Magyar konyha - Legolvasottabb cikkek

   

Laborlelet értelmezése - Vérkép
Gyógynövények » Egészség ABC
Vérünkben három -féle sejt típus található vörösvérsejt, fehérvérsejt és vérlemezke.     I, A vérkép vizsgálata két féle kép zajlik, egyrészt nézhetünk gépi kenetet, az-az Qvantitatív vérképet.
Laborlelet értelmezése - Vizelet vizsgálat
Gyógynövények » Egészség ABC
  Vizelet vizsgálat három részből áll a I.tesztcsíkos vizeletből, II. mikroszkópikus üledék vizsgálat,         III.
Laborlelet értelmezése - Májfunkció
Gyógynövények » Egészség ABC
  A májfunkciós vizsgálatok önmagukban, egyesével nem adnak a májra tekintve célzott eredményt, csak összességét nézve akkor, ha minden eredmény emelkedett vagy csökkent, ez alól a bilirubinok kivételt jelentenek, abban az esetben, ha epeprobléma áll fent.
Laborlelet értelmezése- Vesefunkció
Gyógynövények » Egészség ABC
    Karbamid -Nitrogén = CN 3,6-7,2 mmol/L = Urea = BUN  A Karbamid a fehérje anyagcsere legfontosabb anyagcsereterméke, így értéket az elfogyasztott táplálék fehérjetartalma befolyásolja. A bevitt fehérjék májban való lebontása során Karbamiddá is alakulnak, amit a vese szűr meg és ürít ki vizelettel a szervezetből. Így a Karbamid fontos mutatója a vese működésének.
A kovászos kenyér titka
Receptek » Kenyerek, péksütemények
Kovász készítés    Kovászt többféle képen is lehet készíteni Egyszer van a gyors kovász, vagy hamis kovász amit az előző cikkemben is írtam. Ekkor az élesztős vízre szórok lisztet és együtt hagyom felfutni az egészet. Ennek a kovásznak nincs olyan íze, mint az igazi kovásznak, a lényege abban van, hogy segíti az élesztő hatását.
A kefírgomba és a kefír készítése
Gyógynövények » Egészség ABC
A legenda szerint Mohamed próféta adományozta a „kefirmagvakat” a Kaukázusban élő, hívő embereknek, és ő tanította meg nekik, hogyan készíthetnek belőle kefirt. A próféta ajándékát az ott élők féltve őrizték, mivel úgy tartották: elveszti éltető erejét, ha nem-hívő emberek kezébe kerül.
Laborlelet értelmezése - Pajzsmirigy diagnosztika
Gyógynövények » Egészség ABC
  I. Pajzsmirigy   A pajzsmirigy egy vöröses barna, bő vérellátású, két lebenyből álló szerv a nyak területén. Saját hormont termel a Tirozint. A Tirozinhoz attól függően, hogy hány jód molekulát köt meg (ami ívó vízzel kerül be szervezetbe ) jön létre a T3 = Trijódtironin vagy T4 = Tetrajódtironin = Tiroxin nevű hormon.
Laborlelet értelmezése-Cukorháztartás
Gyógynövények » Egészség ABC
   Vércukor = Glucoz = VC 3,6-6,0 mmol/L  Vércukor vizsgálat előtt nagyon fontos, hogy legalább 12 órával a vérvétel előtt ne együnk, és előző nap ne fogyasszunk túl sok édes vagy szénhidrátban dús ételeket. Amennyiben nem tartjuk be ezen szabályokat álpozitív eredményt kaphatunk, ennek következménye pedig egy újabb vérvétel lenne.
Búcsú hagyományok
» Búcsú
Az emberek egy jelentős része időszaki munkára messze földre vándorolt a magyar falvakból, és így más tájakat ismert meg, új munkaeszközöket, munkamódokat, szokásokat hozott magával, melyekből sok meghonosodhatott, általánossá válhatott.
Laborlelet értelmezése - Gyulladási fehérjék
Gyógynövények » Egészség ABC
   PCT= Prokalcitonin 0,5 µg/L alatt   A Prokalcitonin a pajzsmirigy C-sejtjeiben termelődik normál esetekben vérben nem található meg, kóros körülmények között viszont a máj és a bél hámsejtjei is elkezdik termelni, mint akutfázis fehérjét.

1841 cikk | 1 / 185 oldal