Hungarikumok

 

Hungarikumok - Legolvasottabb cikkek

   

Adventi szokások
Hagyományok és ünnepek » Karácsonyi szokások
Az adventi koszorú András napjához legközelebb eső vasárnap és december 25-e közötti négy hetes időszak advent ünnepe. Az adventi koszorú ősét 1840. körül Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el: egy felfüggesztett szekérkeréken 24 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig.
Gödöllői Királyi Kastély (360° panorámás virtuális túra)
Épített örökségünk »
A Grassalkovich-kastély Gödöllőn, Pest megyében található. Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélya. A kastély története A 18. század egyik legjelentősebb főurának, a Grassalkovich család kiemelkedő tagjának, Grassalkovich Antalnak, Mária Terézia bizalmasának (1694–1771) sok mindent köszönhet Gödöllő.
Idézetek a magyarokról
Innen - onnan » Innen-onnan
900 ban - VI. (Bölcs) Leó bizánci császár (866-911) - "A magyarok a munkát, a fáradtságot, az égető meleget, fagyot, a hideget, minden nélkülözést tűrnek. Szabadságkedvelők és pompakedvelők."   908 ban - LOTHARINGIAI REGINO apát Világkrónikájában írta a magyarokról: "A fáradalmakban és harcokban edzettek, testi erejük mérhetetlen...
Lehel kürtje
Történelmi hagyaték »
955-ben a kalandozó magyarok sorsdöntő vereséget szenvedtek Augsburgnál. Lehelt a sereg fővezérét a németek elfogták, és halálra ítélték. Lehel utolsó kívánsága az volt, hogy még egyszer megfújhassa harci kürtjét. Amikor kezébe adták, a kürttel úgy vágta fejbe I. Konrád császárt, hogy az nyomban szörnyethalt.
Hősök tere (360° panorámás virtuális túra)
Épített örökségünk »
A Hősök tere Budapest legtágasabb, legnagyobb hatású tere a XIV. kerületben, szűkebb értelemben véve a Millenniumi emlékművet jelöli. A Hősök tere az előtte fekvő Andrássy úttal együtt a Világörökség része. Gloriette Az Andrássy út végén 1894-ben még egy Ybl Miklós által tervezett ivókút (Gloriette) állt. A hévizes kutat Zsigmondy Vilmos kezdte fúrni 1868-ban, aki végül 1877.
Halászbástya (360° panorámás virtuális túra)
Épített örökségünk »
A Halászbástya Budapest egyik legismertebb műemléke, amely a budai várban, a Budai Várnegyedben található. A neoromán stílusú teraszokról csodálatos budapesti panoráma tárul a szemünk elé, a Duna, az Országház talán innen mutatja a legszebb oldalát. Csúcsos süvegű kőtornyai a hét magyar honfoglaló vezért szimbolizálják.
A farsang története
Hagyományok és ünnepek » Farsangi szokások
A farsang története A farsang a vígság azon időszakát jelzi, mely a húsvéti nagyböjtöt megelőzi. A Farsangot rendesen jan. 6-ától hamvazó szerdáig számítják. Velencében már István-napján (dec. 26.), Spanyolországban pedig Sebestyén-napkor (jan. 20.) kezdődik a Farsang, Rómában csakis a hamvazó szerdát megelőző 11 napot mondják Farsangnak. illetve karnevál-nak.
Bőrmívesség
Ősmagyar népművészet » Bőrmívesség
A bőrfeldolgozás végigkísérte az emberiség történetét. Az őskori ember az éghajlat viszontagságai ellen ruhaként viselte a cserzetlen, állati bőröket.Az első cserzési módszerek feltalálásával már nemcsak a rothadást sikerült meggátolni a bőrben, hanem annak hasznos tulajdonságait is megerősítették.
Fafaragás
Ősmagyar népművészet » Fafaragás
Az építészetben is nagy jelentősége van a díszítő jellegű fafaragásnak, igazi területe azonban a használati tárgyak és bútorok ékesítése. A legművészibb fafaragás a faszobrászat terén található. A faszobrászat és díszítő faragás természetesen nem válik el élesen egymástól, kiváló faszobrászok gyakran foglalkoztak egyszerű tárgyak faragásával is.
Magyar Állami Operaház Budapest (360° panorámás virtuális túra)
Épített örökségünk »
A Magyar Állami Operaház (Budapest, Andrássy út 22.) Magyarország egyetlen nagy létszámú társulattal rendelkező és kimondottan operákra, balettekre szakosodott színháza. Az épület Budapest egyik legjelentősebb 19. századi műemléke. Neoreneszánsz stílusban épült Ybl Miklós tervei alapján.

980 cikk | 3 / 98 oldal