Hozzávalók:
Fél kiló áttört főtt krumpli (vagy ugyanilyen mennyiségű krumplipehelyből készített püré)
20 dkg reszelt sajt (lehet többféle is)
2 egész tojás
só
csipetnyi reszelt szerecsendió
két nagyobb gerezd fokhagyma
20 dkg brokkoli
zsemlemorzsa a panírozáshoz
olaj a kisütéshez.
Elkészítés:
A brokkolit megtisztítva, rózsáira szedve forrásban levő sós vízbe dobjuk.
Hozzávalók:
Tésztához:
3 tojás
15 dkg porcukor
3 dl tejföl
20 dkg liszt
10 dkg darált dió
fél csomag sütőpor
csipet só
1 csomag vaníliás cukor
Krémhez:
6 dl tej
2 db tojás
80 g étkezési keményítő vagy 2 csomag vaníliás pudingpor
rum vagy rumaroma ízlés szerint
2 kávéskanál kávépor vagy cappuccino vagy lefőzött erős feketekávé
10-15 dkg cukor
2 csomag vaníl...
A fekete-, a fehér- és a zöldbors egy trópusi cserje különböző érettségi fázisban szedett és különbözőképpen kezelt termése. Nem rokonuk, csak formailag, aromában vagy csípősségben hasonlít hozzá a szegfűbors, a szecsuáni bors, a németbors, a csomborbors, a cayenni bors, a törökborsról - csípős pirospaprika magyar névváltozata - nem is beszélve.
A Győri Likőrgyár Zrt. és termékei. Valaha fél Magyarország ezeket a nedüket kóstolgatta. Története tanulságos az elmúlt 20 év eseményeinek sodrában.
Cégünk jogelődjét 1884-ben a Lloyd Kereskedelmi Egylet alapította Győrben. Alapításától napjainkig szeszipari termékek előállításával, valamint kereskedelmével foglalkozott. Története során többször került állami és magántulajdonba.
Az édesharmatméz egyik fajtája, amelyeket nem virágról, hanem fenyőfák zsenge rügyeinek édes nedvéből és a leveleken található édes harmatból gyűjtenek össze a méhecskék. A fenyőméz sötét színű, igen kellemes illatú és ízű méz. Valamennyi méz közül a legnagyobb ásványianyag-tartalommal rendelkezik. Érdekesség, hogy a jegenyefenyő-erdőkben gyűjtött méznek dióra emlékeztető az íze.
Életünk egyik alapeleme a víz - nem mindegy azonban, hogy mennyit és milyet iszunk. A böjtölés során ennek még nagyobb a jelentősége.
Miért fontos a víz?
A testünk azért öregszik olyan gyorsan, mert a sejtekbe nem tudnak bejutni a tiszta víz molekulák.
Sört főzni a világ legegyszerűbb dolga. Igaz az eredmény kétséges, hiszen a mindennapok egyen-söreihez szokott ízlésünk, valami egész mással és mindenképpen valami eredetivel találja szemben magát. Arról nem is beszélve, hogy amit a konyhánkban a négy alapanyagból – malátából, komlóból, vízből és sörélesztőből – előállítunk jövedéki termék és a jelek szerint az is marad.
Minden személyre két darab nagyobb fajta burgonyát vegyünk, tisztítsuk azt meg nyersen, aztán vágjuk fel szép egyenlő kockákba. Tegyünk egy fazékba mindenféle zöldséget és az árva levesekhez szükséges mennyiségű vizet: három személyre egy liternyit.
Az ezeréves Pannonhalmi Főapátság kolostorkerti gyógyászati múltjának feltárása közben került elő a több száz éves, kéziratos és nyomtatott könyvekből álló gyűjtemény, amely bizonyítja, hogy a pannonhalmi bencések ősi hagyománya volt a gyógyhatású italok (teák, likőrök, tinktúrák) készítése.