Magyar konyha - Régi receptek - Hun receptek

   

- Főzési alapeljárások -
Áldosok Az áldos hosszú lére eresztett, leves jellegű étel. Készítése során többféle húst zöldségekkel, friss füvekkel, fűszerekkel, gombákkal, esetleg gyümölcsökkel főzzük össze. Az alapízesítésre a kiválasztott gyöketet használjuk. Az áldost természetesen hús nélkül is lehet főzni, zöldségekből vagy gyümölcsökből. Zsiradékot és olajat viszont soha nemhazsnáltunk.
- Hun-Magyar konyhai elnevezések -
áldos: a hun-magyar áldozati ételek általános elnevezése, hosszú lével készült ételek. Nagy gonddal készített áldozati étel, hosszú lére eresztett, leveses jellegű, melyben az egy vagy többféle húst összefőzzük zöldségekkel, friss füvekkel, fűszerekkel, gombákkal esetleg gyümölcsökkel. Az alapízesítésre a kiválasztott gyöketet használjuk.
Álmos fia, Árpád magyar fejedelmi áldos
Hozzávalók: 350g szürkemarha comb (marhacomb),  350g rackabáránycomb (báránycomb),  2 ek magyar gyöket,  150g összevágott vöröshagyma,  200g erdei gomba,  200g sárgarépa (karikára vágva),  200g uborka (fölszeletelve),  2 ek fokhagyma,  2 ek tárkony,  1 ek csombor,  1 dl kefír,  3 dl tokaji aszú,  1 ek méz,  2 ek citromlé,  1 ek citromhéj,  50g összevágott spenó...
 
Hozzávalók:600gr összevágott báránycomb150gr összevágott vöröshagyma2l száraz fehérbor2ek hun gyöket2ek tárkony2ek citromlé1ek citromhéjsó. Színezés: sárga (sáfrány) Díszítés: fehér virágok Uralkodó ízirány: tárkonyos-savanykás ízhatás Elkészítés: szokásos áldos eljárás, a víz helyett azonban a bort használjuk.  
Attila hun királyi áldos
Hozzávalók: hun áldosgyöket,  gyömbér,  fokhagyma,  hungyök, sáfrány,  bors,  sárgarépa,  kömény,  kockákra vágott marhahús,  méz,  kockákra vágott bárányhús,  citromlé,  apróra vágott vöröshagyma,  reszelt citromhéj,  kockákra vágott gomba,  uborka,  káposzta,  tejföl,  fehérbor (száraz tokaji szamorodni),  összevágott friss tündérfű,  só,  friss vágott ...
 
Hozzávalók:800gr vegyes halszelet, (ponty, süllő, csuka, harcsa, kecsege)150gr vöröshagyma50gr sárgarépa50gr fehérrépa50gr cékla50gr mazsola1kk gyömbér1ek reszelt citromhéj2ek őrölt mogyoró2ek hun gyöket3dl fehérbor50gr tökörke50gr zellergyökér50gr fokhagyma2ek citromlé1kk kurkuma1kk szerecsendiósó.
Baján avar fejedelmi áldos
Hozzávalók: 350g kecsegeszelet,  350g csukaszelet,  2 ek vágott vöröshagyma,  300g karikára vágott tökörke,  100g szőlő,  mazsola,  1ek torma (reszelt), 1 ek citromhéj (reszelt),  1 ek bazsalikom,  1 kk csillagánizs,  fél kk fahéj,  2 ek citromlé,  3 dl badacsonyi kéknyelű vagy száraz fehérbor,  2 dl céklalé,  bársonyvirág.
Boldogasszony áldos
Hozzávalók: magyar áldosgyöket,  só,  pirosgyökér,  kókusztejpor,  tejföl,  vanília,  akácméz,  mazsola,  citromlé,  csillagánizs,  reszelt citromhéj,  hungyök,  virágpor,  bodzabogyók,  fehérbor,  tündérfű.  A főtt céklát robotgépben péppé zúzzuk, majd szokásosan megfőzzük az áldost. Díszítés: fehér virág. Uralkodó ízirány: édes-savanykás.
 
Hozzávalók: 5dl tokaji aszú,5dl tokaji furmint,300gr kockára vágott alma,300gr kockára vágott sárgadinnye,1ek tündérfű,1ek méz,fél kk sáfrány,1 kk citromlé,2ek avar gyöket,100gr mazsola,100gr szőlőszem,1ek kókusztejpor,1 vanília rúd,só. Díszítés: virágzó tündérfű Uralkodó ízirány: sejtelmes édes-savanyú ízháttér. Elkészítés: az alapanyagokat összefőzzük.
Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal
Hozzávalók: avar áldosgyöket,  só,  feldarabolt csirkehús,  tejföl, fehérbor,  friss gyömbér,  vöröshagyma,  fahéj,  hagymafű,  bors,  sáfránygyömbér,  kömény,  hungyök,  citromlé,  liszt,  reszelt citromhéj,  tojás,  méz,  gyökfű.  Köretnek lisztből és tojásból monyádot készítünk, amelynek masszájába összevágott, friss hagymafüvet keverünk.

27 cikk | 1 / 3 oldal