Magyar konyha - Italok - Pálinkák

   

A pálinkák
A nyelvtudomány számos példát ismer arra, hogy egy szó jelentése idővel megváltozik. Ilyen példával az alkoholtörténet is szolgálhat. A gyümölcspálinka is brandy lett, holott az elnevezés eredete a holland brandewijn, illetve a német Branntwein szóra vezethető vissza, jelentése égetett bor.
Kultúrált pálinkafogyasztás
Az egyik legfontosabb kritérium a pálinka hõmérséklete. Ahhoz, hogy az ital a legjobb tulajdonságait mutassa, nem szabad lehûteni, ideális fogyasztási hõmérséklete 18-22 fok. Alacsonyabb hõmérsékleten a pálinkában rejlõ illatanyagok nem tudnak kibontakozni, íze nem lesz kellemesen gyümölcsös, inkább jellegtelen, erõsen alkoholos érzést vált ki.
Mire figyeljünk?
Ár A pálinka vásárlásánál nagyon fontos az ár. A pálinka magas adótartalmú termék, ezért ára nem lehet alacsonyabb az adó értékénél - amely a jövedéki adóból és az általános forgalmi adóból áll. Fél liter terméknél az adótartalom ártól függően minimum 700-1000 Ft. Ehhez jön még az alapanyag költsége, valamint a gyártási, csomagolási költség.
Mire jó a pálinka?
Fertőtlenítés A pálinka magas alkoholtartalma miatt alkalmas a fertőtlenítésre. Antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően a baktériumokat, gombákat, vírusokat azonnal elpusztítja, vagy csökkenti azok aktivitását. Pórusösszehúzó hatása ugyancsak védelmet biztosít a szervezetünknek.
Pálinka elnevezései
A pálinka elnevezései: három emberes pálinka – (két ember lefogja a harmadik a szájába tölti); ákovita – az élet vize – az aqua vitae latin kifejezésből; baracilin – barackpálinka (mint gyógyszer); bugyi – a XIX.
Pálinka fajták
Pálinkának nevezzük bármely, Magyarországon termesztett, vagy vadon termő gyümölcs cefréjéből készült párlatot. Magyarország kedvező helyzetben van, mert mikro- és makroklímája rendkívüli lehetőségeket biztosít a gyümölcstermesztés számára.
Pálinka készítési módok
A pálinkakészítésnek négy elkülöníthető szakasza van. Az első lépést a gyümölcs kiválasztása. Csak megfelelő aromatartalmú gyümölcsből lehet jó pálinkát készíteni. Hogy milyen a megfelelő aromatartalom, arra a mesterek szerint csak rá kell érezni - és kóstolással erősíteni ezt a hitet, keresni a megfelelő aromát, amely a pálinka egyediségét és nagyszerűségét biztosítja.
Pálinkafogyasztás kultúrája (videó)
Mint minden tradicionális ital fogyasztásának, így a pálinkának is megvannak a hozzá köthető szokásai, metódusai. Ezen ajánlások betartásával még azok a pálinkától idegenkedők is felfedezik a benne rejlő értékeket, és élvezettel fogyasztják majd, akiknél eddig szóba sem jöhetett. A pálinka fogyasztható étkezés előtt aperitifként és étkezés után, digestiv italként is.

8 cikk | 1 / 1 oldal