Magyar konyha - Legolvasottabb cikkek

   

Tejkúra
Gyógynövények » Egykomponensű kúrák
A tejkúrák az oroszországi német orvos, P.H.Karell nevéhez kapcsolódnak, ezért ezeket Karell-kúráknak is nevezik. A kúra lényege napi egy liter tej elfogyasztása öt részre osztva. A kúra során fogyaszthatunk zsíros vagy sovány tejet, különféle aludttejféléket, irót, joghurtot, kefírt.
Étkezési szokások
Ünnepek » Pünkösd
Pünkösdkor a paraszt családoknál is ünnepi ételek kerültek az asztalra. Egyébként húst ritkábban ettek, de a juhtartó vidékeken nem csak húsvétkor, hanem pünkösd napján is fogyasztottak bárányt, birkapörköltet. Máshol inkább marhahús, baromfi került az asztalra.
Babérlevél
» Fűszerek
Babérlevél   A babérlevél egészben és őrölve egyaránt szükséges fűszer a konyhában. Minden savanyú leves, főzelék ízesítője, de nem hiányozhat a vadas húsból, savanyú káposztából készülő ételekből sem. Jó a húslevesbe is körömnyi babérlevelet dobni, de zamatosabb lesz bármilyen marha- vagy sertéssült, ha a párolás során babérlevél kerül az edénybe.
Bácskai csirkemáj pirított tarhonyával
Receptek » Főételek
Hozzávalók: 50-60 dkg csirkemáj 2 közepes vöröshagyma 2 nagyobb zöldpaprika 2 paradicsom pirospaprika 1 kávéskanál majoranna A tarhonyához: 25-30 dkg tarhonya kétszer annyi sós viz mint a tarhonya 1 pici vörös- vagy lilahagyma kevés olaj kevés pirospaprika Elkészítés: A tarhonyához a vizet felforraljuk.
Garam masala
» Fűszerek
A garam masala az egyik legismertebb indiai fűszerkeverék. Sokféle változatban készül. A legáltalánosabb összetevői: fahéj, babérlevél, római kömény, koriander, zöld- vagy fekete kardamom, fekete bors, szegfűszeg, szerecsendió-virág.
Fűszeres borok - Bodzavirág bor
Italok » Borok
Bodzavirág bor:    Végy bodzavirágot, szedd le az szárárúl. Szárazd meg egy tiszta ruhában az szélben, s ne az verőfényen. Egészen őszig hadd álljon úgy, hogy meg ne penészedjék, s mikor az must forr, tedd belé az bodzavirágot, s jó ízű lészen attúl, mint a muskotály-bor.
Házi ketchup, fűszeres paradicsomszósz
Receptek » Mártások
Hozzávalók: 1,5 liter paradicsomlé 2 zellerszár fél fej édeskömény hüvelyknyi friss gyömbér 1 fej hagyma fél szál póréhagyma 1 kis fej fokhagyma 2 alma fél piros chili 2 kanál méz 4 ek barnacukor egy csomó friss bazsalikom 1 kk őrölt koriander 2 szegfűszeg 1 tk őrölt fekete bors 1 dl olivaolaj 2 dl almaecet 3 babérlevel 1 ek morzsolt majoránna 1 kk fahéj 4...
A sör Magyarországon
Italok » Sör
  Az ősmagyarok bozának nevezték gyenge alkoholtartalmú, sörre emlékeztető italukat. Igaz, a bozát nem ők maguk fedezték fel, idegenektől tanulták készítését. Egyes források alapján a törököket gyaníthatjuk a magyarok sörre szoktatása mögött. A bozát ugyanis köles, árpa, később kukorica erjesztésével nyerték.
A méz alkotórészei
Gyógynövények » Méz
A méz jelentős része, 15-20 %-a víz, fő értékét képezik a szénhidrátok (monoszaharidok, diszaharidok, keményítők), a nitrogénvegyületek (aminosavak, fehérjék, enzimek, fermen tumok, vitaminok). A cukrok közül a legjelentősebbek az egyszerű cukrok közé tartozó szőlőcukor (glükóz) 32-49 % és gyümölcscu kor (fruktóz) 22-44 %. Ezek együttesen a méz szárazanya gának kb.
Túró rudi házilag
Receptek » Édességek
Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 1 tojás sárgája, 3 evőkanál porcukor vagy édesítőpor, fél citrom leve és reszelt héja, kevés tejszín. A csokimázhoz valók: 1 kis szelet étcsokoládé, 10 dkg vaj, 2 evőkanál cukor vagy édesítőpor, 4 teáskanál kakaó, két-három evőkanál tej.

1841 cikk | 18 / 185 oldal