Magyar konyha - Legolvasottabb cikkek

   

Erdélyi fejedelmi konyha - Ételszaporítók
Régi receptek » Az Ősmagyarok konyhája
                                                                           Mindenféle ételek szaporításához    Bármi ide tartozik, ami nem hús, vagyis a zöldség és gyümölcssalátáktól kezdve a tésztafélékig, tortákig.
A "Csiga" sütemény (1929)
Receptek » Sütemények
Mulicz Károly: Barátaimnak! Az édesanyám előfizetője volt az Erdélyi Magyar Lányoknak, az egyik 1929-es példányból kivettem a "Csiga" sütemény receptjét, íme: Veszünk fél kilogram lisztet, egy vizespohár tejfelt, egy vizespohár zsírt, hidegen szétmorzsolunk 2 deka élesztőt, kevés sóval és 2 tojással az egésszet jól összegyúrjuk.
A borivó tíz parancsolata!
Italok » Borok
1. Bort sohase igyál éhgyomorra! Ivás előtt édességet ne egyél! 2. Jobban esik a bor, ha közben eszegetsz. 3. Ivás közben használd ki mind az öt érzékszerved: Gyönyörködj a bor színében, élvezd a bor ízét, zamatát, illatát, a poharak csengését! 4. A bort, ha gyakran is, de mindig kisebb kortyokban igyad, így kevésbé árt meg! A bort élvezni illik, nem vedelni. 5.
A pálinkák
Italok » Pálinkák
A nyelvtudomány számos példát ismer arra, hogy egy szó jelentése idővel megváltozik. Ilyen példával az alkoholtörténet is szolgálhat. A gyümölcspálinka is brandy lett, holott az elnevezés eredete a holland brandewijn, illetve a német Branntwein szóra vezethető vissza, jelentése égetett bor.
Mi is a fűszer? (videó)
» Fűszerek
Növényekből, gombákból, állatokból vagy ásványokból nyert anyagok, amiket hatóanyagaik miatt ételeink elkészítéséhez, tartósításához felhasználunk. A fűszerek nagy nagyrészt növényi eredetűek, azoknak erős ízhatású vagy aromájú része, amit ételkészítéskor az ételek ízének, illatának megőrzésére, módosítására használnak kis mennyiségben.
Erdélyi fejedelmi konyha - Az szelíd négylábú állatokbúl
Régi receptek » Az Ősmagyarok konyhája
                                                       Négylábú szelíd állatokbúl   Négylábú állatokból ebbe a besorolásba nemcsak a házi állatok, mint ökör, borjú, tehén, birka, bárány, kecske vagy malac tartozik, hanem a vadászat során elejtette vadak is (ami kizárólag úri kiváltság volt): mint például a szarvas, dámvad, őz, nyúl, vadkan, vadkecske, törökjuh.
Húsvéti böjt
Ünnepek » Húsvét
A húsvéti böjt hat héttel húsvét előtt kezdődik Húshagyó kedden, és (másnap) Hamvazó szerdától húsvét vasárnapig tart. A Nagyböjtnek vallási és egészségügyi alapjai vannak, egyrészt önfegyelemre és lemondásra tanít, másrészt gyógyítja a szervezetünket..
Alap házi kenyér
Receptek » Kenyerek, péksütemények
Alap házi kenyér    60 dkg BL 55-ös liszt 1-2 dkg élesztő 1 tk cukor 1 tk só (nem jódozott) 4 dl langyos víz   A langyos vizet és az élesztőt elkeverem, majd hozzá adom a cukrot. A kimért lisztből leveszek úgy félmaréknyit és az élesztős vízre szórom, majd hagyom kelni amíg jól fel nem habosodik.
Bab gulyás szürkemarhából
Receptek » Levesek
Hozzávalók (4 főre): 35 dkg szürkemarha lábszár, 5 dkg zsiradék, 20 dkg fejtett bab, 7,5 dkg vöröshagyma, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg zellergumó, 7,5 dkg burgonya, 1 db paradicsom, fél tv paprika, fél hegyes erős, 1 dkg fokhagyma, 1 dkg fűszerpaprika, só, őrölt kömény Elkészítése: A babot célszerű főzés előtt 2- 3 órával beáztatni, hideg vízbe! A vöröshagymát ap...
Álmos fia, Árpád magyar fejedelmi áldos
Régi receptek » Hun receptek
Hozzávalók: 350g szürkemarha comb (marhacomb),  350g rackabáránycomb (báránycomb),  2 ek magyar gyöket,  150g összevágott vöröshagyma,  200g erdei gomba,  200g sárgarépa (karikára vágva),  200g uborka (fölszeletelve),  2 ek fokhagyma,  2 ek tárkony,  1 ek csombor,  1 dl kefír,  3 dl tokaji aszú,  1 ek méz,  2 ek citromlé,  1 ek citromhéj,  50g összevágott spenó...

1841 cikk | 10 / 185 oldal