Hozzávalók:
- 4 db kacsacomb
- 1 kg kacsazsír
- 3 szál kakukkfű
- 3 gerezd fokhagyma
- babérlevél
- 600 g lila káposzta
- 800 g burgonya
- 300 g vaj
- 300 g vöröshagyma
- negyed csokor petrezselyem
- 80 g szalonna
- 4 dl vörösbor
- 50 g méz
- só, bors
Elkészítése:
Nagyon nehéz kedvenc ételt választani annak, aki igazán szereti és ismeri a gasztronómiát. Mára már sokasodnak a receptek a fejemben, melyekre egyhangúan azt tudom mondani „a kedvenceim”. Viszont egy fogásnak mind felett nagyobb szerep jutott az életemben, ez pedig nem más, mint a konfitált kacsacomb. Ez volt az első recept, amit megtanultam „komolyan” elkészíteni, valamint egy időben annyit szervíroztam belőle, amennyivel még a KFC-ben is én lettem volna a hónap dolgozója.
Nos lássuk, hogyan is készül a kedvenc formámban:
A kacsacombokat besózzuk mindkét oldalán, és a kacsazsírral együtt egy olyan tepsibe tesszük, amiben a zsír teljesen ellepi a combokat. Mellétesszük a babérleveleket, a fokhagymát és a kakukkfüvet, és a sütő középső részén, kb. 80 fokon feltesszük sütni. A sütési idő kb 4-5 óra a combok méretétől, illetve a sütő teljesítményétől függően. A sütési idő végén húsvillával ellenőrizzük, hogy a kacsánk eléggé omlós-e. Amikor kellőképpen átsültek a combok, leöntjük róluk a zsír háromnegyedét, és a sütőt grill funkcióra kapcsoljuk, (180 fokra). Visszatesszük a combokat, és nagyjából 10 perc alatt ropogós pirosra sütjük.
A krumplit sós vízben megfőzzük, majd összetörjük. 15 dkg hagymát vajon megpirítunk és a petrezselyemmel együtt hozzákeverjük a törtburgonyához.
A káposztapüréhez feltesszük vajon pirulni a hagymát és a szalonnát. Amint megpirultak, hozzákeverjük az apróra vágott vörös káposztát, és tovább pirítjuk. Felöntjük a vörösborral, hozzáadjuk a mézet, a babérlevelet és egy kis sót, és kb. 10 perc alatt készre főzzük. Kivesszük a babérleveleket, és egy edényben botmixerrel összepürésítjük.
(www.nlcafe.hu)