Hun – Avar – Magyar Gyöket


Hun – Avar – Magyar Gyöket

Mint ahogy a mai konyhaművészetben is meghatározó szerepet töltenek be a fűszernövények, s az egyéb felhasználandó alapanyagok, együttesen egy sajátos íz harmóniát képeznek a mai magyar gasztronómiában. Az őseink konyhájának alapját képező gyöketek is egyedi íz világot alkottak, s meghatározó jelleggel bírtak.

Mi is a gyöket ? Különböző zöldséggyökerek, zöldséglevelek, friss és szárított fűszerfüvek, gyógynövények, trópusi fűszerek keverékéből állítottak elő, majd összefőzték ételeikkel

Itt szeretném megemlíteni, hogy az itt olvasható leírások és receptek Cey-Bert Róbert Gyula, Mózes Péter és mások munkájának köszönhető akik révén az utókor is bepillantást nyerhet e csodálatos világba.

Maguk a gyöketek mint például a hun gyöket: sárga színvilág, sejtelmesen összecsengő, határozott ízek, vagy mint az avar gyöket: amely enyhén piros színvilág, kellemesen édes-savanykás, illatos, trópusi fűszerekkel vezetett harmonikus íz világ, s végül de nem utolsó sorban a magyar gyöket amely élénkzöld színek, markáns ízek, gazdagon használt friss füvek. 

Gyöketek elkészítése során a kiválasztott összetevőket alaposan megtisztítjuk majd apró darabokra vágjuk, és jól összekeverjük. Ezután zárt sütőtérben vagy zárható, fedeles sütőedényben tűz fölött enyhén hőkezeljük, közben nagyon vigyázunk arra, hogy oda ne égessük. A lényege az eljárásnak, hogy a növényi rostok megpuhuljanak a növények maguk egy kicsit ezáltal összeesnek. Rövid hűtés után mozsárban, s ha lehet ez kőmozsár legyen, krémesen péppé zúzzuk

 

Hun gyöket

1/1 rész gyömbérgyökér

1/1 rész vöröshagyma

1/1 rész fokhagyma

1/6 rész sárga citromhéj

1/10 rész friss tündérfű (rozmaring)

1/10 rész sárga napkirályvirág-szirmok (krizantém)

1/10 rész sáfrány és sáfránygyömbér

1/10 rész bors

1/20 rész kömény

1/20 rész szerecsendió-virág

1/20 rész só.

 

Avar gyöket

1/1 rész gyömbérgyökér

1/1 rész lilahagyma

1/1 rész fokhagyma

1/2 rész sárgarépa

1/2 rész cékla

1/6 rész sárga citromhéj és citromlé

1/5 rész friss bazsalikom levél

1/5 rész hungyök (koriander)

1/5 rész bors

1/20 rész szerecsendió

1/20 rész fahéj

1/20 rész szegfűszeg

1/20 rész csillagánizs

1/20 rész piros rózsaszirom

1/20 rész só

 

Magyar gyöket

1/1 rész zöldhagyma szárával vagy vöröshagyma

1/1 rész zöld fokhagyma szárával

¼ rész zöld uborka

¼ rész gyömbér

1/6 rész zöld citromhéj

1/6 rész friss tárkony

1/6 rész friss kakukkfű

1/6 rész friss tündérfű (rozmaring)

1/6 rész parajlevél

 

Arányok: ha egy mennyiség pl. 100gr akkor ennek függvényében alakulnak a mennyiség arányok.

(50gr, 16gr, 10gr, 5gr, stb.)

 


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2014. február 24. Szerkesztette: Magyar Géza
Nézettség: 2,876 Kategória: Régi receptek » Hun receptek
Előző cikk: Hun királyi sólyomkorona mézelény Következő cikk: Hungvári marhaüstöny


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: