, ami a közeli múltig a magyar komaságban hagyományozódott tovább. A koma nem egyszerű barát, főleg nem cimbora. A hát-társ olyan ember, akinek nem csak hogy hátat lehet fordítani, de feltétel nélküli bizalommal rá lehet bízni akár az életünket is, mert tudja, fordítva is így van.
 
Az Ember erkölcsi minősége
A szkítákat az ókorban az erkölcs mintaképeinek tekintették. Az hogy szkíta erkölcs, egyaránt fogalom volt a rómaiaknál is, a görögöknél is. „Az igazságot a nép veleszületett jelleme, nem pedig a törvények biztosítják.
 
Az Ember erkölcsi minősége
A vérszerződés a magyar hagyomány szerint a magyarság első alapszerződése. A szerződést a hagyomány szerint a hét vezér kötötte Etelközben egymással.
 
Az Ember erkölcsi minősége
A magyarság sok egyedülálló példát szolgáltat a világnak. Ismerjük-e a magyar történelemből Kemény Simon önfeláldozásának történetét? 1442-ben Marosszentimrén, a török elleni vesztesnek mutatkozó ütközet előtt Kemény Simon önként vállalta, hogy Hunyadi Jánossal öltözetet cserélve, életét áldozza.
 
Az Ember erkölcsi minősége
A családi lexikonban a Kemény család büszkén jegyzi ősük hős nevét: Kemény Simon, a szentimrei hős, ki 1440-ben Hunyadi János jelmezébe öltözve, ennek ruháit magára véve, hazájáért s vezéréért, kinek életétől a haza sorsa függött, hősi halált halt. Thuróczy Krónikájában a hős neve hibásan Kamonyának van írva.
 
Az Ember erkölcsi minősége
Mezet bég apró, okos szeme katonáira villant. Serege színe-virága állt előtte, vitéz janicsárok és rettenthetetlen szpáhik. - Az oroszlánt csak az pusztíthatja el - mondta - aki a szívét eltalálja. A magyar hadsereg szíve Hunyadi János. Csak úgy győzhetünk, ha Hunyadit elfogjuk vagy megöljük. - Úgy legyen! - kiáltották a katonák.
 
Az Ember erkölcsi minősége
Székelymuzsnáról felidézünk egy olyan történetet, mely rávilágít arra, hogy két vallási csoport érdekvitája, a bölcs és igazságos vezetői döntés nyomán miként válhatott évszázadokon is átnyúló testvéri viszonyulássá. Ne feledjük, ez olyan időben történik, mikor Európa nyugati részén embermilliókat megnyomorító, éhhalállal is pusztító vallásháborúk dúlnak.

346 cikk | 20 / 35 oldal