Magyar konyha - Legolvasottabb cikkek

   

A szüret (videó)
» Szüret
A szüret a parasztgazdaságban nagyon fontos esemény. Általában a falubéli gazdák segítettek egymás szőlőjében a szüretelésnél, illetve bérmunkásokat is alkalmaztak. A házigazda a szüretelőket megvendégelte, annak befejeztével pedig szüreti bálokat is tartottak. Szokásban voltak bizonyos szüreti mulatságok is, természetesen a munkák utolsó napján az ún. végzéskor.
A borok megfelelő tárolása (videó)
Italok » Borok
Zilai Zoltán nemzetközi borbíráló, a borok otthoni, megfelelő tárolását ismerteti négy percben. Szót ejt a vörös, fehér, és rozé borok tárolásáról, az optimális tárolási hőfokról, a páratartalomról.   Forrás www.desszert.eu
Mézes, köhögés elleni cukorka házilag
Gyógynövények » Gyógyreceptúrák
Kaptam egy receptet, még nem próbáltam, de biztosan ki fogom próbálni, mert nálunk gyakori probléma a köhögés és a torokfájás. Hűlés, megfázás, torok fájás, köhögés, nátha esetén, ha nem olyan komoly a baj,hogy orvoshoz kell rohannunk, jobban tesszük, ha természetes módszereket vesszük igénybe, hisz azok alig igényelnek anyagi ráfordítást is, és mégis csak természetes.
Krémméz
Gyógynövények » Méz
A krémméz tulajdonképpen megszilárdult méz, adalékokat nem tartalmaz. Bármilyen mézből készülhet, de leggyakrabban virág- és akácmézből kerül az üzletek polcaira. Előnye, hogy a folyékony, nehezen adagolható mézhez képest könnyen kenhető és csepegés nélkül fogyasztható. A krémméz hűtést igényel, mert nagy melegben megolvadhat, és ismét folyékonnyá válhat.
A farsang (videó)
» Farsang
A farsang hossza évről-évre változik, mivel zárónapja a húsvét időpontjához kötődik. Vízkereszttől (január 6.) a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig tart.
Koriander
» Fűszerek
Régi, nálunk kissé elfelejtett, de már az Ebers-papiruszon és a Bibliában is említett fűszernövény, amit "soknevűsége" is mutat: beléndfű, cigánypetrezselyem, zergefű, kínai petrezselyem.Zöldjét a petrezselyemhez hasonlóan lehet felhasználni.
Csukapörkölt
Receptek » Szabadban készíthető ételek
Hozzávalók: 1-1,5 kg csuka 15 dkg füstölt szalonna 3 fej vöröshagyma 2 zöldpaprika 1 paradicsom fokhagyma só fűszerpaprika cseresznyepaprika vörösbor Elkészítése: A szalonnát apró kockákra vágjuk és zsírjára sütjük. Kivesszük a töpörtyűt, a kockára vágott hagymát a zsírjában üvegesre sütjük. Alapléhez tegyük fel a filézésnél keletkezett aprólékot.
Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal
Régi receptek » Hun receptek
Hozzávalók: avar áldosgyöket,  só,  feldarabolt csirkehús,  tejföl, fehérbor,  friss gyömbér,  vöröshagyma,  fahéj,  hagymafű,  bors,  sáfránygyömbér,  kömény,  hungyök,  citromlé,  liszt,  reszelt citromhéj,  tojás,  méz,  gyökfű.  Köretnek lisztből és tojásból monyádot készítünk, amelynek masszájába összevágott, friss hagymafüvet keverünk.
Pálinka készítési módok
Italok » Pálinkák
A pálinkakészítésnek négy elkülöníthető szakasza van. Az első lépést a gyümölcs kiválasztása. Csak megfelelő aromatartalmú gyümölcsből lehet jó pálinkát készíteni. Hogy milyen a megfelelő aromatartalom, arra a mesterek szerint csak rá kell érezni - és kóstolással erősíteni ezt a hitet, keresni a megfelelő aromát, amely a pálinka egyediségét és nagyszerűségét biztosítja.
Bögrés-kakaós forró sütemény készítése karácsonyra (videó)
Ünnepek » Karácsony
Most bögrés-kakaós süteményt fogunk készíteni, aminek az az érdekessége, hogy borzasztó gyorsan elkészül, mert a mikróban fogjuk elkészíteni. Hozzávalók: 4 ekanál liszt 1 kkanál sütőpor 4 ekanál porcukor 2 ekanál kakaópor 1 ekanál tojás 3 ekanál tej 3 ekanál étolaj Elkészítése: A felsorolás sorrendjében tegyük az összetevőket egy tálba, majd keverjük össze.

1841 cikk | 22 / 185 oldal