Az u.n. magyar-mustár mindennemű francia mustárnál jobb, de csak ott szerezhetõ meg könnyen, a hol szõlõ termesztéssel foglalkoznak.
Készítési módja a következő:
Egy liter édes, sürüre fõzött (barna) mustot forraljunk fel, másodszor is;
ha forr, öntsük rá fél kilónyi azon frissen õrlött mustár-lisztre.
Hozzávalók:
20 dkg áfonyalekvár
1 pohár tejföl
2 evőkanál liszt
1 csipet só
5 dl víz
Elkészítés:
A lekvárt a vízzel felforraljuk, simára keverjük, majd besűrítjük tejfölös-lisztes habarással.
Hozzávalók:
8-10 gerezd fokhagyma
1,5-2 dl olívaolaj
1 tojás sárgája
csipetnyi só
csipetnyi sáfrány
Elkészítés:
A fokhagymát átpasszírozod fokhagymanyomón, megsózod ízlés szerint, ráütöd a tojássárgáját és ezt habosra kevered. Amikor kifehéredett, cseppenként, mintha majonézt készítenél, hozzáadod az olajat.
Hideg vagy meleg sültekhez, nyárson- és rostonsültekhez vagy kenyeren kenve kínálhatjuk.
Hozzávalók:
1 kávéskanál rózsapaprika
1 evőkanál pirospaprika
2.5 dl olaj
1 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
6 db paradicsompaprika
2 evőkanál 10 %-os ecet
1 evőkanál citromlé
só
Elkészítés:
Megmosom a paradicsompaprikákat, és forró sütőben kb. 15 percig, sütöm.
Hozzávalók:
1 doboz (őszi) barack befőtt
1 zsacskó tejszín (3-5 dl)
1 evőkanál vaj
1 csapott evőkanál liszt
1 vaníliás cukor
Elkészítés:
A barackot apróra vágom. (Előtte 4 fél barackot félreteszek) Vajon puhára párolom, de mindig öntök hozzá a levéből. Ha megpuhult, a tejszínbe keverem a lisztet és folyamatosan kevergetve a barackhoz öntöm.
Hozzávalók:
1,5 liter paradicsomlé
2 zellerszár
fél fej édeskömény
hüvelyknyi friss gyömbér
1 fej hagyma
fél szál póréhagyma
1 kis fej fokhagyma
2 alma
fél piros chili
2 kanál méz
4 ek barnacukor
egy csomó friss bazsalikom
1 kk őrölt koriander
2 szegfűszeg
1 tk őrölt fekete bors
1 dl olivaolaj
2 dl almaecet
3 babérlevel
1 ek morzsolt majoránna
1 kk fahéj
4...
Önmagában, pirítós kenyérrel és sajttal is jó, de alapvetően főtt húsokhoz szokás tálalni.
Hozzávalók:
40 dkg meggy
10 dkg cukor
6-8 szem szegfűszeg
egy kis darab fahéj
1 citrom
1 dl főzőtejszín
1 evőkanál liszt
1 dl vörösbor
2 dl tejföl.
Hozzávalók
100 g mustármag,
1 dkg só,
2 dkg cukor,
5 dkg méz,
6 dkg borecet,
80 ml víz,
csipetnyi õrölt fahéj,
5 szem koriander,
2 ek tárkony.
Elkészítés
A mustármagot, a tárkonyt, illetve a koriandermagot alaposan megõrlöm (kávédaráló). Lisztfinomságónak kell lennie. Ezt a lisztet összekeverem a többi hozzávalóval.