Hozzávalók
A piskótához:
130 g vaj
110 g porcukor
6 db tojássárgája
130 g búzaliszt
130 g csokoládé - ét (53%-os)
6 db tojásfehérje
A bevonóhoz:
50 ml víz
110 g porcukor
150 g csokoládé - ét (53%-os)
60 g vaj
5 ml ecet (10%-os)
A töltéshez:
200 g baracklekvár
Elkészítés
1.
Hozzávalók:
1 személyre:
fél csirkemell
3 karika parasztkolbász
fél evőkanál ételízesítő
2 vékony szelet szalonna
Elkészítése:
A csirkemellet megmossuk, szárazra töröljük. A vastagabb részén nyílást vágunk a húsba, és bedugjuk a kolbászkarikákat. A csirkemellet bedörzsöljük az ételízesítővel, betekerjük a szalonnaszeletekbe, és lazán alufóliába csomagoljuk.
Hozzávalók:
8 db fõtt tojás,
20 dkg natúr krémsajt,
só,
õrölt bors,
1 kiskanál mustár,
csipetnyi porcukor,
4 db közepes paradicsom,
3-4 dkg vaj,
A díszítéshez petrezselyem.
Elkészítés:
A fõtt tojások aljából vékonyabb, a tetejükbõl egy vastagabb lapot levágunk.
A vékonyabb azért kell, hogy a tálon megüljenek, a vastagabb pedig azért, hogy belsejüket kikaparhassuk.
A klasszikus császármorzsa receptje palacsintatésztából készül. Csodálatos osztrák - magyar édesség, amit szinte mindenki szeret.
Hozzávalók (2 adaghoz):
100 g búzadara,
7 g finomliszt,
250 ml tej,
1 teáskanál vanília eszencia,
3 db tojássárgája,
3 db tojásfehérje,
100 g kristálycukor,
50.5 db citrom reszelt héja.
A magyar és az európai keresztény hagyományban az egész húsvéti ünnepkör során kiemelt jelentőséget kapnak az ünnep egyes szakai alatt fogyasztott ételféleségek. A hamvazószerdától Húsvét vasárnapjáig tartó 40 napos böjt már a 7. századtól szokás, sőt 1091-ben II. Orbán pápa még törvénybe is iktatta.
Jellegzetes illatú, édes aromájú mag. Sokfelé általánosan használják főzelékfélék (káposzta, tök, cékla, sárgarépa) ízesítésére; a magyar konyhában inkább a sütemények és édességek fűszere. Köptető, szélhajtó teakeverékek fontos összetevője - csecsemők teájába is használatos.(Pimpinella anisum)
"Elhozta az Isten piros pünkösd napját,Mink is meghoztuk a királykisasszonykát,Nem anyától lettem, rózsafán termettem,Piros pünkösd napján hajnalban születtem."
Adománygyűjtő népszokás.Szokás volt pünkösdi királynét is választani a falubéli kislányok közül.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt,
25 dkg margarin,
6 dkg porcukor,
3 darab tojássárga,
1 egész tojás,
2 dkg friss élesztő,
csipet só.
Az élesztőt egy negyed pohár tejben felfuttatom, majd a többi hozzávalóval összedolgozom. Minimum fél órát pihentetem a hűtőben , de az se árt neki, ha egy egész éjszakán át pihen.
A léböjt étkezési alapeleme a gyümölcslé, a zöldséglé és a gyógytea. Nem mindegy azonban, hogy milyen alapanyagokból állítjuk össze az étrendet, és hogy mikor mit iszunk.
Honnan szerezzük be az alapanyagokat?
Fontos, hogy mindezt olyan helyről szerezzük be, ahol tiszta élelmiszereket tudunk vásárolni, és leginkább hazai élelmiszereket válasszunk.