Mulicz Károly:
Barátaimnak! Az édesanyám előfizetője volt az Erdélyi Magyar Lányoknak, az egyik 1929-es példányból kivettem a "Csiga" sütemény receptjét, íme:
Veszünk fél kilogram lisztet,
egy vizespohár tejfelt,
egy vizespohár zsírt,
hidegen szétmorzsolunk 2 deka élesztőt,
kevés sóval és 2 tojással az egésszet jól összegyúrjuk.
1. Bort sohase igyál éhgyomorra! Ivás előtt édességet ne egyél!
2. Jobban esik a bor, ha közben eszegetsz.
3. Ivás közben használd ki mind az öt érzékszerved: Gyönyörködj a bor színében, élvezd a
bor ízét, zamatát, illatát, a poharak csengését!
4. A bort, ha gyakran is, de mindig kisebb kortyokban igyad, így kevésbé árt meg! A bort
élvezni illik, nem vedelni.
5.
A nyelvtudomány számos példát ismer arra, hogy egy szó jelentése idővel megváltozik. Ilyen példával az alkoholtörténet is szolgálhat. A gyümölcspálinka is brandy lett, holott az elnevezés eredete a holland brandewijn, illetve a német Branntwein szóra vezethető vissza, jelentése égetett bor.
Növényekből, gombákból, állatokból vagy ásványokból nyert anyagok, amiket hatóanyagaik miatt ételeink elkészítéséhez, tartósításához felhasználunk. A fűszerek nagy nagyrészt növényi eredetűek, azoknak erős ízhatású vagy aromájú része, amit ételkészítéskor az ételek ízének, illatának megőrzésére, módosítására használnak kis mennyiségben.
Négylábú szelíd állatokbúl
Négylábú állatokból ebbe a besorolásba nemcsak a házi állatok, mint ökör, borjú, tehén, birka, bárány, kecske vagy malac tartozik, hanem a vadászat során elejtette vadak is (ami kizárólag úri kiváltság volt): mint például a szarvas, dámvad, őz, nyúl, vadkan, vadkecske, törökjuh.
A húsvéti böjt hat héttel húsvét előtt kezdődik Húshagyó kedden, és (másnap) Hamvazó szerdától húsvét vasárnapig tart. A Nagyböjtnek vallási és egészségügyi alapjai vannak, egyrészt önfegyelemre és lemondásra tanít, másrészt gyógyítja a szervezetünket..
Alap házi kenyér
60 dkg BL 55-ös liszt
1-2 dkg élesztő
1 tk cukor
1 tk só (nem jódozott)
4 dl langyos víz
A langyos vizet és az élesztőt elkeverem, majd hozzá adom a cukrot. A kimért lisztből leveszek úgy félmaréknyit és az élesztős vízre szórom, majd hagyom kelni amíg jól fel nem habosodik.