Magyar konyha - Ünnepek - Újév

   

-Szilveszter
Régi paraszti hagyományok szerint az újévi jókívánságoknak nagy jelentőségük van, befolyásolják a következő évi munkát, a termést, az újévi cselekedetek hatással vannak az egész évre. Így a szilveszteri újévi ételek is a jövőt meghatározó tulajdonságokkal bírnak.
Csörögefánk
Hozzávalók: 25 dkg teljes kiőrlésű liszt,  5 darab tojássárgája,  1 evőkanál méz,  4 cl rum,  fél dl tejföl,  só,  vaníliás cukor,  olaj Elkészítés: Az átszitált lisztet, mézet, tojássárgáját, rumot, tejfölt, sót összekeverjük, jól kidolgozzuk és egy negyedórát pihentetjük.
Fogasrudak, fehérboros rákraguval
Hozzávalók: 60 dkg fogasfilé, 4 darab zalai rák,  5 dkg vöröshagyma,  10 dkg gomba,  2 dl tejszín,  2 dl fehérbor,  kapor,  só,  liszt,  zöldség Elkészítés: A vastag csíkokra vágott fogasfilét megsózzuk, lisztbe forgatjuk és kevés forró olajban ropogósra, pirosra sütjük.
Lencseleves füstölt sajttal
Hozzávalók: 25 dkg lencse,  10 dkg füstölt sajt,  fél dl olaj,  5 dkg vöröshagyma,  2 dl tejszín,  2 evőkanál mustár,  fokhagyma,  só,  babérlevél Elkészítés: Egy lábosban olajon megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát, beletesszük az előzőleg kiválogatott, beáztatott lencsét. Fűszerezzük fokhagymával, babérlevéllel, vízzel felöntjük és lassan puhára főzzük.

4 cikk | 1 / 1 oldal