Magyar konyha - Receptek - Mártások

   

A magyar házimustár
Az u.n. magyar-mustár mindennemű francia mustárnál jobb, de csak ott szerezhetõ meg könnyen, a hol szõlõ termesztéssel foglalkoznak. Készítési módja a következő: Egy liter édes, sürüre fõzött (barna) mustot forraljunk fel, másodszor is;  ha forr, öntsük rá fél kilónyi azon frissen õrlött mustár-lisztre.
Áfonyamártás
Hozzávalók: 20 dkg áfonyalekvár 1 pohár tejföl 2 evőkanál liszt 1 csipet só 5 dl víz Elkészítés: A lekvárt a vízzel felforraljuk, simára keverjük, majd besűrítjük tejfölös-lisztes habarással.
Aioli mártás
Hozzávalók: 8-10 gerezd fokhagyma 1,5-2 dl olívaolaj 1 tojás sárgája csipetnyi só csipetnyi sáfrány Elkészítés: A fokhagymát átpasszírozod fokhagymanyomón, megsózod ízlés szerint, ráütöd a tojássárgáját és ezt habosra kevered. Amikor kifehéredett, cseppenként, mintha majonézt készítenél, hozzáadod az olajat.
Ajvar (szerb paprikamártás)
Hideg vagy meleg sültekhez, nyárson- és rostonsültekhez vagy kenyeren kenve kínálhatjuk. Hozzávalók: 1 kávéskanál rózsapaprika 1 evőkanál pirospaprika 2.5 dl olaj 1 gerezd fokhagyma 1 fej vöröshagyma 6 db paradicsompaprika 2 evőkanál 10 %-os ecet 1 evőkanál citromlé só Elkészítés: Megmosom a paradicsompaprikákat, és forró sütőben kb. 15 percig, sütöm.
Egresmártás
Hozzávalók: 40 dkg egres,  5 dkg vaj,  1 evőkanál liszt,  csipet só,  1-2 evőkanál cukor,  2 dl tejföl. Elkészítés: Az egrest megtisztítjuk, megmossuk, és olvasztott vajban félpuhára pároljuk. Megszórjuk liszttel, kis ideig együtt pirítjuk, majd felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és felforraljuk.
Fűszeres Grillmustár (simán és fokhagymásan)
Simán 2 tk édes házipaprika,  1 tk õrölt kakukkfű,  1 tk õrölt zellermag,  1 tk õrölt feketebors,  1 tk õrölt babérlevél,  1 tk õrölt zsályalevél,  2 tk hagymapor,  2 tk fokhagymapor, 4 tk só. A grillezendõ húst legalább 4-5 órára bedörzsölöni a grillmustárral.
Gyümölcsmártás
Hozzávalók: 1 doboz (őszi) barack befőtt 1 zsacskó tejszín (3-5 dl) 1 evőkanál vaj 1 csapott evőkanál liszt 1 vaníliás cukor Elkészítés: A barackot apróra vágom. (Előtte 4 fél barackot félreteszek) Vajon puhára párolom, de mindig öntök hozzá a levéből. Ha megpuhult, a tejszínbe keverem a lisztet és folyamatosan kevergetve a barackhoz öntöm.
Házi ketchup, fűszeres paradicsomszósz
Hozzávalók: 1,5 liter paradicsomlé 2 zellerszár fél fej édeskömény hüvelyknyi friss gyömbér 1 fej hagyma fél szál póréhagyma 1 kis fej fokhagyma 2 alma fél piros chili 2 kanál méz 4 ek barnacukor egy csomó friss bazsalikom 1 kk őrölt koriander 2 szegfűszeg 1 tk őrölt fekete bors 1 dl olivaolaj 2 dl almaecet 3 babérlevel 1 ek morzsolt majoránna 1 kk fahéj 4...
Meggymártás
Önmagában, pirítós kenyérrel és sajttal is jó, de alapvetően főtt húsokhoz szokás tálalni. Hozzávalók: 40 dkg meggy 10 dkg cukor 6-8 szem szegfűszeg egy kis darab fahéj 1 citrom 1 dl főzőtejszín 1 evőkanál liszt 1 dl vörösbor 2 dl tejföl.
Mézes-fahéjas mustár
Hozzávalók 100 g mustármag,  1 dkg só,  2 dkg cukor,  5 dkg méz,  6 dkg borecet,  80 ml víz,  csipetnyi õrölt fahéj,  5 szem koriander,  2 ek tárkony. Elkészítés A mustármagot, a tárkonyt, illetve a koriandermagot alaposan megõrlöm (kávédaráló). Lisztfinomságónak kell lennie. Ezt a lisztet összekeverem a többi hozzávalóval.

16 cikk | 1 / 2 oldal