Rosé bor kultúra
A roséfogyasztás hagyománya külföldön több évtizedes múltra tekint vissza, Magyarországon azonban csak 10-15 éve jelentek meg nagyobb számban a termelők a piacon roséikkal. Bizonyos tévhitek végett a fogyasztók ódzkodtak az "újfajta" boroktól, hiszen nem tudták, hogy mi ez a "vékony" világos bor.
Hozzávalók:
kb. 1 kg hús,
só,
liszt,
5 tojás,
Zsemlemorzsa.
Elkészítés:
A húst vékonyra felvágjuk, majd alaposan kiklopfoljuk. Besózzuk mindkét oldalát. Három tányért készítünk elő.
Az elsőbe lisztet, a másodikba tojást, amit felverünk, a harmadikba zsemlemorzsát rakunk. Sorban megforgatjuk mindhárom tányérban a húst, majd forró bő olajban készre sütjük.
Madarakrúl
Szárnyas ételeket szintén szelíd és vadon élő elejtett állatokból vegyesen készítettek, szinte bármilyen madarat amit eltudtak fogni az az asztalra került, legyen az sas, túzok, pulyka, fajd, havasityúk, fácán, vadlúd, szelíd lúd, vadréce, kappan, tyúk, csirke, gyöngyös = mogyorótyúk, fogoly, galamb, fürj, h...
Hozzávalók (1 db 3,75 l-es üveghez):
1 közepes fej édeskáposzta
4 db közepes répa
6 db fehérpaprika
6 db közepes uborka (nem kígyó, eltenni való)
6 db zöldparadicsom
3 l víz
2 ek fruktóz
3 ek só
1 kk fehérmustármag
1 kk koriandermag
1 babérlevél
1 kk egész feketebors
1,5 kk citromsav
celofán
nátrium-benzoát
Elkészítése:
Előkészítjük az üvegeket, összevágjuk ...
A finocchiona toszkán specialitás, édesköménnyel és borssal ízesített szalámi.
Legalább egy hónapig érlelni kell, azután vékonyra szeletelve fogyasztható. (A képen a tavalyi látható, az idei kóstolóval még legalább 2 hetet várni kell.
Hozzávalók:
2 szép csirkemell,
20 szem vörösborban főtt aszalt szilva,
1 db tojás,
3-4 evőkanál liszt,
1 dl tej,
2 szem összetört szegfűszeg,
1 evőkanál sós mogyoró (vagy mandula),
ízlés szerint só és törött fehér bors
Elkészítése:
A csirkemelleket úgy csontozzuk ki, hogy 4 tömör húsdarabot kapjunk. A fél csirkemelleket húskalapáccsal kissé kiverjük.
Testünk méregtelenítése mellett érdemes foglalkoznunk lelkünk és gondolataink felfrissítésével is. A kúra alatti néhány napon van időnk átgondolni az életünkkel kapcsolatos legfontosabb teendőinket.