Magyar konyha - Gyógynövények - Gyümölcsök - Zöldségek

   

10 dolog, amit nem tudtál a barackról
Az őszibarackot joggal nevezhetnénk a magyarok kedvenc nyári gyümölcsének. Júniustól szeptemberig, szinte az ország egész területén megterem. Népszerűsége ellenére azonban kevesen tudják, hogy az egészségre is kedvezően hat, sőt, még a kozmetikai iparban is egyre gyakrabban hasznosítják. Az őszibarack lédús húsában A-, B-, C-vitamin, magnézium, foszfor és kalcium is található.
Alma
• Az almakúra köszvény, elhájasodás, a vese és húgycső betegségeinél igen ajánlható. Egy ilyen almakúránál naponta bizonyos mennyiségű (50-150 deka) almát fogyasztunk el. Rozskenyeret, kétszersültet ehetünk hozzá.• Az almalé frissen üdítõ, kiválasztást fokozó, láz, gyulladás, rekedtség, álmatlanság, köszvény és emésztési zavarok esetében segít.
Aszalt szilva
Aszalt szilva Az utóbbi években egyre többet hallani a sejtkárosító szabad gyökökről, illetve az antioxidáns hatású gyümölcsökről. Táplálkozástudományi professzorok ezidáig úgy vélték, hogy az erdei gyümölcsök rendelkeznek a legnagyobb szabadgyök-semlegesítő hatással, azonban a legfrissebb kutatásokból kiderült, hogy az aszalt szilva jóval nagyobb antioxidánsdózissal rendelkezik.
Bab
Gazdag fehérjékben, B-vitaminokban, káliumban, kalciumban, magnéziumban, foszforban és kénben. Mindez nagymértékben hozzájárul a bőr, a haj, a körmök állapotának és az egész szervezet anyagcseréjének javításához. Csökkenti a káros koleszterin szintet.
Banán
A gyomorfekélyt megelőzi és gyógyítja. Koleszterinszintet csökkenti.
Birs
Gyógyászati szempontból különösen értékes része a magja. Magjából készült vizes kivonatnak bevonó, lágyító, nyugtató hatása van, ezért gyomornyálkahártya- és toroknyálkahártya gyulladásnál, köhögésnél és hülésbõl származó betegségeknél használjuk. Népi gyógymódként szemgyulladásnál, repedezett bõrre, kisebesedett szájnál, égési sebre, aranyércsomónál is alkalmazzák.
Borsó
Ez a közkedvelt hüvelyes növény növényi fogamzásgátló szer, amely a „fogamzásgátló tabletta” hatásához hasonló anyagot tartalmaz. Tibetben és India egyes területein állítólag csak azért tudott 200 éven keresztül állandó maradni a népesség száma, mert a nõk ezeken a vidékeken rendkívül sok borsót esznek, és ebbõl adódóan nem olyan termékenyek, mint a más vidékeken élõ nõk.
Cékla
Levele sok klorofillt, A- és C-vitamint, valamint kalciumot és káliumot tartalmaz. A gumó leve gazdag B6-vitaminban, sok kolint, vasat, nátriumot, káliumot és természetes cukrot tartalmaz. Jóllehet nincs benne sok vas, de a szervezet számára könnyen felvehetõ formában van jelen. A vas a vörösvértestek fontos alkotórésze.
Citrancs, azaz grapefruit
Jó a szívre és az erekre, vérkoleszterinszintet csökkent, baktérium-, vírus- és gombaölő, csökkenti a daganatrizikót.
Citrom
Jó a szívre és az erekre, vérkoleszterinszintet csökkent, baktérium-, vírus- és gombaölő, csökkenti a daganatrizikót. A citrom az egyik legértékesebb és legsokoldalúbb gyümölcs. Bár magas citromsav- és C-vitamin tartalmának köszönhetően erőteljesen tisztító hatású ital, tanácsos a citromlevet vízzel hígítva és csak mértékkel fogyasztani.

50 cikk | 1 / 5 oldal