- Mézkalauz: így használd a konyhában -


- Mézkalauz: így használd a konyhában -

Az ember már az ókor óta fogyasztja a méhek által összegyűjtött édes csemegét. A sarki boltban csak 2-3 műanyagflakonos, méznek álcázott ragaccsal találkozol nap mint nap, pedig rengeteg értékes és érdekes méz várja, hogy felfedezd.

A méz fajtája attól függ, hogy a kaptárban lakó méhek hányféle növényről gyűjtik össze a virágport. Ha egyféle virágról kerül a nektár a kaptárba, akkor fajtamézet pergethet ki a méhész, ha többféle virágról, akkor vegyes virágmézet. A méhészek a kaptárakat a virágzó növények közelébe telepítik, ezzel is arra ösztönözve a méheket, hogy egyfajta virágról gyűjtsék a nektárt.

Melyiket mire használjuk?

  • Sütéshez: vegyes virágméz, napraforgóméz, akácméz
  • Sütéshez NE: hársméz, gesztenyeméz, selyemfűméz, édesharmatméz, fenyőméz, levendulaméz, narancsvirágméz
  • Jolly Joker - univerzális fogyasztásra: akácméz
  • Teába: hársméz, gesztenyeméz
  • Ínyenceknek: levendulaméz, gesztenyeméz, selyemfűméz, somkóróméz

Mit csináljunk a kristályos mézzel?

A kristályos mézet 40 °C-os vízfürdőben olvaszthatod ki – ennél magasabb hőmérséklet már kárt tehet a mézben.


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2010. december 30. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 1,989 Kategória: Gyógynövények » Méz
Következő cikk: A méz alkotórészei


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: