Magyar konyha - Legolvasottabb cikkek

   

- Bevezetés a sütés rejtelmeibe -
Receptek » Sütemények
Mai rohanó világunkban egyre kevesebb időt töltünk a konyhában, és valljuk be hogy nem is tudunk olyan süteményeket enni amit Édesanyánk, Nagyanyánk készített. Ki ne emlékezne a mama sütijére, azokra az ízekre, azokra a vasárnapokra, azokra a süteményekre. Mesélünk gyerekeinknek, barátainknak, hogy bezzeg a Mama az tudott sütni és milyen finomakat, milyen jókat.
A magyar tejtermék
» Tejtermékek
A magyar népesség egy jelentős részének a nyers tej fogyasztása nem nagy élmény, azonban az "aludttejtől fölfelé" már nincs gond. Jöhet a jó öreg aludttej, kefír, joghurt sajt, túró és származékaik. Volt néhány világhírre érdemes köztük. A "Túró Rudi" magyar találmány, no de a Pálpusztai is felvette valaha a versenyt a mai legjobb francia "rouge" sajtokkal.
Almás krémes piskóta
Receptek » Sütemények
Hozzávalók: A piskótához: 7 db tojás, 7 evőkanál liszt, 7 evőkanál porcukor, 1 evőkanál kakaópor, 1 evőkanál rum, + 1 kg savanykás alma. Krémhez: 20 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 2 és fél dl tej, 1 csomag vaníliás puding. Mázhoz: 1 tábla Katica tej- vagy étcsokoládé tortabevonó.
Húsvéti ételeink szimbolikája
Ünnepek » Húsvét
Húsvéti ételeink szimbolikájával, mágikus misztikus képzetkörével érdemes külön is foglalkoznunk. A húsvét a keresztények legfontosabb ünnepe, de a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak. A Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt.
Dödölle
Receptek » Főételek
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 25 dkg liszt, 1-2 fej vöröshagyma, 1 pohár tejföl, só, olaj. Elkészítés: A burgonyát annyi sós vízben megfőzzük, amennyi éppen ellepi. Ha puhára főtt saját vizével összetörjük. Annyi lisztet adunk hozzá állandóan kevergetve, amennyit a burgonya felvesz, vigyázva, hogy sem csomós sem ragacsos ne legyen.
Rétesalma
Befőzés » Gyümölcsbefőttek
Elkészítése: A hámozott almát lereszeljük, kg-ként 10 dkg cukrot adunk hozzá, majd együtt néhány perces forralással besűrítjük. Ezután kg-ként 0,5 g szalicilt keverünk hozzá. Előmelegített üvegekbe töltjük. Az alma tetejét rumban oldott szalicillal bekenjük. Még forrón lekötjük az üvegeket, és már tehetjük is a polcra.
Kurkuma
» Fűszerek
A gyömbérfélék családjába tartozó növény, szintén a gyökerét használják. Élénk, téglavörös színű, kesernyés aromás pora a currypor egyik legfontosabb alkotóeleme.
Krumplis pogácsa nagymama módra
Receptek » Kenyerek, péksütemények
Hozzávalók: Áttört főtkrumpli-jól kihűtve liszt-amennyit felvesz (minél hidegebb a krumpli, annál kevesebb kell) só Ezeket jól összegyúrjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét kerékküllő alakban késsel bemetsszük, és jól kizsírozott/margarinozott tepsibe rakjuk. Minden pogi tetejére egy kis darab zsíradékot teszünk.
Fehér mustármag
Gyógynövények » Fűszernövények
A mustármag általános hatása, hogy a szervezet anyagcsere forgalmát természetes úton szabályozza. Hatásosan alkalmazható a következõ problémák esetén: székrekedés, aranyér, felfúvódás, máj- és epebetegségek, gyomorbetegségek, anyagcserezavarok, köszvény, reuma, isiász, valamint a szervezet önmérgezés következtében létrejött vérkép- és bõrelváltozások, pattanások, ekcéma.
Paradicsomlé befőzés
Befőzés » Zöldségbefőttek
Nem tartalmaz semmilyen tartósítószert vagy ízesítőt, felhasználásnál úgy fűszerezzük, ahogy akarjuk. Hozzávalók: paradicsom kevés étolaj Elkészítése: Először elkészítjük az üvegeket, azaz tisztára mossuk a tetőkkel együtt, majd lecsöpögtetjük. Ezután alaposan megmossuk a paradicsomokat is. Fogunk egy reszelőt és egy tálat, és elkezdjük lereszelni a paradicsomokat.

1841 cikk | 17 / 185 oldal