Magyar konyha - Befőzés - Szörpök

   

Ribiszke szörp
Hozzávalók: 1 kg ribizli, cukor Elkészítés: Megtisztítjuk és megmossuk a ribizlit, összeturmixoljuk, és hűvös helyen egy napig pihenni hagyjuk. Másnap leszűrjük, megmérjük a gyümölcslevet, és ugyanannyi súlyú cukorral felforraljuk. 15-20 percig kis lángon főzzük, majd üvegekbe töltjük, és azonnal légmentesen lezárjuk.
Rostos meggylé
A rostos meggylé készítéséhez a cigánymeggy a legjobb, mert abból nyerhető a legtöbb lé. A rostos meggylé után maradt cigánymeggy húsát üvegekbe töltjük. Annyi levet hagyunk rajta, amennyi az üvegekben lévő gyümölcsöt ellepi. Édesítés nélkül, tartósítószerrel megszórva lekötjük, és azonnal a kamrába, a végleges helyére állítjuk. Süteményekhez, mártásokhoz kitűnő
Somszörp
Hozzávalók: 3 kg érett som, 3 liter víz, 2 kg cukor, tartósítószer Elkészítés: A 3 kg megmosott, kimagvazott somot szétnyomunk. Hozzáadjuk a vizet, majd összekeverjük. Kicsit állni hagyjuk, majd átpréseljük és hozzáadjuk a cukrot. Ezt követően lassú tűzön felforraljuk, majd hozzáadjuk a tartósítószert. A végén üvegekbe töltjük, és légmentesen lezárjuk.
Szederszörp
Hozzávalók: 1,5 kg szeder, víz, cukor Elkészítése: A gondosan megmosott és kiválogatott szedret fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Felforraljuk és félórán át főzzük, majd összeturmixoljuk, és egy napot állni hagyjuk. Másnap leszűrjük, és literenként 0,5 kg cukrot adunk hozzá.

14 cikk | 2 / 2 oldal