Cseresznye kompót, anyuci módszere


Cseresznye kompót, anyuci módszere

Ezt a receptet édesanyámtól tanultam, elég egyszerű szerintem.

 

Mire van szükséged? először is cseresznyére.

Megmosod a cseresznyét, leszeded a szárát, beteszed az üvegbe, csinálsz egy szirupot hogy édes legyen, cukorral és vízzel. azt felforrasztod, beleteszel egy kicsi szalicilt és lekapcsolod a gázt.

Nem főzöd a szalicilt beteszel, elkavarod a szirupot és ráöntöd fórrón a kompótra, lezárod és letakarod párnákkal amig kihül. Mármint dúnsztolod. két három nap múlva kész.

Szerintetek van könnyebb recept? 


Szerkesztés dátuma: szerda, 2013. június 12. Szerkesztette: Kovács Lóránt
Nézettség: 3,037 Kategória: Befőzés » Gyümölcsbefőttek
Következő cikk: Cseresznyebefõtt


   








Megjegyzések

Kovács Lóránt
szerda, 2013. június 12. 13:26
egy liter vízhez kell három kanál cukor, addig főzni ameddig a cukor elolvad. ez a szirup :)
Szabó Erika
szerda, 2013. június 12. 13:49
Nos holnap állok is neki , de nincs szalicilem kis híján leszedte az eladó néni a fejem , mert azt kértem , ám a kezembe nyomott a hölgy na-benzoátot .
Mi van akkor ha nem teszek bele ilyen adalékanyagot csak a cukros víz , hanem kifőzöm az üveget mint a cumisüveget ?
Szerinted megromlik? Neked van anyucid kérdezd meg légyszi ő hátha tudja .
Köszönöm . Erika
Haranth Erika Beatrix
szerda, 2013. június 12. 14:37
Szia Erika! Az én anyucim soha nem használt szalicilt, meg hasonlókat, főképp nem na-benzoátot, mindig kifőzte az üveget kompóthoz, lekvárhoz, stb. stb., és soha nem romlott meg semmi :).
Szabó Erika
szerda, 2013. június 12. 14:45
Hurrá :) köszönöm Erika ,, itt rágódtam , hogy mit csináljak oszt arra jutottam ha csecsemőkorban megteszi a kifőzés akkor jónak kell legyen a befőttnek is.
Nos akkor nincs más hátra mint előre holnap eldől :D
Lóránt édesanya receptje és én.
Katona Annamária
szerda, 2013. június 12. 20:07
Azt is hallottam, úgy csinálják sokan, hogy fejjel lefelé fordítják, hogy ne menjen bele levegő és nem kell bele tartósítószer.
Szabó Erika
csütörtök, 2013. június 13. 09:26
Öőő... Annamária ezt hogy érted ? fejjel lefelé? levegő mindenképp megy bele mert vákuumosan nem tudom lezárni , azonban valamennyire tudom csírátlanítani az üvegeket kifőzéssel .
Vagy csordultig kell tenni az üveget a cukros szmötyivel , így érted?
Fejjel lefelé esetleg mint a bort, mikor a dugót akarjuk ülepítésre használni?
Haranth Erika Beatrix
csütörtök, 2013. június 13. 13:29
:D én tudom melyik a legjobb megoldás: meg kell enni mielőtt bármi is történne vele!!! (azon kívül, hogy túl hamar elfogy)
Szabó Erika
csütörtök, 2013. június 13. 14:39
Nos cserkó eltéve :) legalábbis egy vödörnyi .
Erika , de helyes vagy :D , de ennyi cseresznyét nem lehet megenni még 4 családnak sem . 3 fám van és sorban érnek egymás után olyan 3-4 hetes különbséggel , mire egyik lefogy érett a másik .
Nagyon édes és nem lehet belőle sokat megenni , legalábbis én nem tudok pár nap után a könyökömön jön ki .
Köszönet Lóránt anyunak !
Mereteiné-Matosics Ágnes
szerda, 2013. június 19. 21:26
Én úgy szoktam a cserit elrakni, hogy az üvegeket alaposan elmosom, aztán ecetes vízben elöblítem és még hogy tutira mennyek, az üvegeket még jól meg is mikrózom. Na akkor tuti steril üvegek lesznek. :-)
Fontos hogy a kupakokat is ecetes vízben el kell mosni!!!
Ezen kívül a cseriket is sima vízben tisztára öblíteni és zutty be az üvegbe. Erre szoktam tenni a 3-4 evőkanál cukrot és felöntöm vízzel hogy ellepje.
Ekkor fogok egy hatalmas nagy edényt és belerakom az a cseresznyével megtelt lezárt üvegeket és 3/4-ig felöntöm vízzel, és csak addig hagyom a lángon, míg a cseresznyéken megjelennek a kis buborékok.
Aztán dunsztba teszem, minél jobban bebugyolálod, annál lassabban hűl ki, és ezzel behúzza a vákum és tartósítódik.
Fontos hogy csak tiszta , ÉP cseresznyék menjenek az üvegbe, mert egy kicsit ütődött cseri is el tudja rontani az egészet!
Jó étvágyat hozzá!



Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: