Kávés csokoládé mousse balzsamos eperraguval


Kávés csokoládé mousse balzsamos eperraguval

Hozzávalók:

  • 15 dkg étcsokoládé (lehetőség szerint 70% kakaótartalmú)
  • 4 egész tojás, szétválasztva + 2 tojásfehérje
  • 4-6 evőkanál habtejszín (hűtött)
  • 4 evőkanál feketekávé
  • 2 csomag vaníliás cukor vagy kevés cukor + 1/2 vaníliarúd kikapart belseje
  • fél dl balzsamecet
  • 2 evőkanál cukor
  • 0,5 dl száraz vörösbor
  • 15 dkg eper

Elkészítés:

Szétválasztjuk a tojásokat. A sárgákat kikeverjük a vaníliás cukorral, a fehérjét (az összeset!) pedig kemény habbá verjük.

Vízgőz fölött megolvasztjuk a kockákra tört csokoládét. Hozzákeverjük a tojássárgákat, majd ebbe a masszába óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjék kemény habját és a felvert tejszínt. Hozzáadjuk a feketekávét.

Üvegpoharakba (vagy soufflétálkákba) kanalazzuk, és a hűtőbe tesszük, hogy lehűljön, illetve kellő állagú legyen (lehetőség szerint egy éjszakát álljon a hűtőben).

A balzsamos eperraguhoz elkészítjük a szirupot: ehhez a cukrot egy serpenyőben forralásig hevítjük, karamellizáljuk, majd beleöntjük a balzsamecetet, végül a vörösbort, és addig forraljuk, míg a nedvességtartalom jól elpárolgott belőle, és sűrűn folyó szirupot nem kapunk. Az epret apró darabokra vágjuk és az előre elkészített balzsamecetes sziruppal összeforgatjuk.

A kihűtött kávés csokoládé mousse-t a balzsamos eperraguval tálaljuk.

A hűtőből kivéve 2 kanál segítségével kis gombócokat is formálhatunk a habból, és ezeket helyezzük el szépen desszertes tányérokon.


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2012. szeptember 27. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 1,047 Kategória: Receptek » Édességek
Előző cikk: Kakaós rumos szelet (Sport szelet) Következő cikk: Kekszes süti

Forrás:
www.mindmegette.hu


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: