Magyar konyha - Régi receptek - Hun receptek

   

 
Hozzávalók:1kg összevágott kakas-(csirke-) hús2l vörösbor2ek hun gyöket250gr összevágott vöröshagyma1ek gyömbér1ek méz2ek citromlé1ek citromhéjfél kk fahéj1kk szerecsendiósó. Színezés: vörös (vörösbor) Díszítés: fehér virágok Uralkodó ízirány: édes-savanykás gyömbéres ízek Elkészítés: szokásos áldos eljárás  
Gyöketek (fűszerkeverékek)
A gyöketek az ősi konyhánk ízvilágának lelkét alkották. Ízesítő koncentrátumoknak is nevezhetők.
Hun és magyar ételek ízharmóniája
A világfa szimbolikai nyelvezetét idealizáló lovas népek számára az alap ízek fontos szerepet játszottak az áldozati étel harmóniájának megteremtésében. Az alap ízeket lehetségesen két csoportba osztották. -első csoportba: édes, savanyú, sós, -második csoport: keserű és csípős.
Hun királyi sólyomkorona mézelény
Hozzávalók: 600 g őrlemény (liszt) 3 dl tej fél kk élesztő 2 ek méz 2 ek reszelt kókusz vagy kókusztejpor 50 g mazsola 2 ek citromhéj só Elkészítés: Összegyúrjuk az örlényt a felsorolt alapanyagokkal és a tejben szétmorzsolt élesztővel.
Hun – Avar – Magyar Gyöket
Mint ahogy a mai konyhaművészetben is meghatározó szerepet töltenek be a fűszernövények, s az egyéb felhasználandó alapanyagok, együttesen egy sajátos íz harmóniát képeznek a mai magyar gasztronómiában. Az őseink konyhájának alapját képező gyöketek is egyedi íz világot alkottak, s meghatározó jelleggel bírtak.
Hungvári marhaüstöny
Hozzávalók: avar áldosgyöket,  só,  kockára vágott marhahús,  erdei gomba,  cékla,  citromlé,  reszelt citromhéj,  friss gyömbér,  csillagánizs,  tejföl,  friss komlóvirág,  méz,  bors,  feketeribizli,  köles,  fahéj,  friss csomborhungyök,  reszelt pörkölt mandula,  vörösbor. Tálalás előtt megszórjuk friss, vágott csomborral.
Hunor és Magor csodaboga áldos
hozzávalók: hun és magyar áldosgyöket,  só,  kockákra vágott szarvas- és őzhús,  tejföl,  vöröshagyma,  erdei gombák,  citromlé,  fehérbor,  méz,  sáfrány,  virágpor,  sáfránygyömbér,  friss bazsalikom,  hungyök,  bársonyvirág,  friss gyömbér,  bodzabogyók (vagy bodzalekvár),  vanília,  reszelt dió. Díszítés: fehér virág.
 
Hozzávalók:600gr fácán- és fürjhús12 főtt fürj tojás150gr apróra vágott vöröshagyma200gr fölszeletelt alma200gr fölszeletelt tökörke100gr fölszeletel erdei gombafél kk sáfrány1ek méz2ek citromlé1ek citromhéj2ek hun gyöketfél kk borssó. Színezés: sárga (sáfrány) Díszítés: piros virág Uralkodó ízirány: édes-savanykás ízek Elkészítés: hosszúlevű áldos  
 
Hozzávalók:800gr pontyszelet150gr összevágott vöröshagyma3dl boglári száraz királyleányka (vagy száraz fehérbor)2ek citromlé1ek citromhéjfél kk fahéjfél kk bors150grkarikára vágott sárgarépa2ek magyar gyöket1ek méz1kk csillagánizs1kk kókusztejpor1kk sáfránygyömbér (kurkuma)300gr összevágott sütőtöksó.
Munkácsi erdei gombaüstöny
Hozzávalók: avar áldosgyöket,  erdei gombák,  citromlé,  vöröshagyma,  reszelt citromhéj,  tejföl,  pörkölt mandula,  csillagánizs,  hungyök,  sáfránygyömbér,  bors,  tökörke,  friss citromfű,  friss gyömbér,  darált dió,  fehérbor. Díszítés: friss gombák, erdei virágok. Uralkodó ízirány: gombaízek, savanykásan, kellemesen kesernyés.

27 cikk | 2 / 3 oldal