Kétspórás Csiperke


Kétspórás Csiperke

Kétspórás csiperke

Agaricus bisporus

 

Először Franciaországban jelent meg, ahol már 200 éve megkezdték termesztését. Többnyire nyílt füves területeken, kertben, legelőkön fordul elő. Áprilistól december lelhető fel a természetben, mesterséges körülmények között egész évben termesztik. Ezt a gombafajt kezdték el a világon először termeszteni.

Közepes- és nagy termetű gomba. Lemezei sűrűn, szabadon állók, kezdetben halvány rózsaszínűek, majd gyorsan megbarnulnak. Spórapora csokoládébarna, kalapja 5-10 cm átmérőjű fehéres vagy piszkos barna. Fehér, vagy barnásan pikkelyes tönkje galléros, felülete sima. Húsa vastag, puha, íze nyersen is kellemes, jellegzetesen csiperkeszagú. Van sötét kalapszínű és fehér kalapszínű változata is, de a kereskedelemben a fehér kalapos változata hódít. Ízükben nem tapasztalható kirívó különbség. Minél öregebb a gomba, annál sötétebbek a lemezei, ezért olyan példányt válasszunk, amelynek lemezei rózsaszínűek, vagy világos barnák de mindenképpen zártak. A gomba felülete legyen sértetlen és egységes színű. Jól szárad, de nedvszívó és penészedő, ezért csak gondosan tárolva tartható el. Ha fagyasztani szeretnénk, fagyasztás előtt pároljuk át és töröljük szárazra. Jó ha tudjuk, hogy bár a fehér kalapos változat terjedt el, a barna kalapos csiperke akár 2-3 nappal tovább is eláll, mint fehér kalapos társa.

A gombát soha ne hámozzuk meg! Az értékes táp- és ízanyagok jó része ugyanis épp a kalap felbőre alatt van. Felhasználás előtt tiszta kefével, vagy késsel kaparva tisztítsuk meg. A tönk alján lévő esetleges szennyeződéseket éles késsel távolítsuk el, majd a gombát folyó víz alatt alaposan mossuk át. (Csak közvetlenül a felhasználás előtt mossuk meg, mert gyorsan romlik, és ne áztassuk, mert egyrészt kioldódnak az értékes tápanyagok, másrészt megszívja magát vízzel, amelyet elkészítés közben már nehéz elpárologtatni.) A csiperke gyakran fogyasztott gombafajta. Számos módon elkészíthető, kiadós étel. Jó levesnek, salátának, rántva, húshoz, ételízesítőnek is. Gyakorlatilag bármilyen gombás étel készíthető belőle. Használható fűszerekben és gombapor-keverékekben is.

 

 

Energiatartalom:

39 kcal, 163 kJ/100 gramm

 

Vitaminok, ásványok:

D-vitamint, C vitamint, és B2 vitamint tartalmaz.

 

 

  

 

 


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2012. július 15.
Nézettség: 1,082 Kategória: Gyógynövények » Erdők-mezők kincsei
Előző cikk: Keserű mandula (++) Következő cikk: Kökény


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: