A szüret a parasztgazdaságban nagyon fontos esemény.
Általában a falubéli gazdák segítettek egymás szőlőjében a szüretelésnél, illetve bérmunkásokat is alkalmaztak. A házigazda a szüretelőket megvendégelte, annak befejeztével pedig szüreti bálokat is tartottak. Szokásban voltak bizonyos szüreti mulatságok is, természetesen a munkák utolsó napján az ún. végzéskor.
Zilai Zoltán nemzetközi borbíráló, a borok otthoni, megfelelő tárolását ismerteti négy percben. Szót ejt a vörös, fehér, és rozé borok tárolásáról, az optimális tárolási hőfokról, a páratartalomról.
Forrás
www.desszert.eu
Kaptam egy receptet, még nem próbáltam, de biztosan ki fogom próbálni, mert nálunk gyakori probléma a köhögés és a torokfájás.
Hűlés, megfázás, torok fájás, köhögés, nátha esetén, ha nem olyan komoly a baj,hogy orvoshoz kell rohannunk, jobban tesszük, ha természetes módszereket vesszük igénybe, hisz azok alig igényelnek anyagi ráfordítást is, és mégis csak természetes.
A krémméz tulajdonképpen megszilárdult méz, adalékokat nem tartalmaz. Bármilyen mézből készülhet, de leggyakrabban virág- és akácmézből kerül az üzletek polcaira. Előnye, hogy a folyékony, nehezen adagolható mézhez képest könnyen kenhető és csepegés nélkül fogyasztható. A krémméz hűtést igényel, mert nagy melegben megolvadhat, és ismét folyékonnyá válhat.
A farsang hossza évről-évre változik, mivel zárónapja a húsvét időpontjához kötődik. Vízkereszttől (január 6.) a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig tart.
Régi, nálunk kissé elfelejtett, de már az Ebers-papiruszon és a Bibliában is említett fűszernövény, amit "soknevűsége" is mutat: beléndfű, cigánypetrezselyem, zergefű, kínai petrezselyem.Zöldjét a petrezselyemhez hasonlóan lehet felhasználni.
Hozzávalók:
1-1,5 kg csuka
15 dkg füstölt szalonna
3 fej vöröshagyma
2 zöldpaprika
1 paradicsom
fokhagyma
só
fűszerpaprika
cseresznyepaprika
vörösbor
Elkészítése:
A szalonnát apró kockákra vágjuk és zsírjára sütjük. Kivesszük a töpörtyűt, a kockára vágott hagymát a zsírjában üvegesre sütjük. Alapléhez tegyük fel a filézésnél keletkezett aprólékot.
A pálinkakészítésnek négy elkülöníthető szakasza van.
Az első lépést a gyümölcs kiválasztása. Csak megfelelő aromatartalmú gyümölcsből lehet jó pálinkát készíteni. Hogy milyen a megfelelő aromatartalom, arra a mesterek szerint csak rá kell érezni - és kóstolással erősíteni ezt a hitet, keresni a megfelelő aromát, amely a pálinka egyediségét és nagyszerűségét biztosítja.
Most bögrés-kakaós süteményt fogunk készíteni, aminek az az érdekessége, hogy borzasztó gyorsan elkészül, mert a mikróban fogjuk elkészíteni.
Hozzávalók:
4 ekanál liszt
1 kkanál sütőpor
4 ekanál porcukor
2 ekanál kakaópor
1 ekanál tojás
3 ekanál tej
3 ekanál étolaj
Elkészítése:
A felsorolás sorrendjében tegyük az összetevőket egy tálba, majd keverjük össze.