A kovászos kenyér titka


A kovászos kenyér titka

Kovász készítés 

 

Kovászt többféle képen is lehet készíteni

Egyszer van a gyors kovász, vagy hamis kovász amit az előző cikkemben is írtam. Ekkor az élesztős vízre szórok lisztet és együtt hagyom felfutni az egészet. Ennek a kovásznak nincs olyan íze, mint az igazi kovásznak, a lényege abban van, hogy segíti az élesztő hatását. 

Az élesztős kovászt legegyszerűbben úgy lehet készíteni, hogy amikor valamilyen kelt tésztát készítek (mindegy, hogy tejes vagy vizes alapból) a bedagasztott tésztából kicsípek egy félmaréknyit.Ezt beleteszem duntsztos üvegbe, kicsi langyos vizet teszek hozzá, 1 tk cukrot és 1 púpos tk lisztet. Jó alaposan elkeverem a masszát, hogy olyan folyékony legyen, mint egy sűrű palacsinta tészta. Az egészet kint hagyom az asztalon 1 napra és utána megy a hűtőbe, a kovász szépen másnapra felhabosodik akár kétszeresére is.

 

  

Tehát aki kovászos kenyerek akar sütni, mindig gondolkodjon egy-két napra előre, a legjobb ha 3 napig áll. A munka a kovásszal itt nem ér véget, mert, a kovászt, ha nem használjuk fel, minden nap meg kell „etetni”, különben tönkre menne. Ezért kell a duntsztos üveg méretű edény. Minden egyes nap újabb tk cukor és liszt kerül bele és egy kis langyos víz, el kell keverni az egészet, majd vissza a hűtőbe.

 

              

 

A krumplis kovász a harmadik módja a kovász készítésének, amikor krumplit főzök kiszedek egy közepes darab krumplit, áttöröm, és amikor langyosra hűlt hozzáadok 1 tk cukrot, 2 púpos tk lisztet. Az egészet elkeverem langyos vízzel amennyit fel vesz, hogy palacsinta tészta sűrű legyen és már mehet is a hűtőbe.

A kefíres kovász: 3 kanál lisztre fél kis dobozos kefírt teszek, 1 tk cukrot, majd annyi langyos vizet adok hozzá amennyit felvesz, hogy palacsinta tészta sűrű legyen. Ezt is 1-2 napig kint hagyom szobahőn, utána be a hűtőbe, de minden nap megetetem ahogy a többi kovászt is1 tk cukorral és 1 púpos tk liszttel.

Igazán jellegzetes illata lesz. Minél többet áll a kovász annál szebb a kenyér vele. Ha nagyon bűzös vagy fekete-zöldes penész jelenik meg a kovászban azt ki kell dobni és újat csinálni. A jól tárolt és gondozott kovász évekig is eláll. A kovászt fel lehet használni hamarabb is, akár egy nap múlva is, de akkor a kenyér nem lesz olyan szép lyukacsos. 

 

                                                                              Kovászos kenyér

 

45 dkg BL 55-ös liszt

1,5 dl kovász

2 dl langyos víz

1 csapott tk só (nem jódozott)

Cukor külön nem kell bele, mert a kovászban már benne van

 

          

 

Kovászos kenyér készítését már csak a haladóknak ajánlanám, mert nagyon kell látni az arányokat és, hogy mikor kelt meg a eléggé a tészta, az egész napot felölelő kenyérsütésről már nem is beszélve. A kovászos kenyér kelesztése ugyanis nem olyan gyors, mint az élesztős kenyéré, itt rá kell szánni legalább 6 órát + a kovász készítése visszamenőleg legalább 2 napra. Vagyis egy kovászos kenyér, ha először készítünk hozzá kovászt az bizony három napig tart, mint a csoda, de micsoda finom kenyérkénk lesz a végén. 

Fontos, hogy jól ki kell dolgozni a tésztát, ezért én a lisztet a kovásszal 45 percig dagasztatom géppel. 5-6 órát legalább kel külön kelesztő tálban, majd átdolgozom és újra pihentetem fél órát-órát.

 

 

 

 

Azután mehet a sütőbe. 180°C-ra alsó-felső sütésre kb. 45 percre.

Ennél a kenyérnél én biztosan nem használok vasedényt, csak is előre beáztatott cseréptálat, hogy minél több párát kapjon a tészta sütés közben. A cseréptálnál figyelni kell arra, hogy az alsó része belülről mázas legyen, amit ki tudunk kenni, rozmaringos kacsazsír a legjobb erre, de persze olajjal, margarinnal is lehet. Ha nem mázas az cserép alja, akkor biztosan beleragad a kenyér, arra is figyelni, kell, hogy a tészta ne dagadjon akkorára, hogy a cserép teteje is rásüljön. Az utolsó negyed órában leveszem a cserép tetejét, hogy színe is legyen a kenyérnek, mert ha rajra hagynám nagyon hóka lenne.

 

 

 

Aki belevág az biztosan érezni fogja milyen jó érzés, hogy a napok óta szeretettel gondozott kovászból az egész napos bíbelődés után micsoda szép és finom kenyér lett. Nagyon megéri.

 

 

 

             


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2012. október 8.
Nézettség: 46,500 Kategória: Receptek » Kenyerek, péksütemények
Előző cikk: Füstöltsajtos-juhtúrós pogácsa Következő cikk: Zakuszkás csiga


   








Megjegyzések

Kovács Lóránt
kedd, 2012. október 9. 16:16
Annamari, te hogyan csinálod a kovászt?

Heni..a rozmaringos kacsazsír az mindenre jó..:)
Katona Annamária
kedd, 2012. október 9. 18:46
Én a gyors kovászt szoktam, azért is mondtam, hogy van még mit tanulni, amivel egyre jobbat lehet csinálni. :)
Mereteiné-Matosics Ágnes
kedd, 2012. október 9. 21:29
Ez így igaz! :-D :-))))
Juhászné Marika
szerda, 2012. október 10. 13:43
Henikém! Te tényleg a csodás kenyér sütés királynője vagy. Minden elismerésem neked. Az én kenyerem is ma debütál, még nem tudom milyen, de a te utasításodat követtem, igaz a gyors kovásszal.
Fodor Istvánné Edit
szerda, 2012. október 10. 16:48
Szia nagyon finom lehet.Én is gyors kovásszal szoktam csinálni.Én rakok még bele 3evö kanál étolajat is.
csütörtök, 2015. december 10. 18:58
"Maga a kenyér fontos helyet foglalt el életünkben, mint sok mindenki máséban is. Erre mutatnak azok a jelzők, amivel kiékesítettük és megtiszteltük ezt a szót - kenyér - beszédeink közben, mint: éltető, Isten adta, áldott, életadó, mindennapi, és a többi. A kenyér megszegése külön családi szertartás volt, ami csak Anyámnak volt megengedve. S ő mielőtt felszelte a kenyeret, rátette az örök élet és örök remény jelét - egy keresztet; s mi csak azután kaptuk meg a ropogós serclit.
Minden családnak megvolt a maga kis kovásza, s valahogy még szégyen is volt kovászt kölcsönkérni. Mert bizony a kovászt Anyám az Ő anyjától kapta, amikor férjhez ment és saját háztartást kezdett. Nagyanyám pedig az Ő anyjától, és így rendjén vissza a századokba. E kis kovászka volt letéteményese családi jellegünknek, egyéni-emberi karakterünknek; kulcsa a tradícióknak, folytonosságnak, szépségnek és szeretetnek."
(Kövi Pál: Erdélyi Lakoma)

hétfő, 2017. október 9. 09:16
A legjobb kenyér a kovászos ;)
Ruzicka Attila
szerda, 2018. július 11. 18:17
Sziasztok!
Érdekesnek találtam a kovász recepteket. kicsit csodálkoztam ,hogy cukrot ,kefirt vagy krumplit is lehet hozzá tenni. Évek óta nevelgetek kovászt de semmi más nem kellet hozzá mint liszt és víz. A teljes kiőrlésű rozs lisztet megszitálom és ami a szitában maradt a sötétebb darabosabb lisztrészt használom előszór ezt teszem befőttes üvegbe erre öntök langyos szűrt vizet és naponta kap egy kanállal a teljes kiörülés rozslisztből (ekkor már nem szitálom) és szűrt vizet. Ha nincs aktív szűrő kéznél állott vagy forralt lehűlt víz is jó mert a klór lassítja vagy meg állíthatja a szaporítást.





Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: