Rizi Bizi
Köret féle. Párolt rizs, vajban párolt zöldborsóval, petrezselyemmel díszítve. Több féle módon is készíthető (Pl.: ételízesítővel, csemege kukoricával, fűszerpaprikával, stb.).
Hozzávalók:
- 2 dl rizs,
- 5 dkg olaj, vagy valamilyen zsiradék,
- 4-4,5 dl víz,
- 25 dkg zöldborsó,
- 1 csomó petrezselyem zöld,
- só, bors
- aki szereti, egy kis fej hagyma
Elkészítés:
Mérj ki 2 dl rizst. Kb 1-2 literes lábosban az olajon pirítsd üvegesre. Egy külön edényben forrald fel a vizet a zöldborsóval.
Ha forr a víz, ráöntjük a rizsre, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyem zöldet (és ha teszünk bele, akkor az aprózott hagymát). Kis lángon főzzük, amíg elkezd sűrűsödni.
Pár másodpercig forraljuk, majd lefedjük fedővel és félrehúzzuk.
15-25 perc múlva felemelhetjük a fedőt.
Keverjük jól át. Reszelhetünk bele sajtot is, nagyon finom.
Mielőtt felöntenénk a rizst a forró vízzel, húzzuk félre egy percre. Ha túl forró a rizs, kifut a lábosból.
Csak "A" minőségű rizst használjunk.