Pünkösd a húsvétot követő ötvenedik nap, mozgó ünnep, neve a görög pentekosztész 'ötvenedik' szóból ered. Eredetileg a zsidó nép ünnepe, előbb a befejezett aratást, később pedig a Sínai-hegyi törvényhozást (ekkor kapta Mózes Istentől a törvényeket kőtáblákon) ünnepelték a Pészah szombatját követő ötvenedik napon Sabouthkor.
A méz legismertebb tápláló és gyógyító hatása az erősítés.A kimerültséget gyorsan, hatékonyan meg lehet szüntetni mézzel.Száj- és garatgyulladásnál naponta egy kanál mézet kell fogyasztani, sokáig a szájban tartva, lassan elszopogatva.A sűrű, kristályos méz mandulagyulladásnál baktériumölő, gennyeltávolító és gyulladáscsökkentő hatású.A méz stabilizálja a gyomor savháztartását.
Hozzávalók:
10 db keszeg,
3 dkg só,
10 dkg liszt,
1 db fejes saláta,
0,5 dkg fűszerpaprika,
6 dl olaj,
10 adag velesült burgonya.
A keszegeket pikkelyezzük, bontjuk, a belsőségeket eltávolítjuk, majd a fejeket levágjuk az első gerincszelettel együtt. Az előkészített keszegeket hosszanti irányukra merőlegesen vagy enyhén rézsútosan sűrűn beirdaljuk a gerinccsontig.
Zilai Zoltán nemzetközi borbíráló, a borok otthoni, megfelelő tárolását ismerteti négy percben. Szót ejt a vörös, fehér, és rozé borok tárolásáról, az optimális tárolási hőfokról, a páratartalomról.
Forrás
www.desszert.eu
Dr. Heupke javaslata:
Egy napra
40 dg alma,
70 dg körte,
40 dg banán.
A gyümölcsmennyiséget osszuk el 3-5 étkezésre.
Ez a diéta nem tartalmaz zsírokat és fehérjét, tehát tehermentesíti az anyagcserét. Ha jól tudjuk emészteni a gyümölcsöket, hetente egy nap alkalmazzuk.
Léteznek 10-12 napos gyümölcskúrák is.