Magyar konyha - Legolvasottabb cikkek

   

Whisky
Italok » Egyéb italok
Német szesziparosok úgy vélték, elegendő, ha skót vizet hozatnak Speyside-ból, és már megvásárolták a skót whisky titkát. éppen úgy kudarcot vallottak, mint a japánok, akik jóval tovább mentek: az üvegekre ragasztott címke kedvéért egy Aberdeenre átkeresztelt városban készítették a whiskyutánzatot. A skótoktól elorzott név azonban senkit nem tévesztett meg.
Pünkösdi népszokások, Tavaszköszöntés
Ünnepek » Pünkösd
Magyarországon csakúgy mint Európa számos országában a Pünkösd ünneplésében keverednek a keresztény illetve az ősi pogány, ókori (római) elemek. A népszokásokban elsősorban a termékenység, a nász ünnepe, és ezek szimbolikus megjelenítése dominál. A Római birodalomban május hónap folyamán tartották az ún. Florália ünnepeket.
Édes, csemege almabor
Befőzés » Gyümölcsbefőttek
Elkészítése: 1 l friss almaléhez adjunk 20 dkg cukrot, de 2 részletben, először 12 dkg-ot, majd a főerjedés után a fennmaradó 8 dkg-ot. Az almalé erjesztésekor tanácsos a léhez élesztő tápsót adni, 10 l léhez 2 g ammóniumfoszfátot, amit előzetesen kevés vízben oldjunk föl.
Szójamártás
» Fűszerkeverékek, fűszermártások
Szójabab erjesztésével készülő, kínai eredetű fűszermártás; pontos receptje üzleti titok. Sem helyettesíteni, sem házilag előállítani nem tudjuk, de mostanában Budapesten mindig, vidéken is tűrhetően kapható. A világos gyengébb, a sötét erősebb - vörösre pácolt húsokat ezzel célszerű készíteni.
Sáfrány
» Fűszerek
Vörösesbarna, aromás illatú, kesernyés ízű növényi fűszer: az ételt néhány szál is aranysárga színűre festi.Régi fűszernövény, ükanyáink mindennaposan használták levesek, mártások színezésére, ízesítésére. Mivel a fűszer a virág bibéje, gyűjtése nagyon fáradságos munka, ez indokolja rendkívüli drágaságát is. Nyugodtan helyettesíthetjük sáfrányos szeklicével.(Crocus sativus)
Borsikafű, vagy csombor
» Zöld fűszerek
Rég óta ismert fűszernövény, borsos aromája miatt diétás konyhában a bors helyettesítésére is használják. Óvatosan alkalmazzuk, ne nagyon főzzük az étellel, mert erős ízétől keserű lehet az étel. Káposzta-, bab-, krumpli-, gombaételek fűszere, de hurkát, savanyúságot, pecsenyéket is szokás ízesíteni vele.
Hamiskás mézes
Receptek » Sütemények
Hozzávalók 1 készen vett mézeslap (4db-os) 5dl 2,8%-os tej 4 ek búzadara 2 ek vaníliás puding (kb 2/3 zacskó) 5 ek kristálycukor sárgabarack lekvár 1 rumaroma+1 dl tej 16 db babapiskóta 20 dkg tortabevonó+6 ek étolaj 20 dkg margarin   Ez a süti villámgyorsan elkészül, nem kell sütni csak szépen összerakni mindent. Először elkészítem a krémet, mert ennek még hűlnie is kell.
Gyöketek (fűszerkeverékek)
Régi receptek » Hun receptek
A gyöketek az ősi konyhánk ízvilágának lelkét alkották. Ízesítő koncentrátumoknak is nevezhetők.
Pálinkafogyasztás kultúrája (videó)
Italok » Pálinkák
Mint minden tradicionális ital fogyasztásának, így a pálinkának is megvannak a hozzá köthető szokásai, metódusai. Ezen ajánlások betartásával még azok a pálinkától idegenkedők is felfedezik a benne rejlő értékeket, és élvezettel fogyasztják majd, akiknél eddig szóba sem jöhetett. A pálinka fogyasztható étkezés előtt aperitifként és étkezés után, digestiv italként is.
-Szilveszter
Ünnepek » Újév
Régi paraszti hagyományok szerint az újévi jókívánságoknak nagy jelentőségük van, befolyásolják a következő évi munkát, a termést, az újévi cselekedetek hatással vannak az egész évre. Így a szilveszteri újévi ételek is a jövőt meghatározó tulajdonságokkal bírnak.

1841 cikk | 20 / 185 oldal