Magyal (+++)


Magyal (+++)

A magyal (Ilex aquifolium), mint a jóakarat, a béke, az egészség és a boldogság szimbóluma, de gyakran kapcsolják a karácsonyi szezonális dekorációval. A tél terméketlen sápadtságában, a tél és a hó ellen a magyal formálja meg az erdőség egy meghatározó alanyát. Sima fényes levelei és skarlát/piros bogyófürtjei színt ad a levéltelen fáknak, feldobja a fáradt vándor szíveket. Számos karácsonyi ének tele a magyalra való utalással. A magyal majdnem minden talajfajtán megnő, a madarak szeretik a bogyóit.

Ágakat növeszt, és a levelek a tetejétől a törzs aljáig belepik, egy bokros fejet vagy piramist formálva. A magyal törzse, mint a bükkfa, kisebb facsomókat tartalmaz, kisebb dudorokat alkotnak a kérgén, de könnyen elválasztható egy ügyes csapással. A kérge törékeny és vékony, színezete világos hamuszerű, lágy és szürke, néha gyenge karmazsinvörössel színezve. A kérge gyakran visel jellegzetes zöld algát, kedvelt a zuzmók által is, amik feketés vonalakat alkotnak, mint a keleti írás. A fája erős, tömör és erősen rostos. Színe szép fehér csontszínű, szép magas fénye van. Ha frissen vágják, a fa zöldes színezetet kap, de később tökéletes fehér lesz, keménysége elsőrendűvé teszi más fehér fákhoz. Díszítő elemként és berakásként használják. A magyal hajlamos a nedvességre és a görbülésre, tehát jól ki kell szárítani és megedzeni, mielőtt használjuk.

Mérgező: bogyó.

Hatóanyagok: alkaloidok, antocianin, ursolsav.

Hatás: kisgyerekeknél kettőnél több bogyó elfogyasztása erős émelygést, hányást, súlyos hasmenést okoz. A bogyó szétrágása halálos adag is lehet.


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2013. április 7.
Nézettség: 1,218 Kategória: Gyógynövények » Erdők-mezők kincsei
Előző cikk: Madársóska (+) Következő cikk: Májgomba

Forrás:
www.annwn.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: