Magyar konyha - Savanyúk - saláták - Saláták

   

Ági néni majonézes csirkehús salátája
Hozzávalók: 15 dg sült csirkehús 1 főtt tojás díszítéshez, fél kg burgonya 2 db alma 1 db csemegeuborka 1 pohár tejföl 2 evőkanál majonéz 1 evőkanál mustár kevés porcukor, só, fehér bors Elkészítése: A burgonyát vékony csíkokra vágjuk. Sós vízben megfőzzük, leszűrjük. Hozzáadjuk a csíkokra vágott sült húst, kockára vágott almát és csemege uborkát.
Almás kukoricasaláta
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg alma 50 dkg konzervkukorica 5 dl kefir 10 dkg sajt 2 evőkanál cukor citromlé Az almát gyaluld csíkokra és locsold meg citromlével. Add hozzá a kukoricát és a csíkokra vágott sajtot. Locsold rá a kefirt, add hozzá a cukrot, lazán keverd össze, s tedd egy órára hűvös helyre érni.
Almasaláta
Hozzávalók: 3 szép alma, 2 dkg vaj (vagy margarin), 1 citrom, 2 dl tejföl, ízlés szerint cukor, 1 mokkáskanál orölt fahéj, késhegynyi őrölt szegfűszeg. Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és félujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
Ananászos csirkesaláta
Hozzávalók: 1 nagy sült csirkemell, 1 kg-os ananászkonzerv, 10 dkg mandula, 1 adag majonéz, 2 dl tejföl, 1 ek zellersó A lebőrözött, kicsontozott húst csíkokra vágod, összekevered a kisebb darabokra vágott ananásszal és a tejföllel hígított majonézzel. A majonézhez ne adj sót, hanem a zellersót használd.
Budai saláta
Hozzávalók: 1 szép, kemény fejes saláta, 2 kis fej vöröshagyma, 4 tojás, 10 dkg gépsonka, 4 evőkanál olaj, fél citrom leve 1 teáskanál mustár, ízlés szerint cukor és só, csipetnyi porcukor és törött bors. Az öntethez az olajat a citromlével és a mustárral jól kikeverjük, majd megsózzuk, és a cukorral meg a borssal ízesítjük. Hűtőszekrénybe tesszük felhasználásig.
Céklasaláta
Ha önmagában fogyasztjuk salátaként, akkor gyönyörű mélybíbor színét kellőképp ellenpontozhatjuk egy kanál ecetes torma fehérségével. A kész salátát üvegbe téve a hűtőszekrényben sokáig eltarthatjuk és díszítésképp, vagy szerves összetevőjeként különféle salátákhoz használhatjuk.
Csirkés zöldségsaláta
Hozzávalók: 1 sült csirke 1 evőkanál vörösborecet 1 evőkanál szezámolaj 2 evőkanál étolaj 1/4 teáskanál szójaszósz 1 evőkanál reszelt vöröshagyma 1/4 teáskanál szárított kapor 1/4 teáskanál só 1/4 teáskanál fekete bors 20 dkg rózsáira szedett karfiol 10 dkg uborka 2 zellergyökér 1 cikória (10 dkg) 2 paradicsom 8 oliva bogyó a díszítéshez A csirkét feldarabolj...
Csirkesaláta
Hozzávalók 4-5 személyre: 25 dkg csirkemellfilé 25 dkg fejeskáposzta 25 dkg zeller 25 dkg mirelit kukorica 25 dkg mirelit zöldborsó 2 evőkanál olaj 4 dl kefir 2 evőkanál majonéz 1 teáskanál mustár 4 teáskanál cukor citromlé petrezselyem bazsalikom őrölt fehér bors só A kukoricát és a borsót kevés sós vízzel párold puhára.
Francia saláta
Hozzávalók: 3 db krumpli, 2-3 db alma, 1 ü borsó, 3-4 db savanyú uborka, 1 db paradicsom, ételizesitő, bors, saláta, mustár, majonéz, tejföl. Elkészítése: A borsot, kukoricát, almát, krumplit megfőzzük és hagyjuk kihűlni őket. A mustárt, majonézt, tejfölt összekeverjük.
Füstölt hal - saláta pisztrángból, lazacból vagy makrélából
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg füstölt hal (pisztráng, lazac vagy makréla) 1 alma, 1 kisebb kígyóuborka (kb. 15 dkg), 1 kis fej hagyma, 4 evőkanál tejföl, 3 evőkanál majonéz, csipetnyi só, csipetnyi fehér bors, pár csepp citromlé, paradicsom, tojáskarikák, uborkakarikák és kapor a díszítéshez.

26 cikk | 1 / 3 oldal