Vargánya


Vargánya

 

Vargánya gomba

(Xerocomus)

Népies elnevezése: Tinórkagomba, Tinóurigomba, Vargánya

 

Hazánkban néhány fajtája csak ritkán fordul elő, némelyik inkább melegkedvelő mediterrán faj. Az ízletes vargánya évtizedeken át nagyon fontos exportcikke volt az országnak. Fenyvesekben, bokros helyeken, Erdők talaján, többnyire magányosan termő, gyökérkapcsolt gombák, de kiváltképpen a tölgyes szálerdőkben terem. Rendszerint két szakaszban, nyáron és ősszel nő.

Kalapja világosbarnától a feketéig terjed. Tönkje fehéres, barnás, világosabb színű, finom erezetes rajzolatokkal, zömök, vastag, alul hasas egyenes állású, de lehet kissé görbülő is, sok faj húsának színe nyomásra megváltozik. Kalapjuk fiatalon domború, félgömb alakú, majd kiterülő. Nem lemezesek, hanem csöves szerkezetűek, fiatalon általában szűk pórusúak. Tinóru gomba, nevét húsos gömbölyded alakjáról kapta, ami hasonlatos a fiatal borjak orrához. Nem ritkák a fél kilósnál is nehezebb példányok. A legértékesebb erdei csemege gombának tartjuk. Értékét emeli az is, hogy nagyon szépen és könnyen száradó gomba, kitűnő ételízesítő és finom gombafűszerét évekig megőrzi. Konyhai nyersanyagként az egész gombát felhasználhatjuk. Vastag húsú kalapja és tönkje levesnek, sütve, rántva és bármilyen önálló gombás ételnek kitűnő. 

Magyarországon a legismertebb gombacsalád. A tinóruk családjába, mintegy 50 faj tartozik, közülük 2 mérgező. A tinóruk 4 fő csoportja: a valódi tinóruk vagy vargányák, a ragadós tinóruk, a táguló likacsú tinóruk és az érdes tönkű tinóruk. A tinóruk közé tartoznak pl. a nyári, az okkerszínű, a sárga húsú és királyvargánya, a molyhos tinóru és szemcsés nyelű tinóru és rokonai, a sárga gyűrűstinóru és rokonai, a barna érdestinóru és rokonai, és az ízletes vargánya, a legjobb ízű vargánya a királyvargánya.

 

Király vargánya

 

A friss gomba nagyon gyorsan megromlik, így amilyen gyorsan csak lehet használjuk fek. Jól szárítható, gombaporként, gombalisztként és fagyasztva is kiváló. A nyári vargányát felhasználás előtt ajánlott megszárítani vagy legalábbis megszikkasztani, így erőteljesebb az íze. A molyhos tinórut nem árt használat előtt beáztatni és főzővizét leönteni. A szemcsésnyelű-, és a fenyőtinóru kalapjának bőrét le kell húzni. A tinórufélék családjába tartoznak a gombák előkelőségei. Kitűnő pörköltet, leveseket, rántott gombát, köretet, tölteléket, mártást, salátát, omlettet és egyéb gombás ételeket készíthetünk belőlük. 

 

Energiatartalma: 

41 kcal, 172 kJ/100 gramm

  

Vitaminok, ásványok: 

Az A-vitaminon kívül minden más vitamint tartalmaznak.

 

 

  

 

 

 


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2012. július 15.
Nézettség: 1,962 Kategória: Gyógynövények » Erdők-mezők kincsei
Előző cikk: Vadszőlő (+) Következő cikk: Varjútövis (+)


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: