Mint ahogy a mai konyhaművészetben is meghatározó szerepet töltenek be a fűszernövények, s az egyéb felhasználandó alapanyagok, együttesen egy sajátos íz harmóniát képeznek a mai magyar gasztronómiában. Az őseink konyhájának alapját képező gyöketek is egyedi íz világot alkottak, s meghatározó jelleggel bírtak.
Mi is a gyöket ? Különböző zöldséggyökerek, zöldséglevelek, friss és szárított fűszerfüvek, gyógynövények, trópusi fűszerek keverékéből állítottak elő, majd összefőzték ételeikkel
Itt szeretném megemlíteni, hogy az itt olvasható leírások és receptek Cey-Bert Róbert Gyula, Mózes Péter és mások munkájának köszönhető akik révén az utókor is bepillantást nyerhet e csodálatos világba.
Maguk a gyöketek mint például a hun gyöket: sárga színvilág, sejtelmesen összecsengő, határozott ízek, vagy mint az avar gyöket: amely enyhén piros színvilág, kellemesen édes-savanykás, illatos, trópusi fűszerekkel vezetett harmonikus íz világ, s végül de nem utolsó sorban a magyar gyöket amely élénkzöld színek, markáns ízek, gazdagon használt friss füvek.
Gyöketek elkészítése során a kiválasztott összetevőket alaposan megtisztítjuk majd apró darabokra vágjuk, és jól összekeverjük. Ezután zárt sütőtérben vagy zárható, fedeles sütőedényben tűz fölött enyhén hőkezeljük, közben nagyon vigyázunk arra, hogy oda ne égessük. A lényege az eljárásnak, hogy a növényi rostok megpuhuljanak a növények maguk egy kicsit ezáltal összeesnek. Rövid hűtés után mozsárban, s ha lehet ez kőmozsár legyen, krémesen péppé zúzzuk
Hun gyöket
1/1 rész gyömbérgyökér
1/1 rész vöröshagyma
1/1 rész fokhagyma
1/6 rész sárga citromhéj
1/10 rész friss tündérfű (rozmaring)
1/10 rész sárga napkirályvirág-szirmok (krizantém)
1/10 rész sáfrány és sáfránygyömbér
1/10 rész bors
1/20 rész kömény
1/20 rész szerecsendió-virág
1/20 rész só.
Avar gyöket
1/1 rész gyömbérgyökér
1/1 rész lilahagyma
1/1 rész fokhagyma
1/2 rész sárgarépa
1/2 rész cékla
1/6 rész sárga citromhéj és citromlé
1/5 rész friss bazsalikom levél
1/5 rész hungyök (koriander)
1/5 rész bors
1/20 rész szerecsendió
1/20 rész fahéj
1/20 rész szegfűszeg
1/20 rész csillagánizs
1/20 rész piros rózsaszirom
1/20 rész só
Magyar gyöket
1/1 rész zöldhagyma szárával vagy vöröshagyma
1/1 rész zöld fokhagyma szárával
¼ rész zöld uborka
¼ rész gyömbér
1/6 rész zöld citromhéj
1/6 rész friss tárkony
1/6 rész friss kakukkfű
1/6 rész friss tündérfű (rozmaring)
1/6 rész parajlevél
Arányok: ha egy mennyiség pl. 100gr akkor ennek függvényében alakulnak a mennyiség arányok.
(50gr, 16gr, 10gr, 5gr, stb.)