Hozzávalók:
1,5 kg őzhús
2 nagy fej vöröshagyma
15 dkg füstölt szalonna
3 dl vörösbor
3 dkg fűszerpaprika
2-3 db zöldpaprika
3 db paradicsom
csípős paprika
só
bors
ízlés szerint Piros Arany
Elkészítése:
A megmosott húst kockára vágjuk, a hagymát finomra aprítjuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk és zsírjára sütjük.
Hozzávalók:
1-1,5 kg csuka
15 dkg füstölt szalonna
3 fej vöröshagyma
2 zöldpaprika
1 paradicsom
fokhagyma
só
fűszerpaprika
cseresznyepaprika
vörösbor
Elkészítése:
A szalonnát apró kockákra vágjuk és zsírjára sütjük. Kivesszük a töpörtyűt, a kockára vágott hagymát a zsírjában üvegesre sütjük. Alapléhez tegyük fel a filézésnél keletkezett aprólékot.
Igazi nyári desszert, csokis és nagyon finom!
Hozzávalók
3 db tojás
2 dl tej
7 dkg cukor
1 csipet só
25 dkg mascarpone
kevés tejföl
1 ek házi vanília kivonat (alkoholos)
(méz)
étcsokoládé
holland kakaópor a díszítéshez
Elkészítés
Gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük egy csipet sóval.
Fõzzünk meg 30 dg barnarizst a megszokott módon, só nélkül, majd ezt a napi mennyiséget osszuk el több étkezésre arányosan. Ezt a kúrát alkalmazhatjuk hetente egy napon.
Hatása: elsõsorban a vérkeringés javítása, a magas vérnyomás szabályozása.
Neve a görög drakon szóból származik, sárkányt jelent.Talán sokfelé ágazó, csavarodó, kacska-ringós gyökerére utal. A "sárkánynövényt" mérges harapások, légzészavarok gyógyítására és altatónak használták.
Felhasználható: borsó-, bablevesekbe, zöldbab-, borsó-, krumplifõzelékbe, salátaöntetekbe, paradicsom-, uborka-, káposztasalátába, ecetes savanyúságokban.
2 . A tárkony az egyik legzamatosabb, bár kevésbé használatos fűszerünk. Egy átlag háztartásban nagyjából tárkonyos krumplileveshez vagy –főzelékhez, esetleg csirkeragú leveshez szoktuk használni. Pedig felhasználási módja és egészségre gyakorolt jótékony hatása igencsak számottevő.
Fogyasszunk minél több friss tárkonyt, hiszen szezonja van, szépen zöldellnek a tavaly elültetett bokrok. Ha túl sok van belőle, tegyük el ecetesen télire, hiszen így is kiváló ízesítő.
Ha fáj a fogunk, rágjunk el egy kevés friss tárkony levelet, erős illóolajával hamar elmulasztja a fájdalmat. Hatásosabb, hogyha az összerágott pépes tárkonyt a fájós fogon hagyjuk állni egy darabig. Alkalmazhatjuk enyhe nyugtatószerként, emésztés serkentőként, de enyhébb szívproblémák esetén is hatásos lehet.
A szervezetben felgyülemlett méreganyagokat semlegesíthetjük rendszeresen fogyasztott tárkonyteával. De enyhíthetjük a menstruációs görcsöket, vagy akár álmatlanság, kimerültség esetén is igencsak hatékony.
A tárkonyteát könnyű elkészíteni: tegyünk egy fél maréknyi levelet egy edénybe, majd öntsünk rá forrásban levő vizet. Fedjük le, és hagyjuk állni tíz-tizenöt percet, majd igyunk belőle napi egy-két csészével.
Emésztés segítésére vagy hasmenés ellen készítsük el a következő igencsak hatásos szert: egy befőttes üvegbe tegyünk egy marék szárított tárkonyt, majd öntsünk rá almaecetet. Keverjük össze, hagyjuk egy-két napot állni, majd minden étkezés előtt fogyasszunk el belőle egy-egy evőkanállal.
Ha hosszabb ideje makacsul visszatérő csuklással küzdünk, rágjunk friss tárkonylevet addig, amíg a probléma meg nem szűnik.
Az oregánó - azaz a SZUROKFŰ!!!
Az oregánó a természet antibiotikuma, baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik. Ráadásul az ára jóval alacsonyabb, mint némelyik gyógyszeré.
Enyhíti a megfázásos, influenzás tüneteket, tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést.
Vízhajtó, szélhajtó, étvágygerjesztõ, vesekõ- és epekõoldó. Izzasztó hatású csúz- és köszvénybántalmaknál. Ilyenkor 1 dekát veszünk 2 deci vízre. A bogyókból lekvár is készíthetõ. Naponta 1-2 kiskanállal vízhajtóként, epe- és vesemûködés serkentõként alkalmazható.
Hozzávalók:
Fél kiló áttört főtt krumpli (vagy ugyanilyen mennyiségű krumplipehelyből készített püré)
20 dkg reszelt sajt (lehet többféle is)
2 egész tojás
só
csipetnyi reszelt szerecsendió
két nagyobb gerezd fokhagyma
20 dkg brokkoli
zsemlemorzsa a panírozáshoz
olaj a kisütéshez.
Elkészítés:
A brokkolit megtisztítva, rózsáira szedve forrásban levő sós vízbe dobjuk.
A brokkoli már jól ismert a táplálkozástudományban előnyös élettani tulajdonsága miatt. Elsősorban a rák ellenes hatása miatt került a tudomány látóterébe, és mára sikerült meghatározni azt az összetevőjét, ami legfőképpen ezért felelős. Dr. Jonny Bowden: A 150 legegészségesebb étel a Földön című könyvében a brokkoli az első tízben szerepel.
Hozzávalók:
1,5 kg pacal,
2 vöröshagyma,
3 evőkanál olaj,
pirospaprika,
2 közepes zöldpaprika,
1 közepes paradicsom,
4 gerezd fokhagyma,
2 szál zellerzöld,
őrölt köménymag,
majoránna,
só.
A pacalt jól megmossuk, a sötét és hibás részeket kivágjuk, majd bő vízben feltesszük főni. Főzés közben a habját folyamatosan leszedjük.
A masszázs napjainkban igen elterjedt kezelési módszer az alternatív terápiák közt. Sokan azonban nem is tudják, hogy őseink is alkalmazták ezt az eljárást gyógyulás céljából. A masszázs a mechanoterápia tárgykörébe tartozik, annak passzív részét képezi, a kimozgatásokkal együtt.A masszázs ősi, ösztönös művelet, gyógymód.
A Győri Likőrgyár Zrt. és termékei. Valaha fél Magyarország ezeket a nedüket kóstolgatta. Története tanulságos az elmúlt 20 év eseményeinek sodrában.
Cégünk jogelődjét 1884-ben a Lloyd Kereskedelmi Egylet alapította Győrben. Alapításától napjainkig szeszipari termékek előállításával, valamint kereskedelmével foglalkozott. Története során többször került állami és magántulajdonba.
Hozzávalók:
1 l tej
1 csésze rizs
4 egész tojás
4-5 evőkanál kristálycukor
vaníliás cukor
reszelt citromhéj
1 csipet só
Elkészítés:
A rizst kevés (1-2 deci) vízben párolni kezdem, mikor elkezd duzzadni, hozzáadom a tejet és a sót, tejberizst főzök belőle. (Nem baj, ha nem főtt teljesen puhára a rizs, mert állás közben felszívja a tejet és megpuhul). Hűlni hagyom.
8 . Picit megvariáltam ma ezt a finomságot és nagyon finom lett így is .
Ajánlom tiszta szívvel tejérzékenyeknek .
Kókusz tejjel és mandula tejjel fele- fele arányban .
Cukor helyett pedig aszalt sárgabarackot és datolyát tettem bele apró kockákra vágva , erythritollal kipótolva hogy kellően édes legyen .
Mostanában nem teszek semmibe citrom héjat , mert kezelik és hiába mossuk meg nem elég , ha lehet kapni kezeletlent akkor veszek citromot és frissen lereszelem a héját majd beteszem pici zacskókba a fagyasztóba , onnan használom .
Az aszalt gyümölcsöket is kezelik fényesítő anyaggal így ezeket is bio webshopokból rendelem .
Kovász készítés
Kovászt többféle képen is lehet készíteni
Egyszer van a gyors kovász, vagy hamis kovász amit az előző cikkemben is írtam. Ekkor az élesztős vízre szórok lisztet és együtt hagyom felfutni az egészet. Ennek a kovásznak nincs olyan íze, mint az igazi kovásznak, a lényege abban van, hogy segíti az élesztő hatását.
15 . Sziasztok!
Érdekesnek találtam a kovász recepteket. kicsit csodálkoztam ,hogy cukrot ,kefirt vagy krumplit is lehet hozzá tenni. Évek óta nevelgetek kovászt de semmi más nem kellet hozzá mint liszt és víz. A teljes kiőrlésű rozs lisztet megszitálom és ami a szitában maradt a sötétebb darabosabb lisztrészt használom előszór ezt teszem befőttes üvegbe erre öntök langyos szűrt vizet és naponta kap egy kanállal a teljes kiörülés rozslisztből (ekkor már nem szitálom) és szűrt vizet. Ha nincs aktív szűrő kéznél állott vagy forralt lehűlt víz is jó mert a klór lassítja vagy meg állíthatja a szaporítást.
Hozzávalók:
A tésztához:
12 dkg vaj
50 dkg búzadara
2 citrom leve és reszelt héja
2 pohár natúr joghurt
4 egész tojás
20 dkg cukor
1 csomag sütőpor
Az öntethez:
1 citrom leve
15 dkg cukor
1,5 dl víz
A tetejére:
1 csomag vaníliás pudingpor
0,5 dl tej
Elkészítése:
A búzadara és a sütőpor kivételével a tészta hozzával...
A füstölt pirospaprika, vagy ahogy világszerte ismerik a "Pimentón de la Vera", a spanyol konyha egyik legnépszerűbb fűszere, mely nagyon sok étel ízvilágának gazdagítására alkalmas.
Már több mint 500 éve annak, hogy az Amerikából érkező fűszerpaprika megkezdte térhódítását az európai kontinens déli részén.
Hozzávalók: 2 ek liszt, 50 dkg komló, 1 cikk fokhagyma, 5 dkg vaj, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, só, ecet
Elkészítése: A komlót több vízben megmossuk, majd a fokhagymával és hagymával forrásban lévő, borssal, sóval és ecettel enyhén fűszerezett vízbe tesszük. Addig főzzük, amíg megpuhul. A fokhagymát és a hagymát kivesszük belőle.
Fogyasszunk minél több friss tárkonyt, hiszen szezonja van, szépen zöldellnek a tavaly elültetett bokrok. Ha túl sok van belőle, tegyük el ecetesen télire, hiszen így is kiváló ízesítő.
Ha fáj a fogunk, rágjunk el egy kevés friss tárkony levelet, erős illóolajával hamar elmulasztja a fájdalmat. Hatásosabb, hogyha az összerágott pépes tárkonyt a fájós fogon hagyjuk állni egy darabig. Alkalmazhatjuk enyhe nyugtatószerként, emésztés serkentőként, de enyhébb szívproblémák esetén is hatásos lehet.
A szervezetben felgyülemlett méreganyagokat semlegesíthetjük rendszeresen fogyasztott tárkonyteával. De enyhíthetjük a menstruációs görcsöket, vagy akár álmatlanság, kimerültség esetén is igencsak hatékony.
A tárkonyteát könnyű elkészíteni: tegyünk egy fél maréknyi levelet egy edénybe, majd öntsünk rá forrásban levő vizet. Fedjük le, és hagyjuk állni tíz-tizenöt percet, majd igyunk belőle napi egy-két csészével.
Emésztés segítésére vagy hasmenés ellen készítsük el a következő igencsak hatásos szert: egy befőttes üvegbe tegyünk egy marék szárított tárkonyt, majd öntsünk rá almaecetet. Keverjük össze, hagyjuk egy-két napot állni, majd minden étkezés előtt fogyasszunk el belőle egy-egy evőkanállal.
Ha hosszabb ideje makacsul visszatérő csuklással küzdünk, rágjunk friss tárkonylevet addig, amíg a probléma meg nem szűnik.
Forrás:twice.hu/eletmod/sokoldalu-izletes-es-egeszseges-tarkony
üdv: Heszlerné
lelke", a legtöbb kifejlesztője az én Édesapám Dr Uresch Ferenc volt.:
)
Ajánlom tiszta szívvel tejérzékenyeknek .
Kókusz tejjel és mandula tejjel fele- fele arányban .
Cukor helyett pedig aszalt sárgabarackot és datolyát tettem bele apró kockákra vágva , erythritollal kipótolva hogy kellően édes legyen .
Mostanában nem teszek semmibe citrom héjat , mert kezelik és hiába mossuk meg nem elég , ha lehet kapni kezeletlent akkor veszek citromot és frissen lereszelem a héját majd beteszem pici zacskókba a fagyasztóba , onnan használom .
Az aszalt gyümölcsöket is kezelik fényesítő anyaggal így ezeket is bio webshopokból rendelem .
Érdekesnek találtam a kovász recepteket. kicsit csodálkoztam ,hogy cukrot ,kefirt vagy krumplit is lehet hozzá tenni. Évek óta nevelgetek kovászt de semmi más nem kellet hozzá mint liszt és víz. A teljes kiőrlésű rozs lisztet megszitálom és ami a szitában maradt a sötétebb darabosabb lisztrészt használom előszór ezt teszem befőttes üvegbe erre öntök langyos szűrt vizet és naponta kap egy kanállal a teljes kiörülés rozslisztből (ekkor már nem szitálom) és szűrt vizet. Ha nincs aktív szűrő kéznél állott vagy forralt lehűlt víz is jó mert a klór lassítja vagy meg állíthatja a szaporítást.