Hozzávalók
A sárga tésztához:
- 16 dkg margarin
- 16 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 3 tojás
- 12 dkg finomliszt
- késhegynyi sütőpor
A barna tésztához:
- 16 dkg margarin
- 16 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 3 tojás
- 10 dkg finomliszt
- 2 dkg kakaópor
A töltelékhez:
- 30 dkg baracklekvár
A csokoládémázhoz:
- 3 púpozott evőkanál porcukor
- 3 dkg kakaópor
- 10 dkg margarin
Elkészítése:
A sárga tésztához a margarint, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat habosra keverem, majd hozzáadom a tojások sárgáját, a lisztet és a sütőport. A tojások fehérjét kemény habbá verem, majd egy lyukas fakanállal óvatosan a masszához keverem. Sütőpapírral bélelt közepes nagyságú tepsibe öntöm, majd az előmelegített sütőben közepes lángon (180 fokon, légkeverésesben 165 fokon) 20-25 perc alatt megsütöm (próba!). Amíg sül, a barna tésztát az előzőekhez hasonlóan elkészítem, és azt is megsütöm.
A kész, kihűlt tésztalapokat hosszában pontosan középen kettévágom, majd felváltva, lekvárral összeragasztom. Az így kapott sütemény tetejére kb fél kilós nehezéket teszek, amivel egy óráig lenyomatom.
A nehezéket levéve éles késsel olyan széles szeleteket vágok, mint amilyen magas a barna illetve a sárga piskóta lap (kb 1,5 cm így jön össze a kocka mintázat). Ezeket váltakozva hosszában ismét egymáshoz ragasztom a baracklekvárral. 4 szeletből lesz egy rúd. Nekem 4 rúd jön ki.
A kész rudakat csokimázzal vonom be. A hozzávalókat gőz felett összeolvasztom, fényesre keverem pár csepp citromlével és a kis rudak tetejére öntöm. Az oldalukon eligazítom. Száradás után, (1-2 óra) szeletelhető.