Orja - a karaj kifejtett csontja.
1 kg orját megmosunk, nagyobb darabokra vágjuk. Megtisztítunk 3 szál sárgarépát, 2 petrezselyem gyökeret, 1 zellergumót, 1 karalábét, 1 vöröshagymát, paradicsomot és zöldpaprikát, 1 cikk kelkáposztát, megmossuk és daraboljuk.
2 liter hideg vízzel feltesszük főzni. A megtisztított hagymába szúrjunk szegfűszeg (3 szem) szemeket, úgy tegyük a lébe. Bele teszünk még 10 szem borsot, csipetnyi szerecsendiót, köménymagot, körömnyi babérlevelet, sót.
Lefedve, lassú tűzön főzzük (a víz éppen csak picit mozog, tehát nem lobog, forr). Ha a belevalók mind megpuhultak leszűrjük a levest.
A levesbe sok tojásból gyúrt tésztát vagy más levesbetétet főzünk.
A húst a zöldségekkel külön tálra rakjuk, kis lével meglocsolva melegen tarthatjuk.