Ezt a receptet édesanyámtól tanultam, elég egyszerű szerintem.
Mire van szükséged? először is cseresznyére.
Megmosod a cseresznyét, leszeded a szárát, beteszed az üvegbe, csinálsz egy szirupot hogy édes legyen, cukorral és vízzel. azt felforrasztod, beleteszel egy kicsi szalicilt és lekapcsolod a gázt.
Nem főzöd a szalicilt beteszel, elkavarod a szirupot és ráöntöd fórrón a kompótra, lezárod és letakarod párnákkal amig kihül. Mármint dúnsztolod. két három nap múlva kész.
Szerintetek van könnyebb recept?
Mi van akkor ha nem teszek bele ilyen adalékanyagot csak a cukros víz , hanem kifőzöm az üveget mint a cumisüveget ?
Szerinted megromlik? Neked van anyucid kérdezd meg légyszi ő hátha tudja .
Köszönöm . Erika
Nos akkor nincs más hátra mint előre holnap eldől :D
Lóránt édesanya receptje és én.
Vagy csordultig kell tenni az üveget a cukros szmötyivel , így érted?
Fejjel lefelé esetleg mint a bort, mikor a dugót akarjuk ülepítésre használni?
Erika , de helyes vagy :D , de ennyi cseresznyét nem lehet megenni még 4 családnak sem . 3 fám van és sorban érnek egymás után olyan 3-4 hetes különbséggel , mire egyik lefogy érett a másik .
Nagyon édes és nem lehet belőle sokat megenni , legalábbis én nem tudok pár nap után a könyökömön jön ki .
Köszönet Lóránt anyunak !
Fontos hogy a kupakokat is ecetes vízben el kell mosni!!!
Ezen kívül a cseriket is sima vízben tisztára öblíteni és zutty be az üvegbe. Erre szoktam tenni a 3-4 evőkanál cukrot és felöntöm vízzel hogy ellepje.
Ekkor fogok egy hatalmas nagy edényt és belerakom az a cseresznyével megtelt lezárt üvegeket és 3/4-ig felöntöm vízzel, és csak addig hagyom a lángon, míg a cseresznyéken megjelennek a kis buborékok.
Aztán dunsztba teszem, minél jobban bebugyolálod, annál lassabban hűl ki, és ezzel behúzza a vákum és tartósítódik.
Fontos hogy csak tiszta , ÉP cseresznyék menjenek az üvegbe, mert egy kicsit ütődött cseri is el tudja rontani az egészet!
Jó étvágyat hozzá!