Mai rohanó világunkban egyre kevesebb időt töltünk a konyhában, és valljuk be hogy nem is tudunk olyan süteményeket enni amit Édesanyánk, Nagyanyánk készített. Ki ne emlékezne a mama sütijére, azokra az ízekre, azokra a vasárnapokra, azokra a süteményekre. Mesélünk gyerekeinknek, barátainknak, hogy bezzeg a Mama az tudott sütni és milyen finomakat, milyen jókat.
A magyar népesség egy jelentős részének a nyers tej fogyasztása nem nagy élmény, azonban az "aludttejtől fölfelé" már nincs gond. Jöhet a jó öreg aludttej, kefír, joghurt sajt, túró és származékaik. Volt néhány világhírre érdemes köztük. A "Túró Rudi" magyar találmány, no de a Pálpusztai is felvette valaha a versenyt a mai legjobb francia "rouge" sajtokkal.
Húsvéti ételeink szimbolikájával, mágikus misztikus képzetkörével érdemes külön is foglalkoznunk.
A húsvét a keresztények legfontosabb ünnepe, de a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak. A Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt.
Hozzávalók:
50 dkg burgonya,
25 dkg liszt,
1-2 fej vöröshagyma,
1 pohár tejföl,
só,
olaj.
Elkészítés:
A burgonyát annyi sós vízben megfőzzük, amennyi éppen ellepi. Ha puhára főtt saját vizével összetörjük. Annyi lisztet adunk hozzá állandóan kevergetve, amennyit a burgonya felvesz, vigyázva, hogy sem csomós sem ragacsos ne legyen.
Elkészítése:
A hámozott almát lereszeljük, kg-ként 10 dkg cukrot adunk hozzá, majd együtt néhány perces forralással besűrítjük. Ezután kg-ként 0,5 g szalicilt keverünk hozzá.
Előmelegített üvegekbe töltjük. Az alma tetejét rumban oldott szalicillal bekenjük. Még forrón lekötjük az üvegeket, és már tehetjük is a polcra.
A gyömbérfélék családjába tartozó növény, szintén a gyökerét használják. Élénk, téglavörös színű, kesernyés aromás pora a currypor egyik legfontosabb alkotóeleme.
Hozzávalók:
Áttört főtkrumpli-jól kihűtve
liszt-amennyit felvesz (minél hidegebb a krumpli, annál kevesebb kell)
só
Ezeket jól összegyúrjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét kerékküllő alakban késsel bemetsszük, és jól kizsírozott/margarinozott tepsibe rakjuk. Minden pogi tetejére egy kis darab zsíradékot teszünk.
A mustármag általános hatása, hogy a szervezet anyagcsere forgalmát természetes úton szabályozza.
Hatásosan alkalmazható a következõ problémák esetén: székrekedés, aranyér, felfúvódás, máj- és epebetegségek, gyomorbetegségek, anyagcserezavarok, köszvény, reuma, isiász, valamint a szervezet önmérgezés következtében létrejött vérkép- és bõrelváltozások, pattanások, ekcéma.
Nem tartalmaz semmilyen tartósítószert vagy ízesítőt, felhasználásnál úgy fűszerezzük, ahogy akarjuk.
Hozzávalók:
paradicsom
kevés étolaj
Elkészítése:
Először elkészítjük az üvegeket, azaz tisztára mossuk a tetőkkel együtt, majd lecsöpögtetjük. Ezután alaposan megmossuk a paradicsomokat is. Fogunk egy reszelőt és egy tálat, és elkezdjük lereszelni a paradicsomokat.