Magyar konyha - Legolvasottabb cikkek

   

Babérlevél
» Zöld fűszerek
Régen ismert fűszer, a mediterránumban vadon is termő fa levele. Néha bogyó is kerül a csomagba, nyugodtan használhatjuk a levéllel együtt.Jellegzetes aromája nélkülözhetetlen sok ételünkből: gulyás, savanyú étel, vadas- vagy sonkapác, tartósított savanyúság szinte elképzelhetetlen nélküle.(Laurus nobilis)
Erdélyi fejedelmi konyha - Az halakrúl
Régi receptek » Az Ősmagyarok konyhája
                                                                                                                  Halakrúl   A különböző halak beszerzése mint: viza, dick, stern, harcsa, potyka, enken, pozsár, márna, angolna, kérész, sügér, csík, hering vagy a halaknál értékesebb és különlegesebb rák, csiga, teknős és béka beszerzése mindig a sáfár feladata volt.
Búzacsíra, búzafű
Gyógynövények » Gabonák
A búzafüvet és búzacsírát Isten mannájának hívják. Nem ok nélkül. Már az ókori egyiptomiaknál a búzacsíra a halál utáni újjáéledést jelképezte, a halott mellé a sírba tették. A modern tudomány igazolta a csírázó búza és búzafű újjáélesztő, regeneráló hatását, tápláló és gyógyító értékét. Kivételesen gazdag ásványi anyagokban.
Sárgarépa kúra
Gyógynövények » Egykomponensű kúrák
Nyersen reszeljünk le, vagy fõzzünk meg és passzírozzunk át naponta egy-másfél kiló sárgarépát. Ezt osszuk el egyenletesen, 5-6 étkezésre. Ne sózzuk meg! A sárgarépa bélkímélõ ballasztanyagokat tartalmaz.
Savókúra
Gyógynövények » Egykomponensű kúrák
A kúra szerint egy nap alatt 5-6 alkalomra elosztva egy liter savót kell elfogyasztani. A nagyobb folyadékigényt gyógyteával pótolhatjuk. (pitypang, csalán, cickafark) A savókúrák a legrégebben alkalmazott kúrák közé tartoznak. Már Hippokratesz idején alkalmazták az orvosok méregtelenítésre és salaktalanításra, különösen élelmiszer mérgezések és krónikus májbetegség esetén.
Az elhízás okai (videó)
Gyógynövények » Egészség ABC
A civilizált országokban az elhízás egyre súlyosabb problémákat okoz, mondhatni népbetegséggé vált, néhány egyszerű módszerrel visszaállíthatjuk testünk egészségét minden tekintetben. Az elhízás okai Alapvetően általában azt gondolják, hogy az elhízás oka a fokozott kalóriabevitel. Ez részben igaz is, de önmagában még nem elég ahhoz, hogy nagymértékű legyen az elhízás.
Árpagyönggyel és csirkemájjal rakott zöldbab
Receptek » Főételek
Hozzávalók: 1 kg zöldbab 2 gerezd fokhagyma pár ek olaj 800 g csirkemáj 3 nagy fej hagyma 4-5 ek (kacsa)zsír 1 kisebb paprika 1 kisebb paradicsom 1 tk pirospaprika 200 g árpagyöngy 0,5 l tejföl só, bors Elkészítése: A zöldbabot megtisztítottam és kb. 2 centis darabokra vágtam. Pár kanál olajon megfuttattam a felaprított fokhagymát és rádobtam a zöldbabot.
Új kenyér ünnepe
Ünnepek » Új kenyér ünnepe
Kevés ünnep van, amelynek annyi elnevezése alakult ki, mint augusztus 20-nak. A kifejezések szaporodása az elmúlt ötven év termése, a második világháború előtt szinte egységesen a Szent István-nap szóhasználat dominált. Miután az ünnep a körmenetből nőtte ki magát, az elnevezés adta magát.
Rizs kúra
Gyógynövények » Egykomponensű kúrák
Fõzzünk meg 30 dg barnarizst a megszokott módon, só nélkül, majd ezt a napi mennyiséget osszuk el több étkezésre arányosan. Ezt a kúrát alkalmazhatjuk hetente egy napon. Hatása: elsõsorban a vérkeringés javítása, a magas vérnyomás szabályozása.
Mit ünneplünk Pünkösdkor?
Ünnepek » Pünkösd
Pünkösd a húsvétot követő ötvenedik nap, mozgó ünnep, neve a görög pentekosztész 'ötvenedik' szóból ered. Eredetileg a zsidó nép ünnepe, előbb a befejezett aratást, később pedig a Sínai-hegyi törvényhozást (ekkor kapta Mózes Istentől a törvényeket kőtáblákon) ünnepelték a Pészah szombatját követő ötvenedik napon Sabouthkor.

1841 cikk | 23 / 185 oldal