Tövises iglice


Tövises iglice

A növény gyökerét és virágos, leveles hajtását alkalmazzák gyógyászati célokra. A gyökerekről az agancsszerű gyökérfejet minden esetben el kell távolítani. Gyűjtési ideje tavaszi hónapoktól őszig ajánlott. 

A tövises iglicét a népi gyógyászatban leginkább a kisbabák ótvaros (impetigo) fejbőrének és testük többi részének mosásos kezelésére alkalmazták. A belőle készített fürdő jó szolgálatot tett a bőrgyulladások és a tarlókon szerzett sebek kezelésére is. A növény virágzó hajtásait egyes vidékeken sárgaság elleni gyógyszerként ajánlották, másutt kólikás lovaknak adták. Hajdúnánáson mágikus kezelésekre is bevetették, miszerint az iglice fehér virágú alakjaival a megrontott állatot, esetenként pedig az egész ólat kifüstölték.

Mára már elismerik jó vizelethajtó, húgysavürítést fokozó, valamint a húgyutak fertőtlenítését segítő hatását, melyet teakeverékként elkészítve alkalmaznak.

Tea: Csészénként 2 teáskanálnyi tövises iglic gyökeret leöntünk forrásban lévő vízzel, melegen tartjuk fél óráig, majd leszűrjük. Naponta 2-3 alkalommal, étkezések között alkalmazzuk, néhány nap elteltével rövid szünetet tartsunk.

Kora tavasztól enyhe időben akár februártól szedhetjük.


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2013. április 4.
Nézettség: 1,259 Kategória: Gyógynövények » Erdők-mezők kincsei
Előző cikk: Tiszafa (+++) Következő cikk: Vadárvácska

Forrás:
www.apoteka.hu


   







Tetszik 1 Csire Éva kedveli
Csire Éva




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: