Magyar konyha - Legolvasottabb cikkek

   

Gyúrt tészták
» Tészták
A gyúrt tészták a magyaros úgynevezett "kifőtt tészták" alapanyagai. Akkor is gyúrt tésztának nevezzük őket, ha géppel készülnek, vagy szárítva vásároljuk.Magyaros száraztésztának csak azokat a tésztákat nevezzük, amelyeket házitésztából is elsődlegesen szárítva, sokszor megpirítva használunk fel (noha ezek is gyúrt tészták). Ugyancsak gyúrt tészták a levestészták.
Almás-hagymás pulykasült
Ünnepek » Karácsony
Hozzávalók: 1 egész pulykacomb (1-1,2 kg) 5 közepes fej hagyma 5 nagy alma 2 ek kacsazsír 2 rozmaring ágacska (vagy 2 tk szárított rozmaring) só bors A pulykacombot megmossuk, szárazra töröljük. Sóval-borssal bedörzsöljük, a bőrét beirdaljuk.
Sült ponty hagymaszósszal
Receptek » Hal
Hozzávalók: 1 db 2 kg-os ponty, 30 dkg hagyma, 2,5 dl fehérbor, vaj, 50 cl zsíros tejszín, só, bors Elkészítése: Belezzük ki, tisztítsuk meg, majd lemosás után törölgessük meg a pontyot. Hámozzuk meg a hagymát, vágjuk karikára, és tegyük bele a ponty belsejébe. Adjunk hozzá egy darabka vajat, majd varjuk be. Tegyük vajjal bőségesen megkent tepsibe.
Törökbasázás, borzakirály, rabjárás
Ünnepek » Pünkösd
Nyugat-Magyarország egyes vidékein voltak jellemzőek pünkösdkor. Egy kisfiút szalmával kitömött nadrágba öltöztettek társai, török basát utánozva. Házról házra kísérték, az udvarokon pedig pálcával ütötték, hogy ugráljon. Pénzt és tojást kaptak cserébe.
Boldogasszony áldos
Régi receptek » Hun receptek
Hozzávalók: magyar áldosgyöket,  só,  pirosgyökér,  kókusztejpor,  tejföl,  vanília,  akácméz,  mazsola,  citromlé,  csillagánizs,  reszelt citromhéj,  hungyök,  virágpor,  bodzabogyók,  fehérbor,  tündérfű.  A főtt céklát robotgépben péppé zúzzuk, majd szokásosan megfőzzük az áldost. Díszítés: fehér virág. Uralkodó ízirány: édes-savanykás.
Budai saláta
Savanyúk - saláták » Saláták
Hozzávalók: 1 szép, kemény fejes saláta, 2 kis fej vöröshagyma, 4 tojás, 10 dkg gépsonka, 4 evőkanál olaj, fél citrom leve 1 teáskanál mustár, ízlés szerint cukor és só, csipetnyi porcukor és törött bors. Az öntethez az olajat a citromlével és a mustárral jól kikeverjük, majd megsózzuk, és a cukorral meg a borssal ízesítjük. Hűtőszekrénybe tesszük felhasználásig.
Sós paprikakrém
Befőzés » Zöldségbefőttek
A paprika egyébként nagyon jó C-vitamin forrás, de található benne A-, B- és E-vitamin, valamint magnézium is. Gyulladásgátló, baktérium- és vírusölő. Jót tesz az emésztésnek és serkenti a vérkeringést. Szakértők szerint a rák megelőzésében is segít.
Hamis ananászkompót
Befőzés » Gyümölcsbefőttek
(tökből készül) A tököt kisebb darabokra szeleteljük, megtisztítjuk magjától és héjától majd díszítő késsel szép, kb. 2 cm nagyságú kockákra vágjuk. A lekockázott tököt lemérjük (erre az adalékanyagok kiszámítása miatt van szükség), nagyobb edénybe tesszük és a következő oldattal áztatjuk: 10 l vízhez 1/2 l ecetet adunk. A töknek az oldattal ellepve kell állni 24 órán át.
Baján avar fejedelmi áldos
Régi receptek » Hun receptek
Hozzávalók: 350g kecsegeszelet,  350g csukaszelet,  2 ek vágott vöröshagyma,  300g karikára vágott tökörke,  100g szőlő,  mazsola,  1ek torma (reszelt), 1 ek citromhéj (reszelt),  1 ek bazsalikom,  1 kk csillagánizs,  fél kk fahéj,  2 ek citromlé,  3 dl badacsonyi kéknyelű vagy száraz fehérbor,  2 dl céklalé,  bársonyvirág.
Tollfosztás
» Tollfosztás
A téli esték falusi összejövetelének számított a tollfosztás is. A tollat csak a lányok és az asszonyok fosztották. A legények inkább a lányok kedvéért mentek el a tollfosztóba, ahol citerazenével, nótázással szórakoztatták a tollfosztó lányokat, asszonyokat. A tollfosztás kora estétől éjfélig tartott. Éjfél után kínálták meg a tollfosztókat étellel.

1841 cikk | 25 / 185 oldal